Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Pateu din ficatei de pui

pateu din ficatei de pui

Nu sunt eu un mare fan al pateului din ficat dar pot sa spun ca aceasta reteta de pateu din ficatei de pui, conservat la borcan, m-a facut sa imi schimb total parerea.
Dupa cum stim cu totii, pateurile din comert contine si ingrediente mai putin sanatoase, conservanti si aditivi care le fac sa aiba un timp de valabilitate mare.
Faptul ca am reusit sa obtin un pateu fin, cremos si foarte gustos, ce poate fi conservat fara a-i adauga niciun aditiv sau conservant, pe mine m-a bucurat nespus. Contine doar ficatei de pui, unt, smantana cepa, usturoi, sare si piper.
Reusita acestui pateu e in tehnica de preparare.

Pateu de casa

Textura finala este data de ficateii folositi cruzi si dati prin blender impreuna cu celelalte ingrediente.
Recomand sa il incercati, din cantitatea data de mine se pot obtine cam 4 borcanele de 200g. Daca stiti ca sunteti mai multi la masa, atunci puteti pune pateul si in borcane mai mari de 300-400g.
In site mai gasiti o reteta asemanatoare ca tehnica numai ca difera ingredientele folosite pe langa ficateii de pui. Si aceia mi-a placut mult dar parca asta e mai grozava!!
Va las mai jos inca doua retete de pate, poate va sunt de folos!!

Pateu din ficatei de pui- Ingrediente

ingrediente pateu
  • 400 g ficatei de pui
  • 100 g unt 82% grasime
  • 200 ml smantana lichida 30 % grasime
  • 2 linguri ulei de masline
  • 80 g ceapa salota
  • 2 catei de usturoi
  • sare si piper dupa gust

Cum pregatim cel mai bun pateu din ficatei de pui

Pateu din ficatei de pui

Ceapa salota tocata marunt se pune la calit in cele 100 g unt si 2 linguri de ulei de masline, se soteaza 2-3 min pana ce ceapa se inmoaie fara a se rumeni. Se adauga smantana lichida, se condimenteaza cu sare si piper si se mai lasa pe foc 1 min. Se lasa la racit inainte de a fi folosita la acest pateu din ficat de pui.
Ficateii de pui se curata de pelite, se spala si se lasa la scurs foarte bine sau se tamponeaza cu un prosop de hartie pentru a indeparta surplusul de apa.

preparare pateu

Dupa ce compozitia de ceapa si smantana s-a racit, se pune in blender, eu am folosit blenderul de sticla de la Robotul de bucatarie Heinner HPM-L1200RD, se adauga ficateii de pui, usturoiul maruntit si sare si piper daca mai este nevoie.
Se mixeaza pret de 2-3 min. pana se obtine o pasta omogena.

Mixare pateu

Pasta obtinuta se trece prin sita fina pentru a indeparta eventualele bucatele mai mari sau resturi de pelita.
Pentru pateu recomand sa folositi borcane mici de 150g-200g sau sau mai mari, in functie de cate persoane sunt la masa. Borcanele se spala bine si se sterilizeaza inainte de a pune in ele pasta de pateu din ficat de pui.
Se toarna compozitia in borcane si se infileteaza capacele foarte bine.

sterilizare borcane

Cum sterilizam borcanele cu pateu


Pe fundul unei cratite cu peretii inalti se pune un prosopel de bucatarie, se aseaza borcanelele si se toarna apa rece pana aproape de capace.
Se fierb pe baie de apa timp de 60 min din momentul in care apa incepe sa fiarba in oala. Se lasa sa se raceasca in vasul in care au fiert, apoi borcanele se scot si se pastreaza la frigider pana in momentul servirii.
Dupa desfacere se poate pastra la frigider maxim o zi. De asta e de preferat ca acest pateu din ficatei de pui sa fie pus in recipiente mici, ca sa se consume tot la o masa.

Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram 
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!

Comentarii recente

  • Mihaela

    26/10/2021 at 21:12

    Cat timp pot fi tinute borcanele nedeschise in frigider? Rezista 3 luni?

    • Loredana

      28/10/2021 at 20:37

      La mine nu a apucat sa stea atat de mult, recomand sa le congelati daca vreti sa le tineti o asa perioada.
      Normal ar trebui sa tina daca sterilizarea s-a facut corect.

  • Aurelia Gabor

    28/10/2021 at 00:07

    Inca nu am mai auzit pateu de ficat cu ficatul nefiert…

    • Loredana

      28/10/2021 at 20:34

      Uite ca acum ati auzit. Fierberea pe baie de apa fac ca, pateul sa fie gatit si conservat, totodata!! Incercati si o sa va convingeti singura!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram