Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Tort cu crema de vanilie si ciocolata

Ingrediente blat:
6 oua,
4 linguri de faina,
2 linguri cacao,
6 linguri zahar,
1/2 plic praf de copt,


Ingrediente crema:
5 galbenusuri de ou,
5 linguri faina,
500 ml lapte,
4 plicuri zahar vanilat,
200 g zahar(mai mult sau mai putin in functie de gustul fiecaruia),
400 ml frisca Megle,

Ingrediente sirop:
4linguri zahar,
1 esenta rom,
300 ml apa,

Ingrediente glazura ciocolata:
400 g ciocolata menaj,
2-3 linguri lapte,
1 lingurita unt,

 Alte ingrediente:
2 fructe kaki(sau alte fructe),

Preparare blat:
Separam ouale. Galbenusul impreuna cu zaharul se spumeaza. Albusurile se bat spuma. Galbenusurile spumate se adauga treptat la albusul batut si se amesteca usor pana se omogenizeaza. Intr-un vas punem 4 linguri de faina, 1/2 plic praf de copt si 2 linguri cu cacao. Adaugam treptat la compozitia de ou si amestecam pana se omogenizeaza. Tapetam o forma de tort detasabil cu hartie de copt, peretii ii ungem in strat subtire cu putin ulei sau unt si tapetam cu faina. Turnam compozitia de piscot in forma si o punem la copt in cuptorul preincalzit.

Preparare crema vanilie:
Intr-o cratita puenm 5 galbenusuri de ou , 200 g zahar(mai mult sau mai putin in functie de preferinta fiecaruia),5 linguri faina, 4 plicuri zahar vanilat amestecam usor adaugand treptat laptele rece pana se omogenizeaza. Se pune la fiert pana se ingroase apoi il lasam la racit. Spumam frisca impreuna cu 1 lingura de smantana, apoi o adaugam la crema fiarta si racita.

Preparare sirop:
Caramelizam cele 4 linguri de zahar si adaugam 300 ml apa. Lasam la racit apoi adaugam si esenta de rom.

Preparare glazura ciocolata:
Pe baie de aburi topim ciocolata de menaj la care adaugam 2-3 linguri lapte (trebuie sa obtinem o compozitie fluida dar nu foarte curgatoare) si 1 lingurita unt.

Ansamblare:
Blatul racit se taie in 3 parti egale. Se aseaza baza tortului pe un platou si se insiropeaza. Se intinde deasupra un strat de crema, un rand de felii de fruct kaki(sau alte fructe daca doriti) peste care vom aseza urmatorul blat pe care il vom insiropa din nou. Se intinde un nou strat de crema, fructe, dupa care punem capacul format din ultima parte de blat ce vine si el la randul sau insiropat. Ungem si pe exterior cu crema.
Deasupra turnam glazura de ciocolata. Ornam dupa preferinta fiecaruia.

Pofta Buna!

Comentarii recente

  • Leila

    12/01/2012 at 13:20

    Multzam Antonina ! :))) floricelele cu le-am facut 😀 am fost prea comoda :)))) le-am cumparat .Se gasesc la toate magazinele sunt de la Dr Oetker si sunt din foi de napolitana 😉

  • angelica

    12/01/2012 at 18:14

    cum ai facut acele floricele de ciocolata?sau sunt din magazin?

  • Anonymous

    12/01/2012 at 23:58

    Tortul arata foarte bine. Multumesc frumos ptr. reteta, de cind am vazut poza tortului astept reteta ptr. ca as vrea sa fac tortul de ziua sotului.

  • Leila

    13/01/2012 at 21:42

    Angelica , se gasesc de cumparat Sunt de fapt din foi de napolitana si sunt de la Dr Oetker .

  • Leila

    13/01/2012 at 21:43

    Anonim , sa iti fie de folos si ii uram sotului tau multa sanatate si sa consumati cu placere tortuletul si daca sunteti multumit de rezultat inchinati si in sanatatea noastra un paharel 🙂 😉

  • Timea

    13/01/2012 at 22:08

    Foarte frumos arata! Si de gust nu ma indoiesc ca e bun 🙂 e atat de cremos! vreau si eu o felie 🙂

  • Monica

    13/01/2012 at 22:59

    crema arata asa de alba si spumoasa de parca zici ca ar fi crema de branza nu de vanilie:)

  • Anonymous

    14/01/2012 at 00:15

    Am o intrebare referitoare la crema de vanilie. Poza arata o crema alba, dar reteta foloseste galbenusul de ou, nu albusurile. Sinteti siguri ca e corect? Nu vad cum mi-ar iesi asa alb 🙁

  • Leila

    14/01/2012 at 10:11

    Anonim, stiu ce am folosit 🙂 si sunt sigura ca e crema de vanilie :))) In amestec cu frisca devine mai alba mai ales daca ouale folosite nu au galbenusul foarte galben . Deci cu siguranta este ceea ce am scris in reteta 🙂

  • naty, galati

    14/01/2012 at 13:45

    mmmmm cum arata o nebunie

  • Anonymous

    14/02/2012 at 23:22

    E un tort delicios 🙂 A fost f apreciat de la sot, la copii si la toti cei care l-au servit. Sotul servea 2 felii odata, iar copii suflau o felie desi sunt mici (1n si 4 luni & 3 ani si 1 luna) … :)). Ma bucuram ca le pot da sa pape cat vor, pentru ca are crema de vanilie. Merita facut!!

    • Leila

      15/02/2012 at 01:48

      Sa va traiasca piticii si sa va bucurati in sanatate alaturi de ei ! Ne bucuram ca acest tort a fost pe placul vostru . Pupice

  • Anonymous

    21/09/2012 at 22:01

    Fetelor, v-am intrebat si pe facebook dar nu mi-ati mai raspuns si tare vreau sa-mi iasa si mie tortul ca cel din pozele voastre! Spuneti-mi, va rog, cum ati facut sa iasa stratul de crema atat de gros si de ferm „pe pozitii”, ca eu am facut acest tort de doua ori si nu mi-a iesit nici pe departe atat de gros. A fost bun la gust si aspectuos, dar am pretentia sa iasa identic ca cel prezentat de voi! Multumesc anticipat, Alina Tm

    • Lia

      21/09/2012 at 23:53

      Alina , poate in multitudinea de mesaje am scapat mesajul in care ai scris . Ne cerem scuze ! Intai hai sa incepem in ce forma ai copt blatul 🙂 , adica ce diametu avea , are forma folosita de tine . Personal iti recomand sa folosesti una cu diametrul de 18 cm 😉 , apoi la crema … lasi crema fiarta sa raceasca complet sa nu fie nici macar o idee calduta si abia apoi adaugi frisca spumata ( Frisca o spumezi putin doar pana cand incepe sa se ingroase , apoi adaugi smantana rece si spumezi mai departe cu mixerul pana e tare …. Vezi sa folosesti frisca Megle , Hulala lasa de dorit… ) si amesteci usor pana la omogenizare . Sper ca acum sa iti iasa identic , Alina TM 🙂

  • Anonymous

    22/09/2012 at 14:15

    Aha, acum inteleg, eu am batut mereu frisca la maxim si fara smantana. Folosesc mereu frisca vegetala, ca aici in italia nu prea se gaseste de alt tip, dar mereu am fost multumita de ea. Spun mereu, pentru ca de asta-primavara de cand maica-mea mi-a spus despre „Bucataresele vesele”, am realizat majoritatea retetelor de prajituri si dulciuri de pe pagina voastra de facebook si avand in vedere ca pana atunci eu nu stiam decat clatite sa fac :)… am progresat destul de mult:) Internetul este plin de retete culinare si am incercat si din alte parti, dar mereu m-am intors aici, pentru ca spre deosebire de acele retete, ceea ce „promiteti” voi in retetele voastre, chiar se poate realiza si totul este „ca la carte”. Asa ca va multumesc si voua va datorez tot progresul care l-am facut pe acest plan! 🙂 Mult succes in continuare si la cat mai multe retete noi delicioase! Alina Timisoara

    • Lia

      22/09/2012 at 23:02

      Felicitari , Alina ! Tot respectul pentru progresele facute si pentru ambitia de care dai dovada 🙂

    • Marilena Sorina

      10/11/2012 at 13:16

      se gaseste si in italia smintina ptr frisca doar k tu nu stii care este aia

  • Flori

    24/04/2016 at 21:53

    Daca blatul este din 6oua iese suficeint de inalt incat sa fie taiat in 3?vreau sa.l incerc si eu de paste,sper sa.mi iasa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram