Cand am ajuns nora in BN, la mama soacra am vazut pentru prima oara cum pregateste aceasta Branza framantata sau branza iute. In familia mea branza telemea era cea mai apreciata, casul nu il mancam decat cu chiu cu vai, branza de burduf nici atat.
Dar odata cu varsta si gusturile se schimba. Imi place casul, urda o ador, branza framantata sau branza iute cum zice mama soacra este fenomenala. Am primit 1 kg de cas de oaie si am si sunat-o sa o intreb exact cum face ea aceasta branza framantata ( branza iute).
Mai jos va prezentam reteta de Branza framantata sau branza iute si in format Video!!!
Mi-a explicat si m-am pus la treaba. Casul intai l-am pus la dospit caci l-am primit proaspat.
L-am legat intr-un tifon ( saculet) si l-am atarnat sub foisor la caldura. L-am tinut vreo 3 zile pana a facut o coaja usor galbuie.
Acum casul fiind dospit trecem la prepararea branzei framantate. Am taiat casul in bucati, apoi in fasii si l-am tocat cu masina de tocat carne. Am pus toata branza in bolul unui mixer planetar-FPMK1500M si am adaugat sare grunjoasa (din aceea pentru muraturi). 25 g de sare la fiecare 1kg de branza, treptat, in timp ce mixerul framanta.


Pana aparatul framanta si isi termina treaba am sterilizat borcanele si capacele de la borcane. Dupa 15 minute de framantat am obtinut o branza cremoasa, moale ca o plastelina.
Am indesat branza in borcane in asa fel incat sa nu ramana spatii goale de aer si le-am inchis cu capace.
Borcanele umplute cu branza se pun in camara sau pivnita.
Branza framantata sau branza iute


Mama soacra imi spunea ca uneori punea deasupra un strat subtire de untura, dar uneori rancezea si primul strat trebuia sa il arunce.
Asa ca m-a sfatuit sa las asa doar branza cum am pus-o in borcane si sa pun doar capacele.
Mai puteti pastra aceasta branza framantata in pungi la congelator, dar parca cel pus in borcane este mai bun odata cu trecerea timpului.
Branza pastrata la borcan in timp se matureaza, ingalbeneste putin si devine iute, pisca, de aici i se mai trage si numele de Branza Iute.
Am pus la cerere si cateva pungi vidate cu branza la congelator ca sa impac pe toata lumea din familie.


Branza se poate folosi chiar si a doua zi, dar eu va recomand sa o lasati macar cateva luni ca ea sa se matureze. Mama soacra mi-a spus ca e foarte buna la placinte.
Mamaliga in straturi cu jumari este delicioasa cu aceasta branza, apoi a zis ca si la paste( macaroane) se poate folosi.
Daca aveti prilejul sa luati cas va recomand sa incercati si aceasta branza framantata sau branza iute. Se poate pregati atat din cas de oaie cat si din cas de vaca sau capra.
Iata si cateva idei la care puteti folosi aceasta branza framantata sau branza iute.


Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!