Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Pogacele cu jumari

Pogacele cu jumari
INGEDIENTE Pogacele cu jumari:

600 gr faina,
160 gr jumari,
200 gr untura,
4 galbenusuri ou,
30 gr drojdie proaspata,
400 ml smantana,
1 lingurita sare,

PREPARARE Pogacele cu jumari:

Jumarile le dam prin masina de tocat cu ciurul mijlociu(nr 8, sa nu fie foarte marunt ).
Intr-un vas punem 600 gr faina ,1 lingurita sare, 4 galbenusuri ,160 gr jumari macinate, 200 gr untura, si 400 ml smantana . Cei 30 gr drojdie ii dizolvam in 50 ml apa calduta si adaugam la ingredientele de mai sus. Incepem sa framantam pana se omogenizeaza aluatul.
Suprafata de lucru o presaram cu faina , aluatul il scoatem din vasul in care l-am framantat si dam cu el de suprafata de lucru cu toata puterea de circa 10 ori (astfel aluatul nu trebuie atat framantat si terminam treaba mai repede ).
Dupa ce ne-am descarcat nervii pe aluat presaram din nou cu un pic de faina suprafata si intindem aluatul la o grosime de circa 1 deget sub forma dreptunghiulara sau patrata (cum nimeriti …) . Incepem sa impaturim , latura dinspre noi o ducem pana la mijlocul aluatului , latura opusa ei o aducem peste latura pliata pana o acoperim . Acum latura din dreapta o aducem pana la mijloc apoi peste ea pliem latura din stanga. Am pliat si intindem aluatul iarasi la grosimea de 1 deget .
Concluzie :Intindem aluatul de 3 ori una dupa alta dupa ce am pliat(atentie ! pliati in acelasi sens in care ati inceput !) , apoi la a 4 -a intindere lasam aluatul de 2 degete grosime , o crestam la suprafata cu un cutit si apoi o decupam cu o forma rotunda sau cu un paharel.



Asezam pogacelele decupate in tavi si le lasam sa dospeasca in tavi circa 1 ora la loc caldut. Le ungem deasupra cu ou si dam tava in cuptorul preincalzit (porniti cuptorul cu circa 15 minute inainte) unde vom coace pogacelele la foc mare(treapta maxima la aragaz cu butelie) circa 5 minute apoi reducem intensitatea focului la minim (treapta minima la aragaz cu butelie) .

Se tin la cuptor pana devin aurii deasupra si vedem ca dedesubt au vatra .

Pofta Buna !

Comentarii recente

  • pansy

    13/10/2011 at 00:04

    sunt tare bune,eu am reteta mamei asa ca pe aia n-am urmat-o inca ,dar nu e putin diferita ,conteaza gustul minunat !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram