Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Prajitura Televizor

prajitura televizorPrajitura Televizor reteta de prajituri. Cum se prepara prajitura televizor. Prajitura copilariei.Prajitura televizor- reteta cu foi si crema.
In sfarsit i-a venit randul  si prajiturii Televizor!!  Tot am vazut ca foarte multa lume a incercat si laudat prajitura televizor asa ca era musai sa o incerc si eu. Trebuie sa recunosc ca se munceste un pic la pregatirea ei dar rezultatul e unul delicios. Prajitura Televizor e o prajitura spornica, gustoasa, aromata si merita a fi pregatita celor dragi.

Prajitura Televizor-Ingrediente foi

10 lg ulei
10 lg lapte
10 lg zahar
2 oua
4 lg cacao
1/2 lgt. bicarbonat de amoniu
600-700 g faina
esenta vanilie
Ingrediente blat alb
7 oua
7 lg ulei
14 lg zahar
11 lg faina
1 lgt praf de copt
vanilie
Crema de lamaie
5 galbenusuri
140 g amidon
16 linguri zahar
1,2 l lapte
200 g unt 82%grasime
semintele de la un baton de vanilie
coaja si zeama de la o lamaie potrivita
Glazura
150 g ciocolata neagra
100 ml frisca lichida
20 g unt
Bombonele pentru décor
prajitura-televizor-reteta

Prajitura Televizor-Mod de preparare

Foi
Zaharul, uleiul, laptele si ouale se pun intr-un castron incapator si se mixeaza pana dispar granulele de zahar. Se adauga amoniacul si cacao cernuta si se continua omogenizarea. Faina se adauga putin cate putin pana obtinem un aluat care nu se lipeste de maini si e usor de modelat (e posibil ca, cantitatea de faina sa fie mai mica sau mai mare, tocmai de asta e de preferat sa nu se puna toata de o data).
Aluatul rezultat se imparte in doua bucati egale.
Se pudreaza cu faina blatul de lucru si se intinde fiecare bucata in foaie cu dimensiunea de 30/35cm.
Se aseaza in tava pe hartie de copt se inteapa cu furculita din loc in loc si se coace in cuptorul preincalzit timp de 13-15 min la 175 grade C.
prajitura televizor

Prajitura Televizor

Blat alb
Se separa albusurile de galbenusuri, albusurile se bat spuma, se adauga 7 linguri de zahar de zahar treptat in timp ce spumam cu mixerul.
Peste galbenusuri se adauga restul de zahar un praf de sare si uleiul si se mixeaza  pana ce galbenusurile incep sa creasca in volum si isi schimba culoarea.
Galbenusurile astfel pregatita se rastoarna peste albusurile batute si cu ajutorul unei spatule, cu miscari usoare de jos in sus omogenizam compozitia.
Faina  o amestecam cu praful de copt dupa care o incorporam in compozitia de ou batut  cu miscari lejere.
Tapetam o tava de 35/30 cm cu hartie de copt, intindem compozitia in strat uniform si coacem in cuptorul preincalzit timp de 30-35 min la 175 grade C sau pana trece testul scobitorii.
Dupa ce s-a racit, se indeparteaza hartia de la baza blatului.
prajitura-televizor-preparare

Glazura

Ciocolata  se pune intr-un vas pe baie de apa impreuna cu frisca lichida si untul. Se omogenizeaza pana obtinem o glazura fluida. Glazura se pregateste chiar inainte de a glasa prajitura.
Crema
Galbenusurile se amesteca cu zaharul, semintele din batonul de vanilie si amidonul, se adauga laptele rece omogenizand cu mixerului. Compozitia se fierbe la foc potrivit, amestecand continuu cu un tel pana ce se ingroasa. Se lasa sa se racoreasca apoi se adauga untul batut spuma, zeama si coaja de la o lamaie.

Prajitura Televizor- Asamblare

In tava in care am copt foile si blatul punem o hartie de copt. Asezam prima foaie de cacao, intindem jumatate din crema, asezam deasupra blatul alb, peste el  intindem restul de crema  si punem ultima foaie de cacao. Bagam tava intr-o punga mai mare sau o invelim in totalitate in folie de plastic , punem deasupra un tocator sau o alta tava de aceeiasi dimensiune cu o greutate deasupra.
prajitura televizor
O lasam in loc racoros(nu frigider) timp de cateva ore sau peste noapte.
Se glaseaza in glazura de ciocolata si se decoreaza cu bombonele colorate sau cu ciocolata rasa …sau cu ce doriti.

Comentarii recente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram