Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Vargabeles cu aluat fraged

Vargabeles cu aluat fraged
Vargabeles
o reteta traditionala ce se prepara in mai toate casele din Ardeal. Acest Vargabeles este de fapt o budinca de taietei cu branza, aromata cu vanilie, lamaie, rom, nuca, stafide…. Simplu de preparat, cu ingrediente nepretenţioase, acest desert este foarte apreciat la noi in familie. Azi va prezint varianta preparata de bunica mea. Cu alta ocazie am sa va prezint si varianta mai rapida de Vargabeles. Sa trecem acum la prepararea ei …

Ingrediente aluat fraged Vargabeles:

500 g faina
150 g untura (200 g unt)
3 galbenusuri de ou
8 linguri smantana sau iaurt
1 plic praf de copt
1 praf de sare
100 g zahar

Ingrediente umplutura Vargabeles :
500 g branza dulce de vaci
200 g taietei lati
3 oua
3 plicuri cu zahar vanilat
1 lamaie
150 g nuca macinata
3 linguri smantana
100 g stafide
2 sticlute esenta de Rom
zahar dupa gust

Preparare Vargabeles:

Preparare aluat Vargabeles:
Faina se amesteca cu untura (sau unt) se adauga cele 3 galbenusuri de ou, praful de sare , praful de copt, zaharul si smantana si se framanta pana obtinem un aluat omogen si elastic. Punem aluatul rezultat intr-o punga la rece pana preparam umplutura.

Preparare umplutura Vargabeles :
Stafidele se inmoaie in esente de rom inainte de a ne pune sa pregatim aluatul necesar pentru vargabeles.Taieteii se fierb in apa cu sare dupa care se scurg , se spala si se amesteca cu unt de marimea unei nuci. Branza de vaca se amesteca cu galbenusurile de ou, zahar dupa gust, zahar vanilat, coaja rasa de la o lamaie, 100 g nuca macinata si stafidele scurse de esenta de rom. La aceasta compozitie adaugam taieteii fierti, 3 linguri de smantana si apoi adaugam albusurile de la cele 3 oua batute spuma cu 1 lingura de zahar. Amestecam usor pana se omogenizeaza totul si ne apucam sa montam acest dulce in felul urmator.
Intr-o  tava de dimensiunea de 40 cm x 30 cm vom monta Vargabeles in felul urmator. Impartim aluatul in doua parti egale si intindem o foaie pe care o asezam in tava. Peste foaia de aluat punem umplutura de taietei cu branza si deasupra umpluturii asezam cealalta parte de aluat intins. Intepam cu o furculita aluatul ici colo, ungem cu galbenus de ou suprafata aluatului si dam tava la cuptorul preincalzit pentru circa 25 – 30 minute. cand foaie deasupra este frumos rumenita se scoate tava din cuptor si se pana se va raci complet. Se presara cu zahar pudra dupa care se poate taia si servi.

Vargabeles cu aluat fraged

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram