Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Gomboti cu Prune

gomboti cu prune

Aceasta Reteta de Gomboti cu Prune sau Galuste cu prune este diferita de reteta clasica pe care o cunoastem cu totii. In compozitia acestor Gomboti nu vom intalni cartofi. Aceasta reteta de Gomboti cu Prune are un aluat oparit ca cel de ecler si nu se intareste ca aluatul clasic dupa racire.

Va prezentam Reteta si in format VIDEO !!!!

Gombotii sunt la fel de buni si a doua zi , in cazul ca va mai ramane vreunul … Acesti gomboti se pot prepara si cu alte fructe proaspete sau cu fructe din compot dar si umplute cu diferite dulceturi.

gomboti cu prune

Reteta clasica cu cartofi o gasiti la Galuste cu Prune.

Galuste cu Prune cu Cartofi
Galuste cu Prune cu Cartofi

Ingrediente Gomboti cu prune, galuste cu prune :

1 cana cu apa ( 250 ml )
50 g unt sau margarina
150 g faina,
1 ou,
1/2 lingurita sare
4 prune prospete (sau din compot taiate in doua
(daca prunele sunt proaspete punem in locul samburelui 1 lingurita de zahar amestecata cu scortisoara)
150 g pesmet

Preparare Gomboti cu prune, galuste cu prune:

Punem apa cu sarea la fiert si cand da in clocot adaugam untul. Cand da din nou in clocot adaugam treptat faina amestecand pana se omogenizeaza compozitia. Luam de pe foc si o lasam sa se raceasca.
Adaugam oul in compozitia racita si lucram bine aluatul pana acesta se incorporeaza si devine omogen.

Gomboti cu Prune

Rulam aluatul sub forma de baston ca in imaginea de mai jos si il impartim in 7-8 bucati egale. Bucatile le intindem intre palme, punem in mijloc jumatatile de pruna si formam gombotii.

preparare+galuste+final

Punem apa la fiert, adaugam sare si da in clocot punem gombotii la fiert. Lasam sa fiarba pana se ridica singuri la suprafata apei, se scot cu ajutorul unei palete si se tavalesc prin pesmet.

gomboti cu prune

Pesmetul se prajeste in putin ulei (este mult mai gustos daca il prajiti in unt … ) se adauga un praf de sare si gombotii fierti se tavalesc prin pesmet. Se servesc presarati cu zahar si scortisoara sau cu frisca.

galuste-cu-prune

Retete cu PRUNE!!!

Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram 
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!

Comentarii recente

  • Pia Suciu

    24/07/2013 at 20:16

    Arata asa de bine,par foarte simplu de facut,asa incat ma apuc de…lucru! 🙂 Multumesc pentru reteta.

  • Marginean Alina

    25/07/2013 at 18:46

    Buna

    Am facut reteta Gomboti cu prune pentru concursul lunii iulie

    Alina Marginean

  • Ioana Madalina Fetea

    04/09/2013 at 17:24

    Foarte buni gombotii, tocmai am incercat reteta si mi-a placut cum au iesit 🙂

  • ELA MAIER

    16/09/2018 at 06:13

    ce inseamna o cana de apa? 150, 200,250 ml? aluatul meu a iesit cam molicel am mai pus faina mi s-a lipit de maini, m-am chinuit si prunele mele au fost f mari si jumatate era prea mare,in fine m-am enervat rau nu e vina voastra cu prunele enorme( in America totul e umflat cu pompaaaaa )))))))))
    Cu siguranta o sa repet reteta…..

    • Liana Liana

      22/11/2018 at 21:33

      Am corectat. 250 ml apa. Aluatul iese mai moale, dar o lucrezi pe suprafata de lucru presarata cu putina faina.

    • Doriana

      09/09/2020 at 17:15

      cred ca problema este faina.Este mare diferenta intre faina de acasa ( Romania) si cea de pe continentul american. Am avut si eu aceiasi problema, cu aluatul prea moale si din ce pui in plus faina,este tot mai lipicios

    • Liana Liana

      13/09/2020 at 09:13

      Incercati sa reduceti cantitatea de lichid. Clar, conteaza foarte mult si faina cu care se lucreaza.

    • Elena Bazga

      19/09/2023 at 17:21

      Tare fain aluatul ăsta! Eu am pățit-o de multe ori cu cel clasic .ba nu erau buni cartofii de vreo două ori a rămas tare iar ultima oară când am încercat mi-au rămas prune și am dat de aluatul ăsta ..
      Toată lumea a căzut de acord că e mult mai fain iar din punctul meu de vedere e o minunăție, se face repede, se manipulează ușor, nu mi-a crăpat nicio gălușcă și sunt la fel de bune și reci. Mulțumesc!!!

  • Dana

    06/10/2021 at 20:58

    Este făina adecvată in America, da, este diferită de cea de pe continentul nostru de baștina dar nu este de negăsit. Este făina din grâu roșu sau alb, făina din grâu de primăvara sau iarna. Efectiv așa se numește. Winter ori spring wheat. Făina din grâul alb este mai des folosită la patiserie fiind o făina mai delicata, cu un conținut de proteine mai mic. Fiind un aluat de ecler eu as folosi făina de patiserie sau făina all purpose. Se poate folosi și făina cu praf de copt adăugat gen self-rising. Prune se găsesc in America dar trebuiesc căutate. Cele din supermarket sunt de obicei renglote. Cel puțin aici unde sunt eu. Chiar am venit de la piața cu vreo 20 de kile de prune. Sunt cum erau și la noi in România, unele de soi mai mic și altele mai mari. Eu am găsit mici. Soiul se numește Stanley Plum dacă ajuta la căutat. Am băgat de seama ca se mai numesc pe aici și italian plums. Astea ce le-am cumpărat eu astăzi sunt micuțe, destul de micuțe ca le pot pune întregi. Așa ca trimite adresa, îți fac pachet câteva. 😆

  • Maria Furnea

    04/08/2023 at 20:46

    Nu e buna reteta zic eu. Eu fac gombotii cu prune cu aluat cu cartofi, fara apa. 500g cartofi fierti intregi, curatati de coaja si dati prin razatoare, 2 galbenusuri, sare, 150 faina, l linguri de zahar. Se framanta doar pana se omogenizeaza tot. Daca se frananta mult aluatul devine lipicios. pesmetul il prajesc in unt pana se face auriu. Ii servesc cu un sos de smantana, zahar, scortisoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram