Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Turte Taranesti

turte taranestiTurte taranesti
Am fost un copil crescut la tara cu mamaliga, lapte fiert in ceaunul de mamaliga, turte  taranesti pe plita sau in ulei si cu multe alte bunatati simple si foarte gustoase.
Nu eram multi in casa, asa ca mama aprindea mai rar cuptorul de lut pentru a coace paine si placinte poale in brau, la vatra. La noi se gasea foarte rar paine la magazin, doar atunci cand aducea de la brutaria din comuna asa ca mai in fiecare dimineata mama facea faimoasele turte taranesti  coapte in cratita de tuci sau pe plita. Erau grozave!!
Pufoase si gustoase mergeau de minune unse cu magiun sau cu o farfurie de bors cu fasole, rece.
Eu le-am incercat sa le fac in cratita, pe flacara de la aragaz, au iesit foarte bune dar parca cele ale mamei erau mai gustoase…cred ca focul cu lemne face toata diferenta …sau cine stie 🙂

Turte taranesti-Ingrediente

500 gr faina alba
(de preferat direct de la moara )
25 gr drojdie proaspata
1 lingurita zahar
250 ml apa calda
½ lingurita sare
50 ml ulei
turte-pe-plita-preparare

Turte taranesti-Mod de preparare

Faina cernuta se pune intr-un vas incapator. Se face un loc in ea in care adaugam drojdia dizolvata cu zaharul si 100 ml apa calda formand maiaua cu putina faina.
Dupa ce a crescut adaugam sarea, restul de apa si framantam aluatul pana ce devine elastic.
Se adauga putin ulei si se framanta in continuare pana ce se desprinde de pe vas.
Se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.
Aluatul se imparte, se intinde sub forma de turte cam de 2 cm grosime. Se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa la crescut.

turte-coapte-in-tigaieIncingem o cratita cu peretii grosi (de preferat din fonta), punem turta in ea, acoperim imediat cu un capac si lasam focul la mic astfel incat turta sa nu se arda.
Cand s-a rumenit o intoarcem si pe cealalta parte, acoperim din nou si lasa pana ce turta e gata.
La fel procedam si cu celelalte.

Pofta buna!!

Comentarii recente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram