Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Concurs- „Cea mai buna inghetata”

Bucataresele Vesele impreuna cu Sarah Pop , organizeaza pentru cititorii blogului un concurs cu retete de inghetata preparata in casa.

Concursul se va desfasura in perioada 15.06.2011 – 30.06.2011 . Fiecare participant poate sa trimita pe adresa blogului bucatareselevesele@gmail.com maxim doua retete de inghetata preparate in casa impreuna cu imaginea finala si mentiunea „Concurs- Cea mai buna inghetata”.Participantii vor mentiona in emailul trimis si datele de contact (nume,adresa, nr telefon).Pozele trebuie sa va apartina.
Atat reteta cat si imaginea va fi postata in blogul nostru la sectiunea Concurs.
Castigatorul va primi din partea sponsorului Sarah Pop , un set de 6 cupe pentru inghetata si 6 lingurite.
Desemnarea castigatorului se va face prin jurizare si se va anunta in data de 02.07.2011 pe blog.
Premiul va fi expediat doar pe teritoriul tarii.
Update
Retete inscrise:


Rodica Miron
Inghetata Semifreddo

Este o reteta de inghetata italiana foarte cremoasa si usor de preparat!


Ingrediente:
500 ml frisca (vegetala sau naturala)
5 oua
150 gr zahar
200 gr capsuni
200 gr visine
3 lingurite cacao
50 gr ciocolata

Mod de preparare:
Ouale se separa, se bat albusurile spuma, galbenusurile se bat cu zaharul, se bate si frisca.
Se amesteca frisca batuta cu galbenusurile, se adauga albusurile, se omogenizeaza totul atent.
Se dau prin blender visinele si capsunii.
Compozitia se imparte in 3 parti: intr-un bol se pun visinele, in cel de-al doilea capsunii si in cel de-al treilea cacaoa cernuta si ciocolata razuita.
se pun compozitiile in caserole si se dau la congelator pentru 6-8 ore.

P.S: inghetata se poate face cu orice fel de fructe, alune, ciocolata, sau vanilie.

Pofta Buna!!

Andreea Georgiana Dianu


Inghetata cu iaurt si capsuni

Ingrediente:

250 ml frisca

200 g iaurt

100 ml lapte

300 g capsuni

150 g zahar

Décor:

Ciocolata rasa

Capsuni

Napolitane

Mod de preparare:

Capsunile se spala,se taie bucati si se acopera cu zahar si se lasa 10-15 minute deoparte. Frisca se mixeaza putin,apoi se adauga laptele si se continuua mixarea,iaurtul se adauga si el la frisca si se omogenizeaza. Capsunile se pun intr-un blender si se fac piure,o sa devina mai degraba un sos delicios. Sosul se toarna peste amestecul de frisca,lapte si iaurt si se omogenizeaza.

Compozitia se pune intr-o caserola prevazuta cu un capac si se da la congelator 1 ora,apoi se scoate si se mixeaza bine,se baga din nou la congelator pentru inca o ora si iar se mixeaza. In total am mixat-o de 3 ori pentru a sparge acele de gheata. Dupa a treia mixare se lasa la congelator aprox 3 ore pentru a se intarii bine. Inainte de servire se pune 20 minute la frigider pentru a se inmuia putin si a putea forma globuri de inghetata.

Se serveste cu ciocolata rasa,capsuni si napolitane.





Andreea Georgiana Dianu

INGHETATA cu CAFEA


Ingrediente:
3 galbenusuri
350 ml lapte

2 pliculete ness
250 ml frisca lichida
150 g zahar

Mod de preparare
Laptele se amesteca cu cafeaua si se pune la fiert.
Galbenusurile se freaca cu zaharul pana rezulta o compozitie cremoasa!Cand laptele s-a incalzit se toarna peste galbenusuri ,amestecand incontinuu.Se transfera totul in vasul in care a fiert lapte si se tine pe foc pana se ingroase(amestecand).Cand s-a ingrosat se ia de pe foc si se pune intr-un vas cu apa rece si gheata si se lasa pana la racire completa!


Frisca se bate si se inglobeaza in amestecul de lapte+oua+cafea(cand este complet rece) si se amesteca!


Se da la congelator 1 h,apoi se scoate si se mixeaza,se da din nou la congelator si se repeta mixarea dupa o h!


Cosulete

Ingrediente:
-4 albusuri
-150 g zahar
70 g faina

Mod de preparare:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare,apoi se adauga treptat zaharul si se mixeaza pana ce acesta se topeste,apoi se adauga faina si se omogenizeaza.

O foaie de copt se unge bine cu ulei,se toarna o lingura de aluat si se formeaza un cerc si se da la cuptor pana se rumeneste putin!Daca nu este bine facuta la suprafata se scoate din cuptor si cu ajutorul unui cutit uns bine se intoarce si se mai da la cuptor.Cand se scoate din cuptor se pune pe fundul unui pahar uns si deasupra un alt pahar.

Gaby D

Baked Alaska

Ingrediente

Pentru inghetata:
6 galbenusuri
400 ml smantana dulce pentru frisca
200 gr ciocolata alba
o esenta vanilie
4 linguri zeama lamaie
o lingura unt
150 gr zahar

Pentru caramel:

5 linguri cu varf, zahar
150 ml frisca lichida
o lingura unt

Pentru blat:

3 oua
200 gr zahar
150 gr faina
2 linguri ulei
o lingurita cacao

Pentru bezea:

6 albusuri
8 linguri zahar

in plus
2 linguri coniac, plus..rabdare:)))

Mod de preparare

Inghetata.

Galbenusurile le-am amestecat cu zaharul si le-am pus intr-o craticioara, la foc mic, amestecand intr-una pana ce s-au topit cristalele de zahar(aveti grija sa nu le afumati, amestecati mereu).
Frisca am batut-o tare (n-a durut-o, stati linistiti :)) ) .
Ciocolata am topit-o pe baie de abur impreuna cu untul.

Cand galbenusurile si ciocolata s-au racit, le-am amestecat cu frisca batuta si esenta de vanilie.
Am tapetat un bol rotund cu folie alimentara si am turnat jumatate din compozitie.
Am dat la congelator timp de 30 minute timp in care am facut caramelul.
Am topit zaharul, amestecand, pana a capatat culoarea chihlimbarului.
Am luat de pe foc, am pus frisca si untul si am amestecat repede; se formeaza „reactii” asa ca aveti grija la abur si stropi.
Am pus inapoi pe foc si am lasat doar pana ce caramelul a fost perfect topit.
Am scos inghetata, am turnat sosul caramel (rece) si am dat inapoi la frigider pentru 20 min.Am scos iar de la frigider si am pus si restul de inghetata amestecat cu zeama de lamaie si l-am lasat la congelator cateva ore bune (recomandabil peste noapte).
Intre timp am preparat un blat simplu.
Se porneste cuptorul la temperatura de 170 grade.
Am separat albusurile de galbenus, am mixat spuma albusurile adaugand in ploaie zaharul si am mixat pana s-a topit.
(eu zic mixat..dar gresesc ..pentru ca eu nu bat niciodata albusurile cu mixerul ci cu telul 🙂 )
Am adaugat faina si uleiul si am omogenizat. Am pus si cacaua si am amestecat, dar nu complet, am incercat un amestec usor marmorat, „jucandu-ma” prin compozitie cu furculita :))
Am tapetat o cratita cu folie de aluminiu, am uns cu ulei, am presarat faina pe fund, am turnat compozitia si am copt blatul la foc mic pana a trecut testul cu scobitoarea. Cred ca 35 min, cam asa.
Cand inghetata era congelata, am rasturnat-o pe blat (pe care l-am stropit cu coniac), punand blatul deasupra inghetatei si invartind cu o miscare ferma , cu totul si am dat la congelator.
Aici am un mic pont.
La mine, stratul de deasupra de inghetata era cat pe ce sa se rastoarne. Inghetata si caramelul nu fac priza totala si fug una de cealalta :))), asa ca voi turnati caramelul mai mult in mijlocul bolului, lasati marginile libere pentru a putea face priza primul strat de inghetata cu cel de-al doilea.
Am batut spuma albusurile pentru bezea adaugand lingura cu lingura, zaharul.
Am imbracat cupola in bezea (nu am mai facut cu poshul ca la cat sunt eu de inceata s-ar fi topit inghetata =))) ), apoi mi-am invitat sotul sa se joace cu pistolul cu gaz.
Io ori as fi dat foc la casa ori mi-as fi ars sprancenele :)).
Alternativa pistolului e un cuptor bun, cu setari de incalzire a treptei superioare, ce va fi incalzit la 200 grade si va primi cupola dulce in gazda (ce dragalas i-am zis:)) ), pentru 5 minute, cat sa se incalzeasca si caramelizeze bezeaua.

Gaby D

Popsicles – Inghetata pe bat

Ingrediente :
600-700 gr smantana pentru frisca
7-8 linguri zahar daca nu e deja indulcita frisca sau deloc daca e deja dulce

4 galbenusuri + 4 linguri zahar
2 plicuri zahar vanilat

200 gr cirese
4 buc kiwi

3 linguri sirop menta

Preparare:
Mixam bine smantana impreuna cu zaharul pana obtinem o consistenta ferma, legata.O dam la rece. Galbenusurile le amestecam cu zaharul la foc mic amestecand mereu pana se topeste zaharul.Lasam sa se raceasca. Curatam samburii cireselor si le punem intr-un bol impreuna cu o lingura de zahar. Le lasam putin apoi scurgem zeama si le pasam cu blenderul. Fructele de kiwi le curatam si le pasam cu o furculita.Scurgem din sucul lasat si adaugam siropul de menta. Amestecam frisca batuta cu galbenusurile reci si omogenizam. Impartim amestecul in 3. Punem 1/3 peste cirese, 1/3 peste kiwi iar in cea ramasa adaugam zaharul vanilat. Omogenizam toate trei compozitiile. Pregatim paharele de unica folosinta. Impartim compozitia cu cirese in cate inghetate dorim sa facem. Eu am pus in 10. Dam la congelator pentru 20 minute apoi scoatem si punem compozitia cu kiwi. Dupa alte 20 minute adaugam si cea de vanilie. Mai lasam sa inghete si bagam usor betisoarele. Lasam la congelator pentru cel putin 3-4 ore. Cand le scoatem taiem cu o forfecuta paharul apoi tragem usor si-l desprindem complet.

Mihaela Simiuc

Inghetata cu ciocolata si cirese amare

Pentru blat:
150 g biscuiti
75 g unt

Biscuitii ii punem la robot si ii mixam pana obtinem un pesmet fin. Adaugam untul topit si racit si mixam pana obtinem o compozitie ca niste firimituri. Rasturnam intr-o tava de chec tapetata cu folie alimentara, nivelam si tasam bine cu o lingura. Dam la frigider pana pregatim compozitia pentru inghetata.

Pentru inghetata de ciocolata:

200 g ciocolata amaruie
250 ml smantana pentru frisca
200 g lapte condensat indulcit
esenta de cafea

Ciocolata o topim la foc mic impreuna cu smantana pentru frisca. Aducem la punctul de fierbere, dam deoparte si omogenizam. Lasam la racit, apoi incorporam usor cu o lingura laptele condensat si esenta de cafea.

Daca va place mai dulce mai puteti pune lapte condensat. O buna ocazie sa gustati si sa dati iama cu lingurita in compozitia pentru inghetata. :))))

Turnam compozitia in tava, peste blatul de biscuiti si dam la congelator pentru vreo ora, poate 1 ora si jumatate, pana se intareste.

Intre timp preparam compozitia de vanilie cu cirese amare din:

4 galbenusuri
4 linguri zahar
200 ml lapte
250 ml smantana pentru frisca
esenta de vanilie
150 g cirese amare

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana devin ca o crema. Se toarna incetisor si in fir subtite laptele fierbinte, mixand continuu, la viteza mica a mixerului. Dupa ce compozitia s-a omogenizat se pune la foc mic si se fierbe, amestecand continuu, pana incepe sa se ingroase. Se da deoparte, se adauga esenta de vanilie si se lasa la racit.

Smantana pentru frisca rece se mixeaza pana devine pufoasa, apoi se incorporeaza usor in compozitia de galbenusuri racita, amestecand cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Dam vasul la congelator pentru 1 ora, apoi scoatem si mixam cu blenderul vertical, pentru a sparge eventualele ace de gheata. Adaugam ciresele amare, fara samburi si omogenizam. Turnam in tava, peste stratul de inghetata de ciocolata si dam din nou la congelator pana la congelarea completa.

Rasturnam pe un platou, scoatem folia alimentara si portionam dupa dorinta.


Ana Maria David
Inghetata caramel cu krant de migdale
Ingrediente
-250 frisca lichida
-100 gr. zahar
-50 ml. lapte
-1 ou+2 linguri de zahar
-1 pumn de fulgi de migdale
Cele 100 gr. de zahar le-am pus intr-o cratita ,pe foc mic sa se caramelizeze.
Cand s-a topit tot zaharul ,am oprit 3 linguri in cratita iar restul de caramel l-am turnat pe o bucata de hartie de copt unde am presarat fulgii de migdale peste el .

Am lasat sa se raceasca dupa care cu ajutorul ciocanului de batut snitele l-am maruntit ,nu fin ci asa in bucatele potrivite.
Restul de caramel l-am stins cu laptele (aveti grija sa folositi o oala inalta caci se umfla si stropeste peste tot la inceput) si am lasat cateva minute pana a scazut si s-a transformat intr-un sosulet.
Am lasat sa se raceasca dupa care l-am amestecat cu oul mixat bine cu cele 2 linguri de zahar.
Am batut frisca pana a stat bat,dupa care am amestecat-o cu compozitia de ou si cu krantul de migdale apoi am dat la congelator.Se poate consuma dupa 2-3 ore.
Am decorat cu migdale prajite si spirale din caramel.

Ana

Inghetata de cirese
Ingredientele:
-o cutie mare ( dar nu galeata) de iaurt Covalact Cedra de oaie si bivolita;
-o jumatate de kg de cirese;
-o ceasca de indulcitor;
-un strop de zeama de lamaie.

Cum se face:
Mai intai spalam ciresele,apoi le curatam de codite si samburi.
Apoi pasam cu mixerul vertical, impreuna cu indulcitorul fructele, dupa care adaugam si iaurtul.
Inainte de a pune toata compozitia in masina de inghetata adaugam si stropul de zeama de lamaie.
Dupa care totul merge in masina de inghetata pentru 30 de min( in cazul masinii mele)
(Daca nu ai masina de inghetata, pune compozitia intr-o cutie din plastic cu capac in congelator si scoate-o pentru a o amesteca bine( ca sa nu faca ace de gheata) din doua in doua ore de 3 ori.]
Poti sa te servesti deja cu inghetata imediat ce programul masinii s-a incheiat,sau daca vrei sa aiba aspectul acela de cupa, mai las-o in congelator vreo doua ore 😀
Cand o scoateti din frigider pentru servire,acordati-i zece minute sa se mai obisnuiasca putin cu atmosfera,nu va repeziti ca mine imediat la lingurit si cuparit 😀

Decorati-o cu menta proaspata!

Pofta buna!



Brindusa Scheaua
Inghetata perfecta

Ingrediente:

500 g frisca (sau smantana dulce, batuta)
3 linguri cacao Olandeza (neagra)
100 g ciocolata 75%, taiata bucati mici
220 ml lapte
225 g zahar tos
5 galbenusuri mari (sau 6 mici)
un praf mic de sare
1/2 lingurita esenta naturala de vanilie

Mod de preparare:

Incalzeste la foc mic 250 g frisca cu cacaoa, amestecand continuu, pana ce se omogenizeaza bine si da un clocot mic. Frisca trebuie sa se fi incalzit bine.
Ia de pe foc si adauga ciocolata taiata marunt. Amesteca ca sa se topeasca. Omogenizeaza bine.
Adauga restul de frisca si amesteca. Pune totul intr-un castron mare.
Incalzeste intr-o craticioara,usor, laptele cu zaharul si sarea, pana ce zaharul s-a topit.
Intr-un castron bate putin galbenusurile ca sa se omogenizeze.
Incet, in fir subtire, toarna laptele peste galbenusuri. Amesteca incontinuu. Ai grija ca laptele sa nu fie foarte fierbinte, ca sa nu coaca galbenusurile.
Pune amestecul la loc in craticiora si amesteca-l pe foc mediu pana ce sosul se ingroasa. Ai mare grija sa nu dai focul prea tare, pentru ca sosul se poate branzi si nu-l mai poti folosi.
Toarna sosul dupa ce s-a racit putin, printr-o strecuratoare in ciocolata.Amesteca bine.
Adauga vanilia.
Pune inghetata in cutii cu capac, in congelatorul dat la maxim. Se poate folosi si masina de inghetata, daca ai.
Dupa 2 ore de stat in congelator amesteca inghetata cu lingura si pune-o la loc pana ce se ingheata bine.

Brindusa Scheaua

Inghetata cu ciocolata si praline

Ingrediente
500 ml frisca lichida (sau 400 g frisca naturala, de la cofetarie + 50 ml lapte)
2 linguri zahar pudra (daca frisca nu deja indulcita)
200 g fructe confiate (eu am folosit caise)
50g +100 g ciocolata neagra
50 g zahar brun (sau alb)
50 g fulgi de migdale (sau alte tipuri de alune, sfaramate)

Mod de preparare
Ia un castron cam de 1litru si tapeteaza-l fie cu o punga, fie cu folie alimentara.
Taie bucati mai mici caisele si cu un cutit mare ascutit bine taie fin 50 g de ciocolata. Bate bine 400 ml de frisca (daca nu ai frisca deja batuta). Amesteca usor frisca cu caise, ciocolata si zahar (daca nu e indulcita deja). Toarna in castron, niveleaza, acopera cu plasticul si lasa la congelator peste noapte.
A doua zi fa mai intai pralina: Mai intai pune folie de aluminiu pe o tava si unge-o cu ulei. Intr-o ulcica pune zaharul pe foc mediu, sa se caramelizeze. Ai grija sa nu se arda. Nu amesteca cu lingura, ci misca ulcica, sa se topeasca zaharul peste tot. Pune fulgii de migdale amestecand cu o coada de lingura. Pune repede pe folia unsa si intinde putin cu dosul unei linguri unse cu ulei. Dupa ce s-a racit rupe-o in bucati de diferite dimensiuni.
Pune restul de smantana lichida in ulcica unde ai facut caramelul si incalzeste-o. Daca folosesti frisca de la cofetarie, pune 50 ml de lapte la incalzit. In smantana pune 100 g de ciocolata (taiata mic) si lasa pana se topeste. Pune deoparte sa se raceasca.
Dupa ce s-a racit glazura de cacao, scoate inghetata pe o farfurie si orneaz-o cu straturi de ciocolata. Se presara bucatile de pralina si se pune din nou la congelator. (La congelator pune-o invelita in folie alimentara)
Scoate-o din congelator cu 45 minute inainte de a o servi .
Alina Ciobanu
Îngheţată de vanilie cu zmeură şi caramel
O îngheţată mirifică…aş putea spune…Combinaţia dintre caramel, zmeura proaspăt culeasă şi aroma fresh a veniliei…mmmm….de vis!
Aşadar ingrediente:
pentru îngheţata de vanilie (baza pentru diverse variaţiuni, arome..etc, etc)
300 ml lapte
300 ml friscă lichidă
3 gălbenuşuri
75 gr zahăr tos
o esenţă de vanilie
pentru îngheţata de zmeură cu caramel:
o porţie de îngheţată de vanilie
100 gr zahăt tos
75 gr alune nesărate
75 gr ciocolată amăruie
200 gr zmeură proaspăt culeasă din grădina proprie sau cumpărată 😛
2 linguri zahăr pudră
Într-un vas, puneţi pe foc, laptele cu vanilia şi încălziţi puternic, până aproape de punctul de fierbere.
Separat frecaţi gălbenuşurile cu zahărul până ce amestecul se deschide la culoare şi are un aspect spumos. Încorporaţi treptat laptele fierbinte, şi amestecaţi cu o lingură de lemn.
Turnaţi apoi compoziţia astfel obţinută într-un vas şi pe bain-marie continuaţi fierberea până ce amestecul se îngroaşă şi începe să îmbrace lingura. Lăsaţi crema să se răcească complet.
Frişca lichidă se bate până ce îşi menţine forma şi o încorporaţi în crema de ou răcită amestecând bine. Turnaţi totul într-o formă şi daţi la congelator timp de minim 6 ore sau mai bine, peste noapte.
Într-un vas, pe foc mic, încălziţi 100 gr zahăr tos până ce se caramelizează. Puenţi alunele tocate mărunt şi încorporaţi-le repede. Turnaţi amestecul peste o suprafaţă curată şi umedă. Lăsaţi să se răcească complet, după care spargeţi-l cu ajutorul unui cuţit cu lama foarte groasă, un cuţit greu sau un sucitor.
Ciocolata amăruie tăiaţi-o în bucăţi mici.
În porţia de îngheţată de vanilie obţinută după specificaţiile mai sus enunţate, lăsată să se inmoaie la temperatura camerei, dar nu foarte mult, încorporaţi ciocolata şi caramelul sfarâmat. Daţi la congelator pentru câteva ore.
Într-un bol zdobiţi, cu ajutorul unei furculiţe, zmeura peste care aţi pus zahărul pudră.
Serviţi îngheţata de caramel cu pasta de zmeură şi ornaţi cu câteva zmeure întregi.
Minunăţie, nu alta!

 

Alina Ciobanu
Inghetata de vanilie si pepene galben
300 ml lapte
300 ml frişcă lichidă
3 gălbenuşuri
75 gr zahăr tos
o esenţă vanilie
2 buc pepene galben mic
vişine proaspăt culese, pentru ornat
50 gr ciocolată amăruie, pentru ornat
Într-un vas, puneţi pe foc, laptele cu vanilia şi încălziţi puternic, până aproape de punctul de fierbere.
Separat frecaţi gălbenuşurile cu zahărul până ce amestecul se deschide la culoare şi are un aspect spumos. Încorporaţi treptat laptele fierbinte, şi amestecaţi cu o lingură de lemn.
Turnaţi apoi compoziţia astfel obţinută într-un vas şi pe bain-marie continuaţi fierberea până ce amestecul se îngroaşă şi începe să îmbrace lingura. Lăsaţi crema să se răcească complet.
Frişca lichidă se bate până ce îşi menţine forma şi o încorporaţi în crema de ou răcită amestecând bine. Turnaţi totul într-o formă şi daţi la congelator timp de minim 6 ore sau mai bine, peste noapte.
Tăiaţi un cantalup mic în două, obţinând astfel două jumătaţi. Scoateţi-i sâmburii şi aruncaţi-i. Scobiţi puţin din mijloc, din miez, pentru a forma gaura mai mare. Miezul sfărâmaţi-l cu ajutorul unei furculiţe şi încorporaţi-l în îngheţată. Puneţi îngheţata în scobitura formată. ornaţi cu vişine proapsete, cărora le-aţi scos sâmburii cu ajutorul unui ac mare, având grijă să rămână boaba întreaga. Radeţi deasupra ciocolată amăruie.
O îngheţată reconfortantă!

Ana Maria David
Inghetata de cafea

Ingrediente inghetata
-2 oua
-250 ml. frisca lichida
-100 gr. zahar
-4-5 lingurite cafea nes-sau si mai multa daca nu serviti cu cafea sau daca pur si simplu va place cafeaua 🙂
Ingrediente cafea
-apa fierbinte
-zahar
-cafea ness
Pentru prepararea inghetatei batem ouale pana se omogenizeaza bine albusurile cu galbenusurile ,apoi adaugam treptat cate o lingura de zahar,in timp ce continuam mixarea,pana se topeste tot zaharul si ouale isi dubleaza volumul.
Mixam si frisca ,pana sta bat apoi turnam in fir subtire crema de oua si cafeaua instant.
Continuam amestecarea pana se topesc de tot granulele de cafea.Punem spuma rezultata intr-o caserola si dam la rece cateva ore.
Cafeaua o pregatim in momentul in care vrem sa servim inghetata..eu am frecat cateva lingurite de nes cu zahar si apa fierbinte ca sa obtin un strat de spuma.
Am pus in cupa cafeaua si peste ea ,cu grija ,am pus un glob de inghetata…



Iosub Veronica
Sorbet de pepene galben
Ingrediente:
un pepene galben
3 lg miere albine
3 albusuri
5 lg zahar

MOD DE PREPARARE
Pepenele se curata de coaja si se face pasta cu ajutorul robotului.Albusurile se bat spuma cu zaharul.Se amesteca pasta cu mierea de albine apoi se incorporeaza si albusurile batute.Se introduce la congelator ,amestecandu-se in ei din cand in cand.Inainte de a fi pus in cupe se trece prin robot pentru a sparge acele de gheata.

Iosub Veronica
Vis in alb
Ingrediente:
200 ml lapte
200 gr smantana dulce
1/2 pastaie de vanilie sau 1 lingurita esenta
un praf de sare
3 galbenusuri
80 gr zahar
50 gr lapte condensat

PREPARARE:
Laptele si 100 gr de smantana se pun intr-un vas si se incalzesc.Pastaia de vanilie se cresteaza pe lateral si se scot semintele.Se adauga la smantana incalzita.Amestecam continuu,dar nu fierbem.Se ia crema de pe foc si se scoate pastaia.Cine nu are pastaie de vanilie,pune lingurita de esenta la sfarsit.Galbenusurile se bat cu zaharul,pana vor avea consistenta unei creme.Se adauga incet laptele fierbinte,amestecand continuu tot timpul in compozitie.Lichidul se toarna inapoi in vas si se infierbanta din nou,amestecand pana se ingroasa usor.Se adauga laptele condensat,se amesteca cu crema obtinuta,se lasa o jumatate de ora sa se raceasca si apoi se pune in frigider.Smantana ramasa se bate pana se intareste si se amesteca cu crema preparata si racita.Amestecul se pune in congelator, pana se intareste.Din 2 in 2 ore mestecam in ea sa nu se formeze ace de gheata.Se poate servi cu ce topping doerste fiecare.


Mirela Miclescu :

Inghetata de vanilie cu dulceata de capsuni

Ingrediente:
200 ml lapte
2 galbenusuri
300 ml frisca lichida
1 esenta vanilie
dulceata de capsuni
piscoturi
5 linguri de zahar
Mixam galbenusurile cu zaharul pana se dubleaza si se topeste zaharul
Adaugam laptele si apoi punem amestecum la fiert sa se ingroase .Dam la racit timp in care mixam bine frisca .Amestecam usor frisca cu compozitia de lapte si esenta.Punem pe fundul unei tavi piscoturi apoi acoperim cu crema.Dam la frigider pentru cca 4 ore la congelator.
Servim acoperita cu dulceata de capsuni !

Cristea Dana :

Inghetata de menta

Foarte simplu de facut si la fel de simplu de mancat.

Ingrediente:

250 ml frisca lichida
2 linguri smantana dulce
2 linguri sirop de menta natural ( sau dupa gust)
frunze de menta pentru ornare

Mixam frisca, peste care adaugam smantana si omogenizam.
Peste frisca vom pune siropul si cu o lingura amestecam usor, pana se omogenizeaza compozitia.
Punem totul intr-un vas, peste care mai punem putin sirop deasupra, apoi dam la congelator pentru 2 ore.
Servim dupa bunul plac, eu am ornat cu sirop de menta si frunze de menta, nu am vrut sa bag ciocolata sau altceva ca sa nu-i stric gustul.


Simona Patras :

Inghetata de menta

Ingrediente:

* 200 ml frisca
* 200 g zahar tos
* 150 ml lapte
* 3 oua
* 2 pliculete zahar vanilat
* sirop de menta
* capsuni pentru decor

Mod de preparare:
Se pun într-o craticioara la foc mic galbenusurile,un praf de sare, 100 g zahar si se amesteca încontinuu.
Cand a inceput sa fiarba,se lasa sa dea în cateva clocote,se opreste focul si se lasa la racit.
Separat,intr-un bol se pun albusurile si se bat spuma, se adauga zaharul tos,cel vanilat si se bat în continuare încă 10 minute.
In alt bol, se bate frisca cu un pliculet de zahar vanilat.
Se amesteca cu celelalte doua compozitii, într-un bol mai mare.
In crema obţinuta,se pune siropul de menta.
Amestecul se toarna in cutii si se baga la congelator aproximativ 4 ore.
Se serveste ornata cu frunzulite de menta si capsuni.

Simona Patras:
Inghetata de vanilie si rodie

Ingrediente:

* 400 ml lapte
* 200 ml frisca lichida
* 150 g zahar
* 3 oua
* 1 rodie
* esenta de vanilie
* 1 zahar vanilat

Mod de preparare:

Mixam ouale cu zaharul.
Punem sa fiarba laptele si cand clocoteste se adauga esenta de vanilie.
Se da la o parte, se acopera si se lasa asa pentru 15 minute.
Se toarna laptele incet peste oua, amestecand mereu.
Se pune cratita cu aceasta compozitie pe foc potrivit, si se amesteca pana se ingroasa.
Se lasa la racit amestecand din cand in cand in compozitie.
Frisca se bate spuma tare cu zaharul vanilat.
Scoatem semintele de la rodie, jumatate din ele le facem suc ,iar restul le folosim pentru a le pune in inghetata si decor.
Intr-un bol se pune frisca, adaugam compozitia de vanilie si amestecam usor ,apoi adaugam sucul si semintele de rodie, omogenizand bine.
Punem totul in cutii si dam la congelator pentru cel putin 4 ore.
Servim inghetata decorata cu seminte de rodie.


Pofta buna!

Adina Ciocalau

Faloodeh

Ingrediente:
100 gr taitei de orez
180 ml apa
125 gr zahar
2 linguri apa de trandafir
suc de lime proaspat stors
gem sau suc de visine ptr servit
fistic,petale de trandafir, menta optional ptr ornat
Mod de preparare
Din apa si zahar se face un sirop. Se amesteca aceste doua ingrediente si se pun intr-o oala pe foc.Se amesteca pana cand se topeste zaharul si se adauga apa de trandafiri.
Taiteii de orez se pun intr-un bol peste care se toarna apa fierbinte si se lasa la inmuiat 5 minute.
Se scurg taiteii si se amesteca impreuna cu siropul. Se pun intr-un bol, se taie in bucatele mai mici si se pune in congelator.
Peste o ora se scoate si se amesteca bine cu furculita si se introduce bolul inapoi in congelator.
Se repeta procesul de vreo 3-4 ori sau pana se obtine consistenta dorita.
Se pune in pahare sau boluri ptr inghetata si se serveste cu sucul de lime si sucul sau gemul de visine si alte ingrediente din lista ptr ornat

Aboneaza-te la newsletter si vei primi pe e-mail sfaturi si retete culinare.



Recent Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.