Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Plachie bucovineana


Fiind moldoveanca get- beget nu am vrut sa ratez aceasta provocare in a gati ceva bun cum numai pe la noi se face. Dupa lungi deliberari m-am oprit asupra acestei retete ce vine din inima Bucovinei si care cu mare drag o impartasesc si voua. Aceasta plachie se mananca in special in Bucovina iar reteta am regasit-o spre bucuria mea descrisa cu mare fast si de Radu Anton Roman in una din cartile sale.

PLACHIE BUCOVINEANA
Pentru vre-o 6 portii generoase aveti nevoie de urmatoarele ingrediente
6 bucati de crap,
4-5 rosii coapte bine,
o cutie(450gr) de rosii in bulion
500 gr ciuperci (bureti),
200 gr smantana,
5 cepe potrivite,
2 ardei grasi rosii,
patrunjel,<
cimbru,
100 gr unt,
100 ml untdelemn(ulei)

3-4 catei de usturoi,
250 ml vin dulce,
sare,
piper,
boia iute,
faina alba.

Mod de preparare
Crapul curatat si spalat bine se taie in bucati cam cat palma de mari, se sareaza si pipereaza dupa care se trec prin faina si se rumenesc in untdelemn si unt incins.
Ceapa curatata si spalata se taie rondele sau pestisori, ciupercile se taie felii subtiri iar ardeii grasi in patratele mici .
Punem intr-o tigaie putin untdelemn si unt adaugam ceapa si ardeiul gras, saram, piperam si lasam la calit pana ce legumele se inmoaie. Separat punem la calit in unt si untdelemn si ciupercile pana scade toata zeama dupa care le stingem cu vinul si lasam sa mai fiarba 5 min.


Intr-o tava asezam legumele sub forma de pat, punem bucatile de peste deasupra, acoperim cu ciupercile in sos de vin si feliile de rosi si rosiile in bulion(daca faceti vara aceasta plachie de preferat sa folositi numai rosii proaspete bine coapte…cum acum nu am gasit rosii prea bune am hotarat sa adaug si rosii in bulion) mai saram si piperam dupa gust dupa care introducem tava la cuptor pentru 20-25 min la foc potrivit.

Intre timp se amesteca usturoiul pisat bine cu cimbru, boiaua, verdeata si smantana.
Dupa ce tava a stat la cuptor cam 25 min se adauga amestecul de smantana peste pestele din tava si se mai lasa la foc potrivit cam 10 min sa se intrepatrunda aromele .

Se serveste cu mamaliga calda sau paine la vatra iar alaturi merge sa cinstesti un pahar de vin moldovinesc.
Sa aveti pofta!!!!

Comentarii recente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram