Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Sarmalute in foi de varza

sarmalute in foi de varza

Deja e stiut ca sarmalele sunt printre preferatele romanilor si nu exista masa de sarbatoare pe care sa nu se aseze si vestitele sarmalute in foi de varza.
Fiecare le pregateste in felul lui, nu cred ca este o reteta anume de la care nu te poti abate. Asa ca astazi eu va propun una din retetele mele de sarmalute in foi de varza dulce in care am folosit un amestec de carne de porc si vita. Particularitatea acestei retete este ca toate ingredientele pentru compozitia sarmalelor sunt folosite crude.
Eu am ales sa le pun sarmalele pe un pat de varza tocata si kaizer prajit, nu este obligatoriu dar va recomand!!
Alte doua retete de sarmalute cu umpluturi mai aparte le gasiti mai jos

Sarmalute in foi de varza– Ingrediente

  • Ingrediente
  • 500 g carne tocata de vita
  • 500 g carne tocata de porc
  • 150 g orez
  • 4 cepe potrivite
  • 2 morcovi
  • 1 legatura patrunjel
  • 2 oua(optional)
  • piper si sare
  • o lingurita cimbru
  • 4 linguri pasta de tomate
  • o varza proaspata cam de 2kg
  • 3-4 linguri de ulei
  • 300 g kaizer(optional)

Sarmale cu varza- Mod de preparare

Cum pregatim foile de varza dulce pentru sarmale

Pentru sarmale e nevoie de foi subtiri de varza, asa ca va recomand sa cumparati varza proaspata cu frunze infoiate, mai exact la atingere varza sa nu fie foarte tare.
Cu un cutit bine ascutit se indeparteaza cotorul verzei. In locul ramas se adauga o mana de sare grunjoasa apoi varza se aseaza intr-un vas incapator.
Se pune o oala de apa la clocotit, iar cand da in fiert se toarna usor peste varza, mai exact in scobitura ramasa de la cotor.


O sa vedeti ca pe masura ce turnati apa clocotita, varza incepe sa isi desfaca frunzele.
Se apasa usor cu o lingura de lemn si cu atentie se incepe indepartarea frunzelor una cate una pana ce se termina.
Se pun separat intrun castron si se lasa sa se racoreasca. Dupa ce s-au racit putin pot fi taiate in bucati potrivite in functie de cat de mari vreti sa faceti sarmalele.

Cum pregatim compozitia pentru sarmale

Ceapa si verdeata tocate marunt se amesteca cu carnea tocata, orezul spalat, ouale, morcovul ras prin razatoarea mica si pasta de tomate.
Se adauga cimbrul, sarea si piperul si se amesteca pana se obtine o compozitie omogena.
Din compozitia obtinuta facem sarmalute pe care le asezam intr-un vas uns cu ulei in care se pune un strat de varza tocata ramasa dupa ce am ales frunzele pentru sarmale si kaizer prajit.

Se mai pune desupra o lingura de pasta de tomate, poate fi dizolvata si in putina apa calduta apoi se acopera cu alte frunze de varza si se toarna apa calda cat sa le cuprinsa.
Se pun la fiert in cuptor la 150 grade C pentru cel putin 2 ore sau pana ce sarmalutele sunt fierte.

Aceste sarmalute in foi de varza se pot manca cu mamaliga si smantana dar la fel de bune sunt cu pasta hrean!!
Pofta buna!!

sarmalute in foi de varza

Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram 
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!

Comentarii recente

  • Anonymous

    26/02/2012 at 08:33

    am facut si eu sarmale cu pasat ,.. vai dar am cumparat o varza de e buna de pus pingele .. e cauciucata.. asa de greu s`a oparit… a fost un chin pina am infasurat sarmalele.. ce sa fac cu varza asta ??? voi ce faceti cind varza e tare???? m`a omorit . nici acum cind au fiert sarmalele varza inca nu s`a muiat….noroc ce e buna compozitia … sunr rodica din cluj va pup

    • Leila

      26/02/2012 at 12:40

      Rodica, in acest caz nimic ! Incearca sa le umpli tip palnie cum e in filmulet , asa doar intr-o parte trebuie sa te chinui sa inchizi capatul , sau … sa cumperi alta varza 🙂 Pupice , Rodica !

    • Anonymous

      26/02/2012 at 14:02

      pe vremurii era varza aia buna de`ti era mai mare dragu sa lucrii cu ea… acum e buna de pingelit papuci…. e de groaza..le`am facut cu chiu cu vai dar ca si continut is super….credeam ca este vre`o metoda de a inmuia foile de varza….rodica

  • Anonymous

    01/04/2012 at 01:26

    oparesti varza in apa clocotita cu sare

    • Lory

      01/04/2012 at 15:27

      Asta am scris si eu in reteta 🙂 Toata problema e ca trebuie varza de-a noastra romaneasca nu din aia opinca.
      Nici nu ma mai chinui sa fac daca nu gasesc varza buna …e munca in zadar ..si nu ies nici bune 🙁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram