Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Sos Bolognese de rosii pentru iarna

Sos Bolognese de rosii pentru iarnaSos Bolognese de rosii pentru iarna

Cum anul acesta am avut rosii in gradina din belsug am hotarat sa pun cateva borcane cu acest Sos Bolognese pentru zilele lunngi de iarna dar si pentru zilele de post ce vor urma. Stiu ca reteta originala de sos bolognese se prepara cu carne tocata, dar acum va prezentam varianta vegetala ce se poate pastra si pentru iarna cand rosiile sunt foarte scumpe. Carnea se poate adauga oricand la acest sos de rosii aromat. Prefer aceasta varianta vegetala alaturi de spaghete. Va invitam sa rasfoiti si sectiunea cu Retete conserve pentru iarna. Va invitam sa incercati si Spaghetele cu Sos Bolognese de post.

Ingrediente Sos Bolognese de rosii pentru iarna

2.5 kg rosii
350 g ceapa rosie (si alba este buna)
5 linguri ulei
1 lingurita sare
6 linguri zahar
sucul de la 1 lamaie mica
coaja rasa de la o lamaie
3 catei usturoi
3 lingurite busuioc
3 lingurite patrunjel verde
1 lingurita cimbrisor
1 lingurita piper macinat
1-2 ardei chili (optional de folosit)

Preparare Sos Bolognese de rosii pentru iarna

Ceapa se taie marunt, se caleste pe ulei si adaugam rosiile feliate pe care in prealabil le decojim(le crestam si le oparim in apa fierbinte dupa care le punem imediat in apa rece, in asa fel coaja se indeparteaza foarte usor). Lasam sa dea cateva clocote si adaugam zeama de lamaie, coaja rasa de lamaie, zaharul, sarea, usturoiul zdobit, busuiocul(prospat sau uscat, maruntit), patrunjelul verde(prospat sau uscat, maruntit), 1 lingurita cimbrisor, 1 lingurita piper macinat.

Daca doriti ca sosul sa fie picant adaugati si 1-2 ardei chili taiati marunt si lasam sa fiarba 60 minute. Punem sosul rezultat in borcanele, capsam si punem la fiert in baie de apa borcanele pentru 30 minute de la primul clocot dupa care asezam borcanele la dunst uscat (intre paturi) pana a doua zi.

Sos Bolognese de rosii pentru iarnaPofta Buna si spor la conservarit!

Comentarii recente

  • claudia

    19/09/2015 at 18:07

    Draga mea ăsta nu se poate numi sos bolognese. ..poate ceva sos vegetal dar in nici un caz bolognese

    • Loredana

      28/09/2015 at 15:53

      Daca citesti cu atentie titlul, ai sa vezi ca e ‘Sos Bolognese de rosii” si nu doar „Sos Bolognese” (celebru sos despre care cred ca vorbesti tu )…asa ca nu e gresit cu nimic titlul retetei 🙂

  • Paul

    21/09/2015 at 20:36

    O rețetă simpla si bine expusă. Nota 10. Acum sunt in plin proces de pr e preparare.

  • Susana

    10/08/2016 at 06:54

    Îi un sos excelent îl prepar în fiecare an

  • Alina Tîrîlă

    26/08/2017 at 21:00

    Sosul e altceva, foarte aromat datorita lamaiei
    Sunt foarte incantata cum a iesit
    Din greseala am pus mai mult cimbru dar a rezultat jun sos deosebit
    Multumim pt retete

  • M

    19/08/2019 at 15:54

    Acum am facut si eu sosul! Cu mult rozmarin si oregano. Poti sa-mi spui si mie,te rog,unde pastrezi borcanele? Camara sau frigider?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram