Prajitura Televizor reteta de prajituri. Cum se prepara prajitura televizor. Prajitura copilariei.Prajitura televizor- reteta cu foi si crema.
In sfarsit i-a venit randul si prajiturii Televizor!! Tot am vazut ca foarte multa lume a incercat si laudat prajitura televizor asa ca era musai sa o incerc si eu. Trebuie sa recunosc ca se munceste un pic la pregatirea ei dar rezultatul e unul delicios. Prajitura Televizor e o prajitura spornica, gustoasa, aromata si merita a fi pregatita celor dragi.
Prajitura Televizor-Ingrediente foi
10 lg ulei
10 lg lapte
10 lg zahar
2 oua
4 lg cacao
1/2 lgt. bicarbonat de amoniu
600-700 g faina
esenta vanilie
Ingrediente blat alb
7 oua
7 lg ulei
14 lg zahar
11 lg faina
1 lgt praf de copt
vanilie
Crema de lamaie
5 galbenusuri
140 g amidon
16 linguri zahar
1,2 l lapte
200 g unt 82%grasime
semintele de la un baton de vanilie
coaja si zeama de la o lamaie potrivita
Glazura
150 g ciocolata neagra
100 ml frisca lichida
20 g unt
Bombonele pentru décor
Prajitura Televizor-Mod de preparare
Foi
Zaharul, uleiul, laptele si ouale se pun intr-un castron incapator si se mixeaza pana dispar granulele de zahar. Se adauga amoniacul si cacao cernuta si se continua omogenizarea. Faina se adauga putin cate putin pana obtinem un aluat care nu se lipeste de maini si e usor de modelat (e posibil ca, cantitatea de faina sa fie mai mica sau mai mare, tocmai de asta e de preferat sa nu se puna toata de o data).
Aluatul rezultat se imparte in doua bucati egale.
Se pudreaza cu faina blatul de lucru si se intinde fiecare bucata in foaie cu dimensiunea de 30/35cm.
Se aseaza in tava pe hartie de copt se inteapa cu furculita din loc in loc si se coace in cuptorul preincalzit timp de 13-15 min la 175 grade C.
Prajitura Televizor
Blat alb
Se separa albusurile de galbenusuri, albusurile se bat spuma, se adauga 7 linguri de zahar de zahar treptat in timp ce spumam cu mixerul.
Peste galbenusuri se adauga restul de zahar un praf de sare si uleiul si se mixeaza pana ce galbenusurile incep sa creasca in volum si isi schimba culoarea.
Galbenusurile astfel pregatita se rastoarna peste albusurile batute si cu ajutorul unei spatule, cu miscari usoare de jos in sus omogenizam compozitia.
Faina o amestecam cu praful de copt dupa care o incorporam in compozitia de ou batut cu miscari lejere.
Tapetam o tava de 35/30 cm cu hartie de copt, intindem compozitia in strat uniform si coacem in cuptorul preincalzit timp de 30-35 min la 175 grade C sau pana trece testul scobitorii.
Dupa ce s-a racit, se indeparteaza hartia de la baza blatului.
Glazura
Ciocolata se pune intr-un vas pe baie de apa impreuna cu frisca lichida si untul. Se omogenizeaza pana obtinem o glazura fluida. Glazura se pregateste chiar inainte de a glasa prajitura.
Crema
Galbenusurile se amesteca cu zaharul, semintele din batonul de vanilie si amidonul, se adauga laptele rece omogenizand cu mixerului. Compozitia se fierbe la foc potrivit, amestecand continuu cu un tel pana ce se ingroasa. Se lasa sa se racoreasca apoi se adauga untul batut spuma, zeama si coaja de la o lamaie.
Prajitura Televizor- Asamblare
In tava in care am copt foile si blatul punem o hartie de copt. Asezam prima foaie de cacao, intindem jumatate din crema, asezam deasupra blatul alb, peste el intindem restul de crema si punem ultima foaie de cacao. Bagam tava intr-o punga mai mare sau o invelim in totalitate in folie de plastic , punem deasupra un tocator sau o alta tava de aceeiasi dimensiune cu o greutate deasupra.
O lasam in loc racoros(nu frigider) timp de cateva ore sau peste noapte.
Se glaseaza in glazura de ciocolata si se decoreaza cu bombonele colorate sau cu ciocolata rasa …sau cu ce doriti.
Comentarii recente
Paula
13/04/2016 at 17:38Obisnuiam sa fac o reteta asemanatoare, fara sa stiu ca are aceasta denumire. Pur si simplu am invatat-o de la o prietena ce a incercat sa faca o prajitura obisnuita. Acum stiu ce nume are si stiu si de unde sa ma inspir.
Loredana
25/04/2016 at 10:53Sa ai mult spor!!
Mihaela
15/04/2016 at 15:30In mod clar prajitura copilariei mele. O facea bunica mereu, acum o sa incerc sa o fac si eu. Multumesc pentru reteta!
Loredana
25/04/2016 at 10:50Multumim si noi ca ne urmariti :*