Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Placinte Domnesti- Vekony Palacsinta










Bunica mea ,sa-i fie tarana usoara ,de cate ori mergeam la ea in vizita se punea sa ne faca aceste Placinte Domnesti(cunoscute la oras sub numele de clatite),si le cocea pe o plita unsa cu un pic de slanina. Aveau o savoare deosebita.Oricat ne-am stradui noi sa obtinem aceea savoare al placintelor facute pe soba ,nu vom reusi.

Iata reteta ei :
12 linguri pline cu faina
o jumatate de drojdie (12.5 gr)
3 oua
125 ml lapte ptr maia
2 prafuri de sare
5 linguri zahar
2 plicuri zahar vanilat
coaja de la 1/2 lamaie razuita
lapte sau apa minerala
100 ml ulei

Preparare :
Punem intr-un vas faina , in mijlocul ei facem o scobitura.Incalzim 125 ml lapte la care adaugam 2 prafuri de sare , si 2 linguir de zahar si drojdia.Se amesteca bine pana drojdia se dizolva apoi se pune in scobitura facuta, si se amesteca cu putina faina pana se obtine o maia mai grosuta . Se acopera si se lasa la dospit cca. 15 minute . Se adauga restul de zahar, zaharul vanilat, coaja rasa de la 1/2lamaie si cele 3 oua. Se amesteca adaugand treptat cate un pic de lapte(sau apa minerala)pana se omogenizeaza bine si nu raman cocoloase.In acest moment punem mai multa cantitate de lapte obtinand o compozitie nici foarte fluida dar nici vascoasa .In aceasta compozitie punem 100 ml ulei amestecam bine si punem tigaia la incins. La prima clatita punem in tigaie un strop de ulei si cand e bine incinsa punem un polonic mai mic din aceasta compozitie(cca 100 ml sa zicem ,dar asta depinde si de tigaia fiecaruia ce diametru are)sucind tigaia in stanga si dreapta pentru ca aceasta compozitie sa acopere fundul tigaii. Se pune inapoi la copt pe flacara si cand vedem ca marginile se desprind usor intoarcem clatita in tigaie. Eu de obicei le intorc cu un cutit ce are varful rotunjit si mai lat , sau cu o lopatica de lemn le lasam sa coaca si pe aceasta parte si apoi o turnam intr-o farfurie intinsa .
Asezam din nou tigaia la incins si de aceasta data NU MAI PUNEM ULEI ci doar compozitia de clatita o turnam in tigaia incinsa. ( Din acest motiv am spus ca in compozitie punem ulei,in acest fel nu se mai face fumul acela mare in bucatarie cand punem uleiul in tigaia incinsa)Coacem si urmatoarea clatita dupa procedeul de mai sus si continuam tot asa pana terminam toata compozitia preparata.
Clatitele le putem umple dupa bunul nostru plac cu diferite umpluturi ca de exemplu cu dulceata de capsuni, piersici, finetti,….,branza dulce cu ou si vanilie,le rulam si avem delicioasele clatite.
Fiind facute cu drojdie acestea nu se vor usca si intari asa de repede ca si clatitele facute fara drojdie .

Pofta Buna!

Print Friendly, PDF & Email

Recent Comments

  • alina

    13/05/2009 at 16:01

    urmand aceasta reteta am facut cele mai gustoase si pufoase clatite de pana acum! excelente!
    va multumesc pentru retetele delicioase pe care le-ati postat!

  • Leila

    13/05/2009 at 16:29

    Pentru putin Alina ! Ne bucuram cand suntem de folos cuiva .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Load More...