Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Nuci Umplute

Prajitura Nuci Umplute Nuci Umplute fursecurile copilariei… . Este o prajitura ce se servea des la nunti si botezuri. Acum tinerii din ziua de azi au uitat de aceste prajituri de casa si prefera pe cele din cofetarii cu denumiri pompoase si pregatite mai mult din prafuri ce pe moment te impresioneaza, dupa care mai apoi… sincer spus ti se cam apleaca la bila … .
In prima faza am sa va scriu reteta cojilor de nuci apoi crema folosita pentru umplerea lor pe care la randu-mi am primit-o de la doamna care mi-a facut prajiturile pentru nunta in urma cu 24 de ani.

Fotografii cu produsul final am sa revin cat de curand acum deocamdata am pregatit cojile. La prepararea cojilor de nuci am folosit o forma speciala din fonta care poate fi cumparata la magazine metalo – chimice sau se poate comanda online Aici sau am gasit zilele trecute o forma de silicon la un pret rezonabil Aici, pe care il voi comanda si testa in una din zilele de dupa sarbatori.

Va recomand sa incercati si Fursecuri Piersici Umplute, care sunt foarte fragede si au fost mereu foarte apreciate.

Ingrediente pentru Coji de Nuci Umplute:

3 oua
220 g untura (sau 250 g unt)
100 g zahar
1 praf de sare
600 g faina
10 g praf de copt
1 plic zahar vanilat

Ingrediente Crema cu Biscuiti pentru Nuci Umplute:

125 g biscuiti petit beure (sau biscuiti la vrac)
100 g miez de nuca
200 ml lapte
50 g unt (sau margarina)
1 esenta de rom
150 g zahar
2 linguri cacao
aluatul ce pica de la cojile coapte

Ingrediente Crema de Oua pentru Nuci Umplute:

6 oua
250 g unt (sau margarina )
200 g zahar
4 linguri pline cu cacao
15 – 20 linguri nuci macinate
2 lingurite cafea ness
aluatul ce pica de la cojile coapte

Preparare Coji de Nuci Umplute:

Amestecam faina cu untura, adaugam zaharul, zaharul vanilat 1 praf de sare si praful de copt amestecam si adaugam ouale. Framantam pana obtinem un aluat omogen, elastic, nelipicios. Aluatul il lasam invelit in folie alimentara pentru cel putin 4-5 ore la rece(de obicei pregatesc aluatul seara si a doua zi le coc).

preparare aluat coji de nuci
Rupem din acest aluat bucatele in jur de 5 -6 g si formam bilute. Forma de Nuci o infierbantam pe ochiul de aragaz, in prima faza o ungem cu ulei dupa care punem in forme bilele de aluat. Inchidem si punem forma pe foc timp de 2 minute si coacem pe fiecare parte intorcand tot des forma cam la 20 de secunde de pe o parte pe alta. Putem deschide forma sa vedem cat de coapte sunt cojile si in functie de aceasta le mai tinem pe foc sau nu. Noua ne plac cojile mai rumenite si la gust dar si la aspect.

Se ia forma deoparte se scutura usor lovindu-l de un blat de lemn pentru a se desprinde cojile coapte. Daca nu merge cu scuturatul le desprindem cu ajutorul unui cutit una cate una de pe forma.Este o treaba migaloasa coptul cojilor de nuci, dar se merita tot efortul.

Forma trebuie sa fie mereu perfect curata , fara firimituri sau resturi. Daca se murdareste indepartati resturile cu ajutorul unui servetel de hartie uscat. La a doua tura forma nu se mai unge cu ulei trebuie doar bine incalzita.

preparare coji nuci

Cojile coapte se lasa la racit dupa care se curata cu un cutitas pe margini eliminand astfel surplusul de aluat pe care il vom strange intr-un vas si il vom folosi la crema.

Coji de Nuci umplute

Preparare Crema cu Biscuiti pentru Nuci Umplute:

Aceasta crema este preferata noastra si este perfecta pentru a umple cojile de nuci.
Biscuitii ii macinam in robotul de bucatarie marunt. Nucile se macina si ele . Se amesteca biscuitii, nucile, zaharul, cacaua si aluatul faramitat ce a ramas de la curatatul cojilor de nuci.

Crema nuci umplute

Amestecam si adaugam treptat laptele fierbinte in care punem untul la topit pana obtinem o compozitie mai densa la care adaugam si esenta de rom. Cu aceasta crema vom umple fiecare jumatate de coaja de nuca apoi vom lipi doua cate doua cojile umplute. Se pot tavali prin zahar pudra sau se pot lasa ca atare.

Nuci Umplute

Sunt care prefera crema de oua si din aceasta cauza am sa scriu si reteta acesteia.

Preparare Crema de Oua pentru Nuci Umplute:

Punem galbenusurile intr-un vas impreuna cu zaharul, cafea ness si cele 4 linguri cu cacao si il fierbem pe baie de aburi (vasul sa nu atinga apa fiebinte!!!! ) pana aceasta se ingroase. Se ia deoparte se lasa la racit si adaugam nucile si resturile faramitate de aluat. Aceasta crema cand este complet rece se amesteca cu untul spumat cu 2 linguri de zahar pudra. Se umplu cojile de nuca , se lipesc doua cate doua si le tavalim prin zahar pudra.

Prajitura Nuci Umplute

Din cantitatile date pentru coji au iesit circa 220 de coji adica 110 nuci umplute voi avea la final.

[amd-yrecipe-recipe:97]

Pofta Buna !

 

Comentarii recente

  • Monykuta

    13/12/2015 at 17:09

    Foarte buna reteta,multumesc bucataresele vesele!!!

  • Anca

    10/11/2016 at 20:40

    Eu am plita electrica si eram curioasa daca ai incercat forma de nuci de silicon si cum ies.

  • Loredana

    17/12/2016 at 22:36

    Pot faci cojile cu cateva zile inainte si le pot umple dupa aceea?

  • Loredana

    23/12/2016 at 22:20

    Multumesc !

  • Popa Ioana

    31/05/2017 at 20:27

    Dacă le faceți în formă pe ochiul de aragaz sau plită, pot să vă spun că regretați, curge foarte multă grăsime în momentul coacerii pe grătar, care bineînțeles se arde şi apoi aveți ce curăță. Nu merită nucile toată mizeria făcută. Trebuie o altă rețetă pt acest mod de coacere! Mare atenție!

    • Vasy

      27/12/2017 at 11:52

      Mare Atentie ……Doamna Popa Ioana are doua maini stangi,va multumesc!😇😇😇😇😂😂😂😂😂

    • Un simplu cetatean

      05/04/2018 at 18:58

      Luati din magazin ,Stimata Doamna,iar aragazul,plita sau ca aveti,ca sa nu faceti efortul de a-l curata punetil in cutie si folositil ca obiect decorativ

  • Adriana

    16/01/2019 at 13:50

    Eu nu am acele forme din poza. Sunt ca niste lingurite.

  • Flori B

    29/12/2019 at 15:09

    Am pregatit anul trecut dupa rețeta dumneavoastra si anul acesta la fel, doar ca am adaugat de data asta mai mult zahar, esenta de vanilie, lamaie! Aluatul se pregateste usor si este fraged. Am forma clasica …..cat despre aragaz, l am curatat singura! 😊

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram