Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Mancare de Cartofi cu Carne- Papricas

mancare-de-cartofi-cu-carne-papricas-pyramis

Am tot stat pe ganduri azi ce sa gatesc sa fie si simplu, bun, satios dar sa si mearga repede gatitul. Iaca asa am decis sa gatesc Mancare de Cartofi cu Carne – Papricas, cum se mai spune pe la noi…. Tot m-am socotit eu cu timpul cum a fierbe carnea de vanat  si a dura oarece vreme, dar setul de vase Expert Plus de la Pyramis m-a scos din impas… De ce ?  Ioi… buna intrebare ! Amu ni va si spun de ce ma salva acest vas… Carnea de vanat fierbe cam greut si necesita mult timp sa se gateasca asa ca oala de fierbere sub presiune de la Pyramis a fost salvarea mea. In 20 de minute a fiert carnita alte 10 minutele au fiert si cartofii deci in total mi-au trebuit 30 minute sa gatesc aceasta Mancare de Cartofi cu Carne – Papricas… No bine mi-au mai trebuit inca 10-15 minute sa curat si legumele pentru salata da’ asta treaba nu o pun la socoteala …. Dragii mei, daca inca nu aveti acest set de vas vi le recomand cu tat dragul ca tare bune is la casa omului….. Multumesc frumos Pyramis !!!! Aaaa…. era si uit…  puteti cumpara setul  Expert Plus de Aici  doar cu cateva clickuri… !

Ingrediente Mancare de Cartofi cu Carne – Papricas :
500 g carne de vanat  (dar folositi cu curaj si alte feluri de carnuri ca de porc, vita, vitel ba chiar si pui)
4 porodici (rosii) sa ie cam la 400 g
4 bucati de ceapa ca ii da dulceata mancarii
1-2 ardei grasi
petrenjel verde (patrunjel)
jumate de kil de croampe (cartofi), poate sa bata si kila ca nu strica daca or fi mai multi
sare, piper negru si paprica dulce(boia)
ulei circa 50 ml

ingrediente-si-set-expert

Preparare Mancare de Cartofi cu Carne – Papricas :
Carnea se portioneaza (nu ii musai sa fie numai carne macra poate sa fie si cu os) se spala si se zvanta. Se pune uleiul la incins in vas si calim ceapa si ardeiul taiat cubulete mai mari cu olecuta sare sa se inmoaie mai iute . Cand ceapa si ardeiul s-a inmuiat adaugam bucatile de carne si mai amestecam putintel dupa care turnam deasupra rosiile decojite si taiate. Potrivim de gust cu sare, piper si presaram 1 lingurita generoasa de piparca dulce (boia). Lasam sa dea cateva clocote apoi turnam apa cat sa acopere putin carnea. Asezam capacul de la oala minune (oala de fierbere sub presiune), asa imi place mie sa ii spun sau poate o sa mai intalniti la mine cuvantul „kukta” care e tat acelasi lucru da’ mai pe limba noastra,asta pe unde imi duc veacul…

pasi-preparare-1
No dara am asezat capacul si lasam la foc mare pana „kukta” incepe sa tape aburi pe de laturi. No, amu’  incepe sa fiarba toata amestecatura din ie… Ne uitam la ceas si lasam oala cu Mancare de Cartofi cu Carne sau cum ii mai spun io, Papricas sa fiarba exact 20 minute pe nivelul 2 ca dara oala asta are si nivele ….. Ii meserie mai oameni, nu gluma !!!  Trecura si cele 20 de minute trag „minunea ” deoparte o las sa se rasufle de aburi, ridic maneta de la nivelul 2 la nivelul zero si incep aburii sa iasa in draci , da nu-i nici un bai asa trebe ca altfel ne oparim si nu vrem sa ajungem pe la spitale ca e lipsa mare pe acolo de multe …. intelegi voi la ce ma refer …. Scapai de aburi si deschid oala dand deoparte capacul. Asaz oala inapoi pe foc si tapam (aruncam) in ea si croampele(cartofii) taiate rondele. De data aceasta nu mai pun capacul si las sa fiarba molcom la foc mic tat ce se afla inlauntrul ei. Bolboroseste carnea cu croampele  pana si aiestea sa fierb .

pasi-fierbere

Nu va spariati da’ se sfarma croampele ca asa mancarea e si mai gustoasa. Sosul format si firimiturile de croampe ingroase sosul si este nebunie. Inainte de a lua oala da pa foc presarati cu petrenjel verde tocat… Puneti in blide cata o daraba buna de carne apoi sos cu croampe si dati alaturi o salata de castraveti cu porodici (rosii), ceapa, stropita cu oleaca oloi, otat si presarata cu sare dupa gust. Alaturi serviti un vin rosu de casa,  nu mai mult da un pahar ca apoi vi-ti toropi si nu it vre’ decat si va hodiniti oleaca…. .

papricas-mancare-de-cartofi-cu-carne

Amu’ nu imi mai ramane altceva de facut decat si va spui Pofta Mare !!!

Comentarii recente

  • Beatrice

    01/05/2015 at 15:01

    Foarte buna reteta, felicitari! N-am facut niciodata cu carne de vanat, doar cu pui sau porc.
    Nu inteleg care este problema daca intr-o reteta se folosesc regionalisme. Mie imi place, suna cu adevarat romanesc 🙂
    Doamna Maria, bucataria este un domeniu extraordinar care iti da posibilitatea sa experimentezi retetele cu ajutorul intregii imaginatii. Fiecare adauga sau scoate un ingredient ( sau mai multe) dintr-o reteta dupa propriile gusturi.
    In loc sa criticam niste aspecte atat de nesemnificative mai bine am aprecia efortul. Credeti-ma, desi pare usor, nu oricine poate fi numit bucatar. Poti sa te saturi si cu un meniu de la fast-food dar nu inseamna ca cei de acolo sunt bucatari.
    In concluzie, felicitari inca o data pentru reteta!

  • Cristina

    12/05/2015 at 20:33

    Îmi place foarte mult site-ul sunteti o adevarata oaza de inspirație .Sunt la aproximativ 30-a rețeta pe care o reproduc la fel sau aproape la fel mai adaptez si la ce am prin frigider . Am încercat si aceasta rețeta cu pui si puțin usturoi ,foarte ușoară si destul de rapida .
    Textul acestei Rețete este puțin obositor multe detalii in care ne pierdem in rest toate cele bune mult succes !

  • Carmen

    19/11/2015 at 16:00

    Maria- Eszter Nardo, ar fi mai bine sa nu criticati pe altii.doar uitandu-ma asa in mare… Se scrie romana, nu romina si gand, nu gind!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram