Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Carnati

Carnati






Carnati de casa pregatiti in fiece an dupa aceasta reteta la taierea porcului. Nu se poate sa nu pregatim mai multe fire din care o parte ii punem la congelator sa avem si carnati proaspeti si partea mai generoasa o punem la afumat ca tare buni sunt carnatii afumati. Imi aduc aminte cu drag, copil fiind cum ne pregatea tata carnatii proaspat afumati. Portiona firul de carnat si ii tragea pe o tepusa de fier facuta de el si ni prajea la flacara de aragaz.
Murdarea aragazul si mama bombanea, dar cand vedea cu ce pofta mancam carnatii ii trecea supararea si curata din nou aragazul murdarit de tata. Doamne ce buni erau asa prajiti la flacara!
Mult mai buni decat prajiti la gratar, sau poate mi s-a parut caci erau pregatiti de tata ?

Ingrediente Carnati
10 kg carne porc mai grasa (daca carnea nu e grasa la 10 kg adaugam circa 3-4 kg grasime)
usturoi, boia, piper macinat, sare
intestine subtiri de porc

Preparare Carnati:

Carnea o macinam cu masina de tocat avand pus ciurul mai mare .
Intr-o craticioara punem la incalzit  1/2 litru apa adaugam  200 g sare si lasam pe foc pana se dizolva, adaugam tot aici piperul macinat 20g, boia dulce 1 mana buna(ma refer cat intra in causul palmei ) si amestecam. Turnam solutia peste carnea tocata si framantam bine.Intre timp adaugam usturoiul pisat dupa gustul fiecaruia,inca vreo doua maini de boia si continuam sa framantam.Se mai potriveste de sare,piper daca mai e nevoie si se umple apoi cu carnatarul in intestinele curatate compozitia rezultata. Se inteapa pe alocuri cu un ac sa nu crape intestinul in momentul in care il umplem,il rasucim din jumatate in jumatate de metru si le aseazam pe scandurele mai inguste apoi le punem la zvantat la rece pana a doua zi.

Carnati
A doua zi punem carnatii la afumat in afumatoare pentru cateva ceasuri la fum cald . Ii lasam pe loc si in ziua urmatoare ii mai afumam olecuta …. Dupa ce am terminat cu afumatul ii luam frumos si ii asezam la zvantat.
Carnatii ii putem lasa si proaspeti sa ii prajim(punem in pungi si ii tinem la congelator o parte) si o parte ii afumam.

[amd-yrecipe-recipe:67]

Pofta Buna !!!!

Comentarii recente

  • mariette

    07/12/2010 at 13:02

    Ador carnatii facuti in casa!Foarte bine ti-au iesit!

  • pansy

    07/12/2010 at 14:00

    viu si io la pomana porcului !

  • Iulia

    07/12/2010 at 15:56

    Arata bine! Noi iarna asta o sa ducem dorul carnatilor de acasa.
    Oricum, deliciosi!!!

  • Lia

    07/12/2010 at 19:10

    Stimata doamna,pe comanda nu faceti ? 🙂

    Atata de bine arata ca m-as duce desculta pana la voi.

    Eu nu am afumatore si nici dispozitiv pentru carnati,dar cred
    ca e fain de tot sa ti-i prepari
    singur in casa.
    Harnicelor !

  • Leila

    07/12/2010 at 23:43

    Fetelor multam de aprecieri 🙂 I-am „tras in chip” cum m-am priceput eu mai bine , dar va asigur ca gustul e …. divin . Sambata inca o runda , va fi de ajuns pentru toata lumea si… preparam si caltabosi de asta data . Sunteti invitate 🙂

    Pupice

  • Lia

    17/12/2010 at 13:46

    Leila,

    Marti vreau sa fac si eu carnati.
    Spune-mi la 5 kg de carne cate mate trebuie sa cumpar ?
    Apoi cum pregatesc matele din comert.
    Le spal,oparesc,sau le folosesc asa cum sunt ?
    Multumesc pentru lamuriri.
    Pup.

  • Leila

    17/12/2010 at 23:50

    Lia , sincer ti-as spune … pb cea mai mare e ca nu sti ce cumperi din pacate . Cumpara si tu macar 2 pachete cu intestine si eventual de la firme diferite , ca de le nimeresti cum le-am nimerit eu … e jale :)) Erau toate gaurite si vai de capul lor . Am tras din nou fuga la magazin si am cumparat altele de la alta firma .
    Intestinele le pui in apa rece ,la desarat macar 1 ora apoi schimbi apa de pe ele . De obicei sunt curatate ;).Le verifici inainte sa nu fie sparte si incepi a le umfla ca si balonul 🙂 .Daca nu sunt gaurite le asezi din nou in apa rece pana treci la actiunea propriu zisa de umplere a acestora …
    Sa ai spor ,Liuta !

  • Lia

    20/12/2010 at 18:08

    Leila,

    Multumesc.
    Am cumparat tot ce trebuie.
    Inclusiv masina de tocat electrica
    cu dispozitiv de umplut.
    Am luat 2 cutii de mate.Mintenas ma
    apuc de treaba.
    O sa-ti spun cum au iesit.
    Daca ies bine,nu mai cumpar salam din magazin.

    Te pup.

  • Lia

    21/12/2010 at 13:27

    Leila,

    I-am facut.
    Din 10 kg de carne.Am inceput la ora 5 si am terminat la 11.
    Am avut ceva de furca cu matzele.
    Ba mai lungi,ba mai scurte,ba cate o gaurica.
    Na dar sfoara sa traiasca,ca i-am
    legat pe unde a trebuit.
    In fine,dupa ce s-au odihnit peste noapte,i-am dus la fum.
    Sunt foarte incantata de prima
    Xperienta :0)

  • Anonymous

    11/09/2011 at 10:23

    cirnati se fac doar din carne de porc?

  • Lory

    11/09/2011 at 13:19

    Sigur ca se pot face si doar din carne de porc :))

  • Ana

    19/12/2011 at 10:29

    Eu pun si cimbru la carnati..fara nu-mi plac!..O zi buna si spor la treaba,ca poircul a fost cam mare anul asta!? >lol>

  • Ana

    19/12/2011 at 10:30

    Arata f bine si cred ca sunt si tare gustosi…

  • Georgeta

    17/02/2012 at 10:01

    Carne grasa, adica fleica?
    Multumesc

  • MARIANA DORICA

    12/12/2012 at 18:36

    ACUM PTR CA SUNTETI SPECIALISTI VA INTREB CIMBRU NU PUNETI ??EU SUNT DOBROGEANCA FAC ACEEASI RETETA SUNT F BUNI NIMAI CA NU OBISNUIM SA-I AFUMAM CRED CA SI ASA SE PASTREAZA M-AI MULT TIMP .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram