Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Peste umplut la cuptor

Peste umplut la cuptor

La cumpana dintre Ani din meniul de Revelion, nu se poate sa nu servim peste chiar daca luam doar o imbucatura. La noi este nelipsit pestele in noaptea dintre Ani deoarece se spune in popor ca trebuie sa mananci peste ca sa progresezi in anul ce vine. Asa cum pestele inoata si aluneca lin prin apa asa va fi si noul An… Aceasta reteta de peste umplut la cuptor este probata in fiecare an ba cu crap , ba cu avat , ba cu somn … De fiecare data a fost perfect astfel pregatit asa ca recomand sa incercati si voi aceasta varianta.

Ingrediente:
1 peste mai maricel cam la 1.5 kg (eu am avut un avat),
4 morcovi,
1 radacina patrunjel,
1/2 telina,
cimbru maruntit, rozmarin maruntit (de preferat ar fi crengute dar ne adaptam la ce avem),
10 catei usturoi,
7 bucati ceapa,
300 g slanina afumata (kaizer, bacon),
1 ardei iute,
2 lamai,
750 ml supacarne sau legume,
500 ml vin alb,

Preparare peste:
Pestele dupa ce il curatam de solzi (vezi filmuletul cum se curata pestele cu solzi mai altfel decat stii : Aici ) il stropim din abundenta cu zeama de lamaie atat pe interior cat si pe exterior. Lasam pestele imbaiat in zeama de lamaie pentru 30 minute la rece apoi il condimentam cu sare si piper in interior si exterior. Umplem burta pestelui cu felii de slanina afumata (kaizer sau bacon), cu cateva rondele morcovi, felii de ceapa taiate, cateva feliute de ardei iute, 3-4 catei usturoi zdrobiti cu latul cutitului, presaram cu cimbru si rozmarin apoi asezam de-a latul burtii felii de slaninuta sau bacon , … si prindem cu scobitori astfel burta pestelui sa nu iasa umplutura. In tava in care vom coace pestele  vom pune 2 linguri untura sau ulei deasupra vom aseza restul de legume taiate felii, usturoiul zdrobit cu latul cutitului, felii de slanina afumata sau alte variante de afumatura si deasupra lor asezam in toata splendoarea pestele umplut dupa cum am povestit mai sus. Facem cateva crestaturi pe spinarea pestelui ca in imagine, asezam in crestatura o felie de slanina si o felie de lamaie.

Peste umplut la cuptor

Condimentam si legumele cu sare, piper, cimbru, rozmarin, turnam deasupra 750 ml supa, si 500 ml vin alb demisec. Acoperim tava sau vasul in care am pus cele trebuincioase cu capac sau folie si o dam la cuptor pentru cel putin 30 minute. Descoperim si lasam apoi ca pestele sa se rumeneasca frumos. Servim pestele feliat alaturi de legumele din tava.

Peste umpluta la cuptor

 

 

Comentarii recente

  • nouatigaraelectronica

    04/01/2013 at 15:16

    Sincer sa fiu, eu nu prea mananc peste de fel pentru ca nu imi place orice fel de peste dar cand ma uit la aceasta poza ma razgandesc 🙂 Arata pur si simplu delicios !!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram