Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Briosa strugure

Am zis sa fim in ton cu toamna asa ca am purces la prepararea unei briose . Am pregatit aluatul apoi mi-am zis sa ii dau forma unui ciorchine. Asa a luat nastere aceasta Briosa strugure care a fost delicioasa.

Ingrediente aluat :

250 ml lapte,

2 galbenusuri de oua,

450 gr faina,

50 gr nuca macinata,

3 linguri zahar,

1 praf sare si coaja rasa de la 1 lamaie,

25 gr drjdie proaspata,

2-3 plicuri zahar vanilat,

Pentru a unge aluatul avem nevoie de :

2 oua

3 linguri lapte

 

Pentru a insiropa briosa dupa coacere folosim :

400 ml lapte

1 esenta rom

6 linguri zahar

Preparare:

Punem intr-un vas faina. 250 ml lapte se incalzeste usor si dizolvam il el 25 gr drojdie , 3 linguri zahar si zaharul vanilat. Adaugam aceasta maia ,la faina adaugam cele 2 galbenusuri de oua ,50 gr nuca macinata, coaja de la lamaia rasa si framantam aluatul pana apar primele besici de aer in aluat si nu se mai lipeste de mana, dupa care lasam la dospit pana isi dubleaza volumul aluatul.

Aluatul dospit il rasturnam pe masa si il lucram un pic (il framantam usor, fin )apoi ungem cu putin ulei masa sau suprafata de lucru si din aluat facem un baston lung de aproximativ 40-50 cm pe care il vom taia in in bucati egale cam 30-35 bucati(eu am taiat aluatul in bucati mai mici si am obtinut mai multe ).

Acestor bucati de aluat le-am dat forma rotunda si pe hartie cerata intr-o tava mai mare am aranjat bilele de aluat sub forma unui ciorchine de strugure (din una sau doua bile puteti forma si frunze pentru ciorchine).

Am batut cu furculita 2 oua cu 3 linguri de lapte si cu acest amestec am uns aluatul. Lasam pentru 15 minute la odihna. In acest timp pornim cuptorul sa fie bine incalzit. Se pune tava cu briosa astfel pregatita la cuptor si se coace primele 10 minute la foc mare apoi se continua la foc mic coacerea ,pana briosa devine aurie . Pentru cei care au cuptor electric , aceasta briosa se coace in cuptorul preincalzit initial la 190 grade timp de 20-25 minute (se poate coace si in masina de facut paine).

Inainte cu cateva minute de a scoate briosa pregatim laptele cu care il vom insiropa in urmatorul fel: punem cei 400 ml lapte sa dea in clocot ,adaugam zaharul si il lasam sa se topeasca(fiecare pune zahar dupa cat de dulce vrea sa fie siropul) si apoi adaugam esenta de rom.

Scoatem briosa din cuptor si asa fierbinte o insiropam cu siropul de mai sus apoi il punem inapoi in cuptor pentru 5 minute.

Se scoate strugurele copt , se acopera cu un prosop , peste punem o folie (sau punga)si lasam pana briosa raceste.

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Load More...