Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Cozonac ca la Mama

Cozonac ca la Mama

Acest Cozonac ca la Mama, este reteta de cozonac pe care draga mea mama, Dumnezeu sa o ierte, il facea in fiecare an de sarbatori. Il umplea cu rahat, cu nuca, cu mac in functie de cerinte. Este un aluat pufos cu care niciodata nu dadea gres.

Alte retete cu cozonac gasiti si in imaginile de mai jos.

Ingrediente – Cozonac ca la Mama

1 kg faina
8 galbenusuri (+ 1 galbenus sau 2 pentru uns deasupra cozonacii)
sare cat intra in causul palmei
3 pachete zahar vanilat
2 bucati de unt sau margarina rama de marimea unei nuci
coaja rasa de la o lamaie
2 maini de zahar(cand scriu o mana de… va ganditi la cantitatea pe care o luati in mana din pachet)
1 mana de ulei (la cat turnati in palma facuta caus)
30 g drojdie proaspata
lapte ( 300-400 ml lapte, in functie de tipul fainii folosite)

Cozonac ca la Mama – Preparare

In 250 ml lapte caldut dizolvam drojdia, 2 linguri zahar, zaharul vanilat.
In faina se face o gaura in care turnam amestecul de mai sus si il amestecam cu un pic de faina si il lasam la dospit la loc caldut 30 de minute.

Cozonac ca la Mama

Dupa ce a dospit adaugam cele 8 galbenusuri, untul, restul de zahar, coaja rasa de la lamaie, sarea si se framanta pana cand aluatul face basici.(Aluatul se lasa mai moale sa nu fie prea tare) Daca aluatul e prea tare se mai poate adauga putin lapte caldut pana devine mai moale.

aluat

Dupa ce au aparut primele basici, punem si mana de ulei dupa care mai framantam circa 10 minute si apoi punem aluatul la dospit la loc caldut pana isi dubleaza volumul.

Alte retete cu cozonaci.

Dupa ce a dospit scoatem aluatul, il impartim in 2 si il intindem cu mana la marimea tavii. Se umple fiecare bucata dupa preferinta cu nuca, cu mac, cu rahat, stafide. Se ruleaza si asezam suciturile in tava tapetata cu hartie de copt. Se lasa la dospit inca 20 minute. ( pe vremuri mama punea suciturile de cozonac in tava unsa cu ulei sau untura). Puteti sa faceti si cozonacul impletit.

impletire

Dupa ce a dospit in tava ungem corzile cu galbenus de ou si le punem in cuptorul preincalzit(in momentul in care am pus suciturile la dospit in tava pornim si cuptorul) la 180 grade celsius pentru 15 minute, apoi reducem focul la 160 grade pana se rumenesc frumos timp de 45 -50 de minute.

Cozonac ca la Mama

Nota:
Timpul de coacere poate sa fie mai mare sau mai mic fata de timpul dat de mine- difera de la un cuptor la altul. Daca vedeti ca se rumenesc prea tare, recomand sa udati o hartie de copt, sa o stoarceti bine de apa si sa o asezati peste cozonaci. Astfel incetiniti rumenirea inainte de a fi patrunsi bine.

Se coace la foc mic, se verifica cu o scobitoare cam dupa 1 ora daca e copt.

Dupa ce se scoate din cuptor se lasa sa stea 10-15 minute in tava, dupa care se scot si se aseaza pe un prosop. Se acopera cu un alt prosop peste care se pune o punga si iar se acopera cu un prosop si se lasa asa pana raceste.

Cozonac ca la Mama

Se pot umple cu mac macinat amestecat cu zahar si 1 lingurita de ghimbir proaspat macinat, cu nuca macinata si zahar amestecat cu stafide, cu rahat si stafide (cand fac sucitura cu rahat intotdeauna presar un pic de faina peste rahatul taiat cubulete , le amestec si apoi le pun pe aluat).

Cozonac ca la Mama

Puteti sa puneti la o parte de aluat in compozitie cacao si sa faceti sucituri rulate, astfel acest Cozonac ca la Mama vor fi mult mai aspectuosi.

Imaginile de la reteta initial postata sunt acestea.

Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram 
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!

Comentarii recente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram