Prajitura cu osanza- Haiose-Hajos Teszta

Print Friendly










Este o prajitura fara de care pot spune ca nu e sarbatoare daca nu e pusa la loc de cinste pe masa noastra in aceasta perioada. Reteta e preluata de la strabunica mea si sper ca si fetele mele sa continue aceasta traditie, in familia lor de a prepara aceste delicatese atunci cand eu nu voi mai fi ….

Pt. Aluat :

640 gr. faina
3 linguri de smantana
3 galbenusuri de oua
1 lingurita zahar
1lingurita sare
2 linguri de otet
apa minerala sau sifon cat cupride
Toate se lucreaza bine impreuna pana se omogenizeaza aluatul si se lasa la rece 1/2 ora .

Untura cu care ungem aluatul :

240 gr faina
600 gr haj macinat (osanza)

Preparare:

Untura cu care ungem aluatul :

240 gr faina
600 gr haj macinat , se amesteca bine si se imparte in 4 gramezi cu care se va unge aluatul de mai sus din 1/2 ora in 1/2 ora.

Dupa fiecare ungere lasam aluatul sa stea la rece.

Se va avea grija ca de fiecare data dupa ce am intins si uns sa impaturim in acelasi sens aluatul. Inainte de coacere la ultima intindere aluatul il intind de grosimea degetului mic,nu mai subtire ptr. ca atunci nu mai are ce sa se deschida.

Hajosele ies mai bine daca le coacem doar a doua zi. Se vor taia cu un cutit infierbantat in foc , si intotdeauna eu tau marginile cu cutitul infierbantat.

Se umplu patratele cu dulceata de prune se pliaza dar fara sa se apese si se aseaza in tava cu deschizatura spre interiorul cuptorului.

Se lasa primele 10 minute la foc mare pana incepe sa creasca , sa se deschida apoi dam focul la minim. Restul aluatului taiat il vom tine in continuare la rece pana il introducem in cuptor.

Se da prin zahar praf amestecat cu zahar vanilat dupa ce a racit un pic.

Alaturat va pun un link spre un filmulet unde am incercat sa surprind esentialul , secretul reusitei acestei prajituri .

Secretele Prajiturii cu osanza – Haiose- Hajos Teszta

Ai testat reteta noastra? Trimite poza ta aici
Reteta urmatoare
Rulada de muschi afumata

Rulada de muschi afumata

Reteta precedenta
Prajitura Delicia

Prajitura Delicia

  • http://www.blogger.com/profile/00053484869973084639 Cristina

    Ce pofta mi-ai facut! Arata super!
    Mama mea face uneori dar e multa munca cu ele. Eu una sigur n-am sa le fac niciodata.

    • Roby

      Gresit.eu fac asa ceva de cateva saptamani…….am 23 de ani si…….sunt baiat.asa ca nu cred ca trebuie sa fi mare gospodina ca sa urmezi niste pasi bine explicati. Curaj :*

  • http://www.blogger.com/profile/03047544908665508400 ana

    Nota 10 nu am facut niciodata mi-le facea soacra mea acum am incercat si eu reteta asta si mi-au iesit foarte bune.

  • Anonymous

    buna dimineata!!!
    numele meu este Ioana, sunt din Bucuresti si am o intrebare:
    pot sa inlocuiesc osanza cu alta grasime?
    in comert nu gasesc si nici nu am de unde sa iau…
    din pacate…
    multumesc si-o zi excelenta :)

    • http://www.blogger.com/profile/04602148921739394682 sirius

      untu foarte gras

  • http://www.blogger.com/profile/11294409572498327070 Lilly

    Multumesc pentru reteta!

  • Anonymous

    este un lucru foarte gustos….doar ca ieste multa munca la ele si trebuie sa ai si foarte multa rabdare..pooop….sex non stop

  • Anonymous

    Ioana din Bucuresti, si altele interesate..puteti sa schimbati untura cu unt nesarat, sau untura vegetala( cine locuieste prin strainatate sigur stie la ce ma refer). Evident, nu vor avea gust identic ca cele originale, insa ies delicioase in orice varianta.Eu le-am incercat de curiozitate si le fac de dragul diversitatii.Mult de munca, adevarat, dar atunci cand iti doresti sa mananci ceva cu adevarat bun si sa oferi si celor pe care-i iubesti, constati ca merita. Sa va ganditi ca mamele noastre faceau si datorita lor avem amintiri frumoase…suntem datoare la randul nostru sa oferim si noi amintiri.

    • http://www.blogger.com/profile/10850053664087570753 zen1966

      cata dreptate ai…

  • Anna Turcanu-Italia.

    Prin natura serviciului am locuit multi ani in frumosul oras Lipova jud. Arad,acolo am invatat sa fac aceste prajituri,care intr-adevar sunt nemaipomenit de bune,se topesc in gura.Le faceam inaintea sarbatorilor de iarna,osanza se gaseste si in comert …dar in perioada specifica sarbatorilor.Asadar anul acesta de Craciun mi-am propus sa fac „Coronita si Haiose „Multumesc mult pt.micile,dar mari secrete(cum mai zicea cineva)nu stiam ca trebuiesc taiate cu cutitul fierbinte si nici ca la cuptor trebuiesc puse cu deschizatura. Va salut fetelor si numai bine !

  • Anna Turcanu -Mileanca.

    Va multumesc din suflet,imi plac extraordinar de mult aceste haiose.Mereu voi sunteti salvarea mea,va doresc SARBATORI FERICITE si 2013 sa va aduca numai bucurii si satisfactii pe toate planurile .

  • Ioana

    Buna seara. Azi am facut reteta, maine trebuie sa le coc doar ca am uitat sa pun faina in osanza. O sa mai iasa?

  • Olga

    Va multumesc pentru reteta perfecta!!Toata lumea vine la mine sa le fac haiose, si se mira ca o straina poate sa le face asa de bine…le spun ca am invatat de pe blogul vostru – especial de folos este video cu doamna care arata pasi.

    • bucatareselevesele

      :))) Olga esti o specialista de acum in facut haiose . Felicitarile mele ! Sau cum se zice pe la noi , jos palaria in fata ta ! :) (doamna din filmulet :) )

  • Marcelina Popescu

    Nu stiu de ce nu mi-au iesit, nu mi s-au despicat, si au ramas crude in interior, am respectat cu strictete reteta, ce sa fie oare? Multumesc.

    • LianaFilipas

      Buna Marcela , s-ar putea sa fi gresit undeva la impaturire sau poate ai schimbat pozitia cand ai intins din nou … in una din cele 4 impaturari. Anul aceste nu le-am taiat cu cutitul fierbite ci cu un cutit bine ascutit si la fel de frumoase au crescut si s-au deschis.

  • Cristina

    o s-o fac astazi va pup…


PageRank myfreecopyright.com registered & protected LinkPro - Director Web SEO Romania