Galuste de aur cu sodou de vin- Arany galuska

Print Friendly
Provocarea venita din partea Electrolux am acceptat-o cu mare placere .
Tema aleasa fiind Retete traditionale din zona Ardealului.
  Ardealul fiind a doua ce face parte dintr-un proiect la nivel national asa cum bine spune si titlul Electrolux duce Passion4Cooking la nivel national
Si dupa cum stiti ca in acest locsor se reunesc doua zone diferite ale tarii noastre dragi , Ardealul si Moldova am hotarat sa intram in acest proiect si cu partea ardeleana .  Nu putem spune ca Ardealul e unitar geografic sau cultural, el este impartit in „tari” cu identitati bine conturate – Tara Hategului, Barsei, Fagarasului, Marginimea Sibiului, Tara Oasului, Crisana si inca altele. De sute de ani locuim in aceste zone alaturi de maghiari, secui si sasi si este de asteptat ca bucataria traditionala romaneasca sa isi fi imprumutat lucrurile bune de la acestia . Am fost intr-un mare impas la alegerea retetei si pana la urma m-am oprit la aceasta delicatesa ce imbina de fapt doua bucatarii , bucataria romaneasca si cea maghiara si daca sunt doua atunci cu siguranta si preparatul este unul deosebit pe care il recomandam cu tot dragul sa il incercati.

Galuste de Aur cu Sodou de Vin

Ingrediente aluat:
500 g faina,
3 galbenusuri ou,
300 ml lapte,
25 g drojdie proaspata,
1 praf de sare,
100 g unt (sau 50 g untura),
coaja rasa de la 1 lamaie,
1 zahar vanilat,
2 linguri zahar,

Ingrediente pentru sirop:
250 ml lapte,
100 gr zahar,
1 pastaie vanilie(sau 2 plic zahar vanilat),

Alte ingrediente:
150 g nuca macinata,
100 g zahar,
1/4 lingurita scortisoara macinata,
50 g stafide,
50-80 ml vin dulce,
100 g unt topit,

Ingrediente sodou de vin:
500 ml vin alb dulce,
200 ml apa,
coaja rasa de la 2 lamai,
10 linguri zahar,
4 lingurite amidon,
4 galbenusuri de ou,

Preparare aluat:
Incalzim laptele in care dizolvam 2 linguri zahar , zaharul vanilat , praful de sare si in cele din urma adaugam si drojdia proaspata. Punem faina intr-un vas (eu am folosit de aceasta data masina de framantat…) adaugam galbenusurile de ou , coaja rasa de la 1 lamaie, untura topita si racita(sau untul topit) si turnam treptat laptele in care am dizolvat si drojdia. Framantam pana aluatul se desprinde de marginea vasului si face besici. Acoperim vasul si lasam la loc caldut sa dospeasca aluatul pana acesta isi dubleaza volumul.

In timpul cat aluatul dospeste pregatim nuca cu care vom presara straturile de aluat. Nuca macinata o amestecam cu zaharul tos si 1/4 lingurita scortisoara macinata. Stafidele le punem la inmuiat intr-o cana peste care turnam vin alb dulce cat sa le acopere (50 – 80 ml vin alb dulce) si le lasam pana o sa le presaram deasupra aluatului.


Cand aluatul a dospit il rasturnam pe suprafata de lucru presarata cu faina si cu ajutorul unui sucitor il intindem de grosimea degetului aratator. Decupam cu o forma rotunda cu diametrul de 4 cm aluatul si il punem deoparte. Topim cei 100 g unt si il infierbantam. Cercurile de aluat decupat  le asezam in tava detasabila rotunda cu diametrul de 24 cm (se pot aseza si in tava dreptunghiulara….) una langa alta si le ungem din abundenta cu o pensula cu untul fierbinte deasupra. Presaram aluatul uns cu o parte din nuca pregatita ca in cele descrise mai sus si presaram si stafidele pe care le scoatem din vin. Deasupra mai punem un rand de aluat decupat pe care il ungem din nou cu untul fierbinte , presaram restul de nuca si introducem tava in cuptorul pe care l-am incalzit in prealabil. Lasam la copt pana cand la proba cu scobitoarea nu se mai prinde aluat de acesta. Inainte de a scoate tava din cuptor turnam deasupra aluatului copt siropul de lapte pe care il preparam in felul urmator: punem 250 ml lapte cu 100 g zahar si 1 pastaie de vanilie la fiert pana zaharul se topeste. Acest sirop il vom turna deasupra aluatului copt putin cate putin pe toata suprafata si apoi vom da inapoi tava la cuptor pentru circa 10 minute. Dupa 10 minute se scoate tava de la cuptor si se lasa la racit .

Preparare sodou de vin:
Punem 400 ml vin alb dulce impreuna cu coaja rasa de la 2 lamai sa dea cateva clocote. Separat intr-o cratita punem 4 galbenusuri de ou  , 10 linguri zahar, 3 lingurite amidon si amestecam usor cu telul adaugand treptat 200 ml apa rece pana la omogenizare. Deasupra acestei compozitii de galbenusuri turnam in fir subtire vinul fiert cu coaja de lamaie amestecand continuu pentru a nu se forma cocoloase. Punem compozitia rezultata la foc si fierbem pana aceasta se ingroase.

Servire:
Pe fiecare farfurie se pun 2-3 bucati galuste de aur pe care o veti inobila din abundenta cu sodoul de vin ….

Pofta Buna !

Ai testat reteta noastra? Trimite poza ta aici
Reteta urmatoare
Beigli cu Nuca

Beigli cu Nuca

Reteta precedenta
Pasca cu branza dulce

Pasca cu branza dulce

  • http://www.blogger.com/profile/15815476320600641383 Angelica

    Pfffi Lia m-ai dat gata!!!
    Arata de milioane!!Vreau sa gust si eu galusca de aur poleita cu nuca din belsug…iar sodoul ala de vin trebuie neaparat sa mi-l faci si mie candva…n-am gustat in viata mea:((.
    Sodoul ca-i ciresa de pe tort,nu-i asa?
    Imi place mult de tot!!!

  • http://www.blogger.com/profile/09794885375281785068 Calin Andreea Daniela

    bafta!

  • http://www.blogger.com/profile/12921318971366147443 Maria Mare

    Felicitari pentru reteta aleasa!Bafta la concurs!


PageRank myfreecopyright.com registered & protected LinkPro - Director Web SEO Romania