Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Nu aduce Anul Nou Chinezesc ce aduce bucataria asiatica

Maresi_Shan-shi-1

Numai maine nu-i poimaine si incepe Anul Nou Chinezesc (care va fi Anul Caprei de lemn), un motiv de bucurie mai ales daca te afli intr-una din tarile exotice ca Thailanda, China, Singapore, Indonezia, Filipine si ai ocazia sa sarbatoresti cot la cot cu asiaticii. Oricum, indiferent unde te afli, atata timp cat iti plac mancarurile asiatice, n-ar strica sa folosesti acest pretext pentru a-ti reuni prietenii si familia si a le gati un meniu de sarbatoare. Iar daca nu esti mare fan, macar de dragul Anului Nou chinezesc incearca mancarurile care se spune ca iti vor aduce numai bine si noroc in viitorul apropiat. In plus, doar asa ii vei cunoaste cu adevarat pe chinezi, pentru ca bucataria traditionala e o parte importanta a culturii lor.

Cele 15 zile de sarbatoare care debuteaza cu 19 februarie chinezii le marcheaza nu numai cu lampioane si spectacole, ci si cu mese in familie, iar fiecare ingredient folosit in prepararea retetelor are o semnificatie aparte. De exemplu, ouale simbolizeaza fertilitatea, homarul – energia, crevetele – norocul, rata/puiul – fidelitatea, perele – prosperitate, iar pachetelele de primavara – bunastarea.

Stiai ca unul dintre obiceiurile traditionale ale asiaticilor este ca de Anul Nou sa gateasca o pasare intreaga (rata sau pui) fara sa ii taie nici macar capul si ghearele, tocmai pentru a simboliza unitatea, renasterea si prosperitatea unei familii? Sau ca taiteii din orez simbolizeaza viata lunga si nu trebuie taiati sau rupti, ci serviti in bucati intregi?
Important e insa nu sa urmezi superstitiile asiaticilor, ci sa te bucuri de bucataria lor care este o combinatie armonioasa de culori, forme si arome datorita varietatii ingredientelor si abundentei condimentelor care dau un gust aparte mancarurilor, chiar si cand ingredientul de baza e acelasi. Ghimbir, mustar, usturoi, susan, bambus, scortisoara, ardei iute – sunt doar o mica parte din condimentele pe care asiaticii le folosesc cu multa imaginatie in retetele lor transmise din generatie in generatie.

Ingredientele fierte, inabusite, fripte, prajite sau coapte sunt o placere nu numai sa le gusti, ci si sa le vezi sau sa le mirosi, pentru ca bucataria asiatica se adreseaza tuturor simturilor, chiar daca gustul ramane pe primul plan. Si unde mai pui ca retetele sunt foarte sanatoase deoarece timpul de gatire este mic si ingredientele isi pastreaza astfel proprietatile nutritive.
E adevarat ca cele mai delicioase preparate le mananci la restaurante sau in tarile de origine, dar exista si retete simple pe care le poate face oricine la el acasa.

Daca ti-am facut pofta de bucataria asiatica iti propunem sa incerci cateva din retetele noastre, la care am folosit gama de produse asiatice Shan’shi, distribuite in Romania de compania Maresi Foodbroker.
Pui in scrusta de orez si lamaie
Fidea de orez cu pack-choi
Budinca de orez cu lapte de cocos si mango

Chiar daca pana acum nu am folosit inca toate cele 19 produse Shan’shi disponibile in Romania, ne-am facut o parere foarte buna despre ele si nu exista reteta asiatica la care sa nu le includem. Pentu cei care nu le cunosc, dar doresc sa le incerce, le gasiti in Auchan, Carrefour, Cora, Mega Image, Profi, Selgros si puteti alege dintr-o gama variata de sosuri/paste picante si condimentate, mirodenii exotice, muguri de bambus, lapte de cocos, mango chutney, paste wok pre-fierte, paste din orez, orez, amestec de legume asiatice, sosuri aromatice semi-preparate.
Pe site-ul oficial, www.shan-shi.ro gasiti detalii despre fiecare ingredient in parte precum si multe retete asiatice din India, Thailanda, China sau Japonia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram