Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Mucenici moldovenesti-sfintisori

Mucenici Moldovenesti-Sfintisori

Mucenici Moldovenesti-Sfintisori, reteta de patiserie. Cum se fac mucenicii.Mucenici impletiti din aluat dospit. Reteta mucenici de post. Mucenici cu miere si nuca. Mucenici reteta video

Mucenicii Moldovenesti-Sfintisori –asa cum le zicem noi in Moldova sunt nelipsiti de pe masa, in data de 9 martie, zi in care se sarbatoreste  Sfintii 40 de Mucenici.
De obicei acesti mucenici se pregatesc din aluat de post dar atunci cand nu suntem in post ii pregatim din aluat de dulce cu oua si lapte. Insiropati intr-un sirop de zahar si miere de albine si tavaliti prin multa nuca, mucenicii fac deliciul acestei sarbatori!!

Cum pregatim mucenicii moldovenesti – reteta video

Mucenici moldovenesti-sfintisori-Ingrediente

  • Pentru 28 buc
    Aluat
  • 2 kg faina 000
  • 6 oua
  • 300 gr zahar
  • 60 g drojdie proaspata
  • 900 ml lapte
  • razatura de lamaie
  • esenta de vanilie
  • 2 lingurite de sare
  • 150 ml ulei
  • 2 galbenusuri pentru uns
    Sirop
  • 400g  zahar
  • 200 g miere
  • 1,5 l apa
  • razatura de lamaie
  • esenta rom sau vanilie
    Decor
  • miere de albine
  • nuca macinata
  • nuca de cocos(optional)
Mucenici Moldovenesti-Sfintisori

Mucenici moldovenesti-sfintisori- Mod de preparare

Peste faina cernuta adaugam drojdia pe care am dizolvat-o cu doua linguri de zahar, apoi punem ouale amestecate cu zaharul, sarea, razatura de lamaie si esenta de vanilie.
Incepem sa framantam adaugand laptele cald incetul cu incetul pana ce obtinem un aluat de o consistenta elastica. Adaugam si uleiul putin cate putin pana ce aluatul nu se mai tine de mana.
Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul apoi il portionam in bucati potrivite cam de 130 g .

Mucenici Moldovenesti-Sfintisori

Cum impletim mucenicii

Se formeaza fitile lungi care se rasucesc si se impletesc in opturi.
Se aseaza in tava, se ung cu ou batut si se coc in cuptorul preincalzit timp de 20-25 min la 180 grade C.

mucenici-moldovenesti-sfintisori-preparare

Sfintisorii calzi ii scufundam in siropul care in prealabil l-am fiert si racorit putin, apoi ii ungem cu miere de albine si ii tavalim prin nuca macinata amestecata cu nuca de cocos(optional).

Mucenici Moldovenesti-Sfintisori

Pofta buna!!

Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram . 
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!  

Comentarii recente

  • Nina's Culinary Creations

    09/03/2009 at 12:18

    LA MULTI ANI cu intirziere si tot cu intirziere, felicitari pentru savarinele din postarea anterioara…sint cele mai reusite savarine pe care le-am vazut (cit am vazut…)iar colaceii astia „mucenici – sfintisori – moldovenesti” deja mai am putin si cad pe spate de pofta. Nu ma pricep la aluaturi cu drojdie si nici rabdare nu am pina creste coca…ce este de facut??? Pina una alta voi inghitii in sec…ha ha ha
    XO, Nina

  • Marius Zota

    09/03/2009 at 15:03

    La Multi Ani pentru 8 Martie si felicitari pentru ce faceti pe si cu blogul asta. 🙂 Dar o reteta pentru sfintisorii astia primim si noi in timp util, ca sa ne surprindem si uimim si noi nevestele??!! 🙂 O zi frumoasa… 🙂

  • Lory

    09/03/2009 at 17:05

    Multumesc Nina pentru urari si aprecieri
    Incearca sa-i faci nu e greu deloc …..la ce minunatii faci tu astia sunt o nimica toata 🙂
    pupice Lory

  • Lory

    09/03/2009 at 17:30

    Marius bun venit la noi!!! multumim de urari :)….gata am postat si reteta sper sa nu fie prea tarziu…
    O zi frumoasa si tie iti dorim
    Lory si Leila

  • Marius Zota

    09/03/2009 at 17:44

    Bine v-am gasit. Multam de reteta. E in timp util. 🙂 Difera putin cantitatile fata de ce stiam eu. Voi incerca oricum. Numai bine.

  • bogdan

    09/03/2009 at 21:14

    La Multi Ani pentru 8 Martie si felicitari pentru blog.Arata delicios,dar mucenicii nu se fac de post!?fara oua si lapte?

  • irina

    09/03/2009 at 23:28

    La noi in Dobrogea sfintisorii se fac altfel…insa astia din poze m-au dat gata…Felicitari pentru blog si multumesc de reteta!

    irina

  • Lory

    10/03/2009 at 01:06

    Multumim Bogdan…cat despre mucenici…intradevar se fac de post de catre cei ce tin postul..dar cum la noi in casa nimeni nu tine post…..

  • Lory

    10/03/2009 at 01:08

    Cu mare placere Irina…multumim si noi
    pupice
    Lory si Leila

  • Ral

    10/03/2009 at 13:32

    Foarte apetisanti sfintisorii. Felicitari!
    Mi-am facut si eu blog culinar mai altfel,.. te invit sa ma vizitezi si daca-ti place sa te abonezi 😀

    http://openbucket.blogspot.com/search/label/COOKING%20AND%20FOOD

  • Rodica Botan

    13/03/2009 at 06:05

    M-as aseza aproape de sfintisorii vostrii…asa cam la o intindere de mina…
    Nu va spun de ce?!

  • gabriella

    08/03/2012 at 23:14

    Am terminat reteta ta…sunt foarte incantata dar..sunt putini ,,sfintisori,,..cred totusi ca doar eu sunt de vina..sunt ,,lacoma,,! Multumesc pt reteta!

    • Lory

      09/03/2012 at 00:24

      Sa va fie de bine Gabriella !!!:*
      Eu am doua zile de cand tot mesteresc la sfintisori si tot li se par putini:))))

  • Daniela Birsan

    09/03/2013 at 23:51

    Chiar am terminat mucenicii sunt o delicatete va multumesc mult pentru reteta!!!!

    • LoredanaCarp

      10/03/2013 at 20:13

      Ma bucur ca ti-au fost pe plac !! 🙂

    • Paula Bucataru

      24/03/2024 at 16:57

      Buna ziua draga doamna, doar vreau sa va multumesc din suflet pentru reteta dumneavoastra. Cred ca sînt mai multi de zece ani de cînd o fac eu familia si prietenii sîntem înebuniti, mucenicii sînt super deliciosi. Multumesc mult

    • Loredana

      25/03/2024 at 08:42

      Va multumim si noi ca ati ales reteta noastra si ne bucuram nespus ca v-a fost pe plac si ca de atatia ani ii bucurati pe cei dragi cu acesti mucenici :). Meritul este a dvs si va felicit!!

  • simona

    08/03/2015 at 15:12

    buna ziua, sfintisorii sunt in lucru…dar am o intrebare siropul cam cat de gros trebuie sa fie?

    • Loredana

      08/03/2015 at 16:45

      Buna,
      Siropul nu trebuie sa aiba o consistenta anume, e un sirop simplu de zahar aromatizat .Cantitatile date de mine sunt orientative, il poti face dupa gustul tau mai dulce sau mai putin dulce

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram