Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Paine cu cartofi

Painea copilariei mele , un gust ce mi-a trezit multe amintiri ….

Ingrediente :
1 kg faina alba
400 gr cartofi
sare
frunza de varza
drojdie cca. 30 gr

Preparare:

Se pun la fiert cartofii cu coaja in apa cu sare . Dupa ce au fiert ii curatim si ii zdrobim si asa ii lasam la racit.
Intre timp in alt vas punem faina la care adaugam drojdia ce am dizolvat-o in prealabil intr-un pic de apa calduta cu sare si facem un pic de plamadeala si lasam la dospit. Dupa ce a dospit plamadeala adaugam cartofii zdrobiti , sare si apa calduta pana obtinem un aluat nu prea tare dar nici prea moale si il framantam bine pana apar besicile. Lasam la dospit cca1 ora la loc caldut.

Dupa ce aluatul a dospit pe masa presaram un pic de faina turnam aluatul peste si ii dam un pic de forma.
Cratita (sau tava rotunda) se tapeteaza cu folie de aluminiu peste ea se pune o frunza mare de varza cruda care se unge cu un pic de ulei si se aseaza in el aluatul.

De acum pornim cuptorul la foc mare si aluatul il lasam in forma sa dospeasca inca o jumate de ora
Cand punem painea la cuptor dedesubt pe plita asezam si un vas cu apa rece . Nu deschidem cuptorul numai dupa o ora si 10 minute. La inceput lasam cuptorul cca 15 min. la foc tare apoi reducem la jumate.
Dupa aproximativ 2 1/2 ore putem sa scoatem painea din cuptor (se incearca cu o scobitoare daca mai e nevoie se mai poate tine). Se acopera cuun prosop daesupra se pune o punga si apoi iar un prosop si se lasa astfel la racit.
In aluatul de paine se pot adauga si diferite tipuri de seminte( de floarea soarelui, de dovleac, susan, etc ) Eu personal am pus doar deasupra aluatului seminte de susan.

Comentarii recente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram