Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Braduti de Craciun

Ingrediente pentru aluat:
250 gr miere de albine
120 gr zahar
70 gr rama (unt)
60 gr untura
2 linguri lapte
1 lingurita zeama de lamaie
1 lingurita scortisoara macinata
1 plic praf de copt
500 gr faina
300 gr nuca macinata (sau alune macinate)
1 ou

Pt. ornat folosim urmatoarea compozitie:
2 albusuri
320 gr zahar praf
coloranti alimentari

Preparare:
Intr-un vas se pune 250 gr miere ,cu 120 gr zahar,70 gr rama, 60 gr untura si 2 linguri de lapte , si se pune la foc mic sa se incalzeasca pana cand se omogenizeaza totul. Se trage deoparte si se lasa un pic la racit.
Adaugam 1 lingurita zeama de lamaie, 2 lingurite scortisoara , 1 plic praf de copt, si in cele din urma punem si 500 gr faina ,impreuna cu 300 gr nuca macinata si 1 ou. Totul se lucreaza bine pana obtinem un aluat omogen.


Aluatul astfel obtinut se intinde de 3-4 mm si se decupeaza cu forme de steluta de diferite marimi. Daca vrem ca intre „crengi”sa fie si un pic de spatiu decupam si niste forme rotunde mici de aluat.


Formele astfel decupate se pun la copt in cuptorul preincalzit ptr cateva minute.

Pt. ornat procedam in felul urmator:
2 albusuri de ou se bat spuma cu 320 gr zahar praf ,la care adaugam 2 lingurite zeama de lamaie ,ca sa nu se intareasca repede .

Se coloreaza cu colorant verde si cu o pensula se coloreaza stelutele coapte . Se incepe apoi asanblarea bradutului. Se pun cateva stelute de cea mai mare dimensiune una peste alta ,apoi din cele de dimensiune mijlocie si in cele din urma stelutele mici.

Sa fim sigure ca stelutele raman prinse intre ele reimprospatam un pic suprafata formei cu albusul de ou colorat. Se orneaza cu bombonele , cu cocos si se lasa la uscat.

Daca ii impachetam in folie de celofan se pot oferi colindatorilor.

Sarbatori Fericite !

Comentarii recente

  • Moni

    17/12/2008 at 16:14

    Vai ce draguti sunt bradutii…am sa-i fac si eu caci ,chiar ieri am cumparat forme de stelute. Am sa incerc si reteta cu nuci , cred ca ies grozavi biscuitii.Chiar acum ma pun sa o scriu .Mersi Leila …

  • Tunde

    17/12/2008 at 16:32

    jos palaria Leila … super fain … sa stii ca te invidiez ca poti face atatea lucruri … avand in vedere ca si jobul e incarcat … of eu nu reusesc sa termin o data curatenia asta, in fine … sa stii ca bradutii arata extraordinar … te pup

  • Melianda

    17/12/2008 at 18:21

    oau ce frumosi sunt…parca-s din poveste

  • Nina's Cooking 4 Fun

    17/12/2008 at 18:31

    Buna fetele,
    multa munca cu bradutii, dar rezultatul este un deliciu, de asta
    sint conviinsa. Eu as pune si putina crema alba pe margini la braduti asa ca zapada, ( contrast de culori)
    Servus, Nina

  • Gourmandine

    17/12/2008 at 21:02

    Leila, foarte draguti bradutii, felicitari, o super idee si o super reteta pentru Craciun. Te pup!!! 🙂

  • criss

    17/12/2008 at 22:09

    Ce ideee……minunat…
    Va pup mult fetelor

  • Edith

    22/12/2008 at 15:13

    Leila, ce frumosi sunt bradutii!! Super!

  • Anonymous

    21/11/2011 at 00:06

    leila te rog imi poti spune si mie de unde ai cumparat Formele?sunt din Bucuresti….ms mult:*

  • Leila

    21/11/2011 at 01:13

    Anonim, formele le-am cumparat din Ungaria . Am vazut ceva asemanator aici http://www.egastro.ro/patiserie/forme-decupat-aluat.php ( este ultimul produs pe pagina, „forme decupat inox” ) poti face comanda online .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram