Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Cotlet de porc cu gutui

Cotlet de porc cu gutui


Suntem in mijlocul toamnei, peste tot lumea aduna in panere roadele pomilor fructiferi si ultimele legume de prin gradini. Gutuile galbene si parfumate isi fac loc si in camara mea, tocmai ce am facut un gem asortat cu mere si gutui si o pasta numai buna de intins pe paine sau intr-o foaie de rulada.
Ei, dar cu gutui mai pot fi pregatite si mancaruri savuroase, asa ca azi va prezint o reteta absolut delicioasa – Cotlet de porc cu gutui si sos de vin, o combinatie de dulce acrisor exact pe gustul meu!! O reteta perfecta pentru o masa in familie ce se pregateste relativ usor si care e de o savoare aparte.
Desi in reteta am folosit un vin rose pentru a delgasa tigaia si a combina aroma de gutui cu cotletele rumenite, la final, alaturi de acest preparat am servit un vin rosu, Stil-Feteasca Neagra de la Crama Oprisor. Este un vin sec ce se potriveste perfect cu, carnea de porc si gustul dulce-acrisor al gutuilor.

Cotlet de porc cu gutui


Cotlet de porc cu gutui- Ingrediente

  • Pentru 2 portii
    • 2 cotlete de porc, cu os
    • 1 gutuie mare
    • 2 cepe galbene potrivite
    • 3 catei de usturoi
    • 150 ml vin rose
    • 1 lgt zahar
    • 100 ml apa sau supa
    • 1 lingura mare cu mustar clasic sau dijon cu boabe de mustar
    • 1 lingura miere
    • sare si piper
    • 2 linguri de ulei
      • Pentru servire
    • piure de cartofi cu unt si lapte

ingrediente


Cum se prepara cotletele de porc cu gutui

Cotletele de porc se condimenteaza cu sare si piper si se pun la prajit intr-o tigaie de fonta in care se pune 2 lg de ulei. Se rumenesc frumos pe ambele parti, apoi se scot pe o farfurie.

cotlet prajit


In uleiul ramas se pune ceapa tocata pestisori si se soteaza pana ce se inmoaie bine. Peste ceapa usor rumenita se adauga feliile de gutui si lingurita cu zahar si se soteaza in continuare pana ce feliile de gutuie se rumenesc usor pe ambele parti.

preparare


In tot acest timp se adauga cate putin vin rose, razuind cu o spatula de lemn cat sa se poata desprinde si resturile de carne ce au ramas pe fundul tigaii.
Separat, intr-un castron, se amesteca restul de vin, apa(supa), mierea, mustarul, sare si piper.
Sosul rezultat se toarna in tigaie peste gutui, se pun usor printre ele si cotletele, usturoiul taiat felii si se fierbe la foc mic cam 10 min, cu capacul pus.

gutui caramelizate


In acest timp se preincalzeste cuptorul la 180C , apoi se introduce tigaia acoperita in cuptor pentru 20-25 min. La final carnea devine frageda, sosul capata consistenta iar gutuile devin moi si usor caramelizate fara asi pierde forma.

preparare cotlet


Cum se serveste cotletul cu gutui


Se pregateste din cartofi un piure fin cu lapte si unt, se pune pe farfurie alaturi de cotlet, felii de gutui si sos din belsug sau dupa preferinta. Se poate presara deasupra putin patrunjel proaspat.
Este un preparat bun, gustos, satios, numai bun de savurat intr-o zi de toamna!! De langa el nu trebuie sa lipseasca vinul rosu sec, in cazul nostru STIL-Feteasca Neagra de la Crama Oprisor!!

Sa aveti spor si pofta!!

Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram . 
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram