Zacusca cu Fasole Boabe

Print Friendly










Ingrediente :

3 kg ceapa
3 kg gogosari
1 kg fasole boabe alba
1 l ulei
750 ml bulion
sare grunjoasa
piper , 2 foi de dafin

Preparare :

Fasolea o punem cu o seara inainte in apa rece. A doua zi o punem la fiert in apa cu sare. In acest timp ne ocupam de restul de ingrediente.
Curatam ceapa si o tocam. Punem intr-o cratita 1/2 l ulei si calim ceapa cu un pic de sare pana aceasta se inmoaie.
Gogosarii ii curatam de samburi, ii spalam apoi ii tocam si ii calim si pe acestia separat pe 1/2 l ulei cu un pic de sare pana pasta se ingroasa (circa 1 ora ii lasam la calit ).
Dupa ce am terminat de calit ceapa si gogosarii separat (asa scurtam timpul de pregatire ), intr-o alta cratita mai mare adaugam ceapa si gogosarii caliti in prealabil apoi adaugam si fasolea fiarta ,piperul macinat, si foile de dafin lasand sa fiarba impreuna inca circa 30 minute (timp in care vom amesteca mereu), dupa care adaugam bulionul si sare daca mai e nevoie. Bulion putem adauga mai mult daca vrem ca zacusca sa fie mai acrisoara.
Dupa ce am adaugat si bulionul lasam totul pe foc pentru inca aproximativ 30 minute . Adaugam 1 lingura salicil (sau praf conservant ) amestecam pana se dizolva , asezam zacusca in borcanase si le dam la dunst uscat pana a doua zi .

Ai testat reteta noastra? Trimite poza ta aici
  • http://www.blogger.com/profile/05601237575537155154 armanda

    è una salsa che non conoscevo, grazie ciao a presto army

    • Anonymous

      am facut si zacusca de fasole ,este o zacusca buna si usor de facut va recomand sa o incercati

  • http://www.blogger.com/profile/08157558190105453512 Mariana

    Mereu o faceam si cu fasole dar anul asta nu o fac!
    Asa o fac si eu doar ca eu nu o fac cu fasole uscata ci cu fasole boabe proaspata(jengeys)e o grozavie!
    Mai in tinerete(ha,ha) o faceam cu gogosarii copti – tot o minunatie ,i-a incercati!

  • Cecilia

    Fasolea intreaga, nu data prin masina? Am sa incerc si asa. Eu o dau prin masina de tocat ( se face pasta), iar gogosarii ii coc si-i trec si pe ei prin masina.
    Sigur e buna orice varianta. Stiti cum se spune: cate bordeie atatea obiceiuri !

  • http://www.blogger.com/profile/01375056805720825416 Leila

    Cecilia, scuze pentru intarzierea cu care raspund . Da , eu o fac cu fasole intreaga :), sigur se poate face si varianta cu fasolea data prin masina dar noi o preferam asa . Se poate ca o parte de fasole sa o macini si o parte sa o lasi intreaga . Anul acesta asa am procedat sa mai schimb nitel reteta :)) . Gogosarii nu ii coc de obicei dar sunt sigura ca zacusca iese super buna asa. Eu am fost mai comoda si am preferat sa ii macin doar . O zi superba iti doresc !

  • Alina Roxana

    Buna. Nu stiu daca cineva mai intra pe aici ….am o intrebare.
    Eu sunt in Spania si nu sunt gogosari aici…cel putin in zona mea nu am gasit inca…pot folosi ardel rosu?
    Multumesc

    • LoredanaCarp

      Buna Alina ,
      Poti folosi numai ardei capia rosu. Gogosarul da un gust mai aparte dar merge si fara !!

    • Lucian Tomescu

      capia rosu copt.

    • lucica pascu

      Eu folosesc ardei rosu morron.gasesti in mercado.


PageRank myfreecopyright.com registered & protected LinkPro - Director Web SEO Romania