Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Coliva pentru Sambata Mortilor

Coliva pentru Sambata MortilorColiva pentru Sambata Mortilor

Sa ne bucuram si sa ne rugam pentru cei adormiti intru Domnul !
„Toate sambetele anului liturgic sunt inchinate defunctilor, precum si tuturor sfintilor, reprezentati de martiri, caci fiecare sambata e in realitate o imitare a Sambetei Mari, iar moartea crestinilor e o icoana a sederii lui Hristos in mormant. Pe de alta parte, e potrivit ca defunctii sa fie asociati martirilor, fiindca orice crestin e virtual un sfant, iar cadavrul sau o relicva. Sambetele anului liturgic sunt, asadar, consacrate unei comemorari generale si anonime care nu difera deloc in aceasta privinta de sambata mortilor ce preceda Duminica Lasatului de came, cu exceptia faptului ca aceasta din urma e mai solemnizata si consacrata exclusiv comemorarii „tuturor parintilor si fratilor crestini ortodocsi adormiti de la inceputul veacurilor”

Coliva este o expresie materiala a credintei noastre in nemurire si inviere, fiind facuta din boabe de grau, pe care Domnul insusi le-a infatisat ca simboluri ale invierii trupurilor: dupa cum bobul de grau, ca sa incolteasca si sa aduca roada, trebuie sa fie ingropat mai intai in pamant si sa putrezeasca, tot asa si trupul omenesc mai intai se ingroapa si putrezeste, pentru ca sa invieze apoi intru nestricaciune (vezi Ioan 12, 24 si I Corinteni 15, 36). Dulciurile si ingredientele care intra in compozitia colivei reprezinta virtutile sfintilor sau ale raposatilor pomeniti, ori dulceata vietii celei vesnice pe care nadajduim ca a dobandit-o mortul.” (pasaje preluate de pe CrestinOrtodox.ro)”

Ingrediente Coliva pentru Sambata Mortilor:

1 kg arpacas
3,5 l apa
500gr zahar
4 sticlute esenta de rom
4 plicuri cu zahar vanilat
300 g nuca macinata
1 lingurita sare
bomboane, cacao

Preparare Coliva pentru Sambata Mortilor :

Spalam arpacasul in mai multe ape pana apa ce o scurgem este limpede. In oala cu presiune punem arpacasul si apa rece impreuna cu 1 lingurita sare si 200 g zahar. Punem capacul si de cand incepe sa fiarba lasam la foc mic timp de 40 minute.

Lasam oala cu presiune in care am fiert arpacasul la racit, deschidem capacul si adaugam restul de zahar si zaharul vanilat(in cele 40 de minute arpacasul este fiert). Lasam sa raceasca si adaugam nuca macinata, esentele de rom si amestecam. Eu am asezat in paharele de unica folosinta coliva, am ornat-o cu bombonele si cacao.

Coliva pentru sambata mortilorDumnezeu sa-i ierte si sa-i odihneasca in Pace intru mare mila Lui! Va recomand si o alta reteta de Coliva pregatita ca im Moldova!

2 Shares

Aboneaza-te la newsletter si vei primi pe e-mail sfaturi si retete culinare.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.