Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Medalioane de vita cu sos de gorgonzola

Medalioane de vita cu sos de gorgonzolaMedalioane de vita cu sos de gorgonzola

In urma cu ceva timp va povesteam de competitia culinara Arena Bucatarilor ce se tine pe 10 septembrie la Bucuresti in Piata George Enescu incepand cu ora 11:30. Ar fi pacat sa nu luati parte la acest eveniment daca sunteti prin Bucuresti la aceasta data. Nici noi bloggerii nu am fost lasati deoparte. Anul acesta Arena Bloggerilor se desfasoara online incepand cu data de azi 5 septembrie cand blogurile Bucataresele Vesele, Retete ca la Mama si Teo’s Kitchen intram in competie .

Fiecare din noi am primit un cos cu produse si o tematica – Preparate din carne de vita. Am pregatit in final aceasta reteta si va multumim pentru multimea de sugestii pe care ni le-ati facut pana acum la pagina de concurs, speram ca si de aceasta data sa fiti alaturi de noi cand se va desemna castigatorul Arenei Bloggerilor pe 9 septembrie 2014.

Nu conteaza cine va castiga, ne-a facut placere sa participam alaturi de Laura si Teo, a fost o provocare pentru noi, am invatat multe lucruri noi pe care nu puteam sa ni le insusim decat daca ne-am lovit direct de ele. Tot pe 9 septembrie vom afla si cine sunt castigatorii  concursului „Concurs:Castiga Premii Selgros „, asa ca fiti cu ochii pe noi ! Va invitam sa rasfoiti si alte retete cu carne de vita in sectiunea Retete cu Carne de Vita.

Ingrediente Medalioane de vita cu sos de gorgonzola :

muschi de vita
felii de bacon(cateva 3-4 bucati),
gorgonzola dulce,
ceapa alba, usturoi,
ardei gras rosu, ardei gras galben,
zucchini,
ciuperci champignon,
rosii cherry, 2-3 rosii de marime medie,
smantana pentru gatit,
crema otet balsamic,
orez risotto.
bere
faina
amidon
piper alb, piper mozaic
sare
zahar
ulei de masline extravirgin
vin alb sec
supa de carne (sau supa de legume)
patrunjel verde
salvie, frunze de maghiran
bulion (suc de rosii)
unt

Preparare Medalioane de vita cu sos de gorgonzola:

Risotto Tempura, in felul meu :
Am incins intr-o tigaie 2 linguri ulei de masline si am adaugat ceapa si usturoiul (ceapa taiata marunt, usturoiul zdrobit cu latul cutitului curatat si taiat marunt). Le-am prajit timp de 2-3 minute pana acestea se inmoaie. Am adaugat ciupercile (100 g)spalate si scurse de apa taiate cubulete si le-am lasat 2 minute la calit. Acum am adaugat orezul (150 g) si 100 ml vin alb sec. Amestecam continuu pana cand lichidul este complet absorbit. Continuam sa adaugam supa pe rand tot cate un polonic amestecand mereu dupa cum am spus si mai sus pana orezul este gata (Am folosit 500 ml supa de carne).

preparare-risotto-Medalioane de vita cu sos de gorgonzola
Adaugam patrunjelul verde taiat marunt, 20-25 g unt, sare si piper dupa gust. Lasam deoparte sa se raceasca dupa care formam din el bilute de marimea unei nuci pe care le vom da prin aluat de Tempura si le vom praji in baie de ulei bine incins dupa care le scoatem pe sita la scurs (vezi mai jos cum am pregatit aluatul de Tempura).

preparare-risotto-tempura-22-Medalioane de vita cu sos de gorgonzolaAm dat si cateva frunze de salvie prin acest aluat tempura cat si cateva fire de maghiran dupa care le-am prajit si scos pe o sita sa se scurga. Am lasat totusi putin risotto deoparte pentru a face si o alta prezentare de preparat … .

Legume la tigaie :

Ceapa se curata si se taie cuburi nici prea mari dar nici prea mici. Rosiile se taie in sferturi si se indeparteaza miezul. Pulpa ramasa se taie si ea cuburi. La fel procedam cu ardeii grasi si zucchini. Intr-o tigaie incingem ulei de masline si punem peste legumele taiate. Amestecam cu grija sa nu zdrobim legumele. Eu am scuturat de tigaie de a inceput vecinul sa bata in calorifer… .

preparare-legume-11Le lasam la prajit doar cateva minutele si la foc mic cat sa se patrunda legumele si totusi sa fie crocantele. Adaugam putin bulion (suc de rosii, circa 50 ml ), sare si putin zahar care mai elimina din aciditatea legumelor.

preparare-legume-22

Aluat Tempura improvizat :

Ei bine chiar daca nu am avut faina de Tempura am improvizat cum am stiut eu mai bine. In final pot sa spun ca am obtinut ceva foarte crocant si zau nu ma asteptam la asa ceva mai ales la prima incercare. Cum am preparat  acest aluat va dezvalui imediat.
Am pus de cu seara la congelator 1 cutiuta cu faina, si o cutiuta  cu amidon de porumb, iar la frigider am pus o bere.
A doua zi cand a venit vremea sa trec risotto si verdeturile prin aluat am purces la prepararea aluatului. Intr-un vas am pus 100 g faina alba (tinuta pana atunci la congelator), 50 g amidon (si acesta bine racit), putina sare si putin zahar, si bere rece pana am obtinut un aluat ca de clatite putin mai gros. Berea o adaugam treptat dupa ce amestecam faina si amidonul.

preparare-aluat-tempura-11Amestecam cu telul sa nu se formeze gogoloase. Am bagat de seama ca secretul acestui tempura este ca aluatul sa fie cat mai rece si uleiul sa fie cat mai incins si apoi se fac legumele si alte cele faine de tot … si crocante asa ca nu va grabiti sa il preparati inainte numai cand il folositi.

Rosii cherry trase la tigaie :
Rosiile cherry se lasa cu codite. Intr-o tigaie incingem putin ulei de masline, putin zahar si crema de otet balsamic si la foc mare trecem rosiile prin tigaie sa prinda luciu si savoare.

preparare-rosii-cherry-tigaie-11

Medalioane de vita :

Muschiul de vita se curata de pielita. Se taie medalioane cu o grosime de 2 degete le presaram cu piper mozaic proaspat macinat si le prajim in tigaie pe ulei de masline incins circa 2 minute pe fiecare parte. Medalionul prajit trebuie sa fie crocant deasupra, iar cand se taie sa fie suculenta. Cateva am invelit in bacon ca si cu o centura de castitate apoi le-am prajit si in final am indepartat baconul.

preparare-medalioane-11Apoi sincer va spun cu mana pe inima nu credeam ca voi reusi sa fac asa ceva si ma asteptam sa imi iasa o friptura tare ca iasca cu care sa iti poti sparge capul sau sa mesteci la ea pana iti luxezi falca, dar spre surprinderea mea, a iesit PERFECT !( zic eu perfect …, dar sa lasam juriul sa decida caci ei sunt profesionisti, noi suntem doar amatori in ale bucatariei ).

Sos de Gorgonzola :
Intr-o tigaie incingem o lingura de unt cu putin ulei, peste care adaugam 150 g gorgonzola dulce. Amestecam cu telul pana se topeste dupa care adaugam smantana de gatit. Se fierbe la foc mic pana se obtine un sos. Am condimentat cu sare si piper alb macinat.

preparare-sos-gorgonzola1

Este cel mai bun sos dintre toate cate am pregatit pana acum.

Pana acum am tot povestit ce am gatit. Cred ca este timpul sa spun si ce am pus pe farfurie in cele din urma, nu ?

Pe o farfurie patrata am pus intr-un colt medalioanele de vita, ca im imaginea de deschidere a acestui post (2 la numar ca erau micutele, ce sa fac daca asa a primit muschiul mai subtirel si mai mititel, de lasam unul nu il gaseam in farfurie si murea persoana caruia ii serveam preparatul de foame… si imi auzeam apoi vorbe ca m-am zgarcit la carne …), un rand de legume peste care am asezat 3 bilute de risotto tempura, iar la final am adaugat 3 rosioare cherry trase la tigaie si cateva frunzute de maghiran si salvie trase in faimosul Tempura, bat-o vina de Tempura !

La final va prezint inca o farfurie prezentata altfel :
La baza am pus un strat de risotto (vezi la preparare risotto), apoi a venit un rand cu legume la tigaie, un medalion si cateva felii de medalion feliat, frunze de salvie in tempura, sos de gorgonzola, deasupra biluta de risotto in tempura si alaturi rosii cherry trase la tigaie.

Si acum cateva imagini cu preparatul final :

Montare farfurie patrata cu Medalioane de vita cu sos de gorgonzola

Medalioane de vita cu sos de gorgonzola

Montare farfurie dreptunghiulara si cu sectiune Medalioane de vita cu sos de gorgonzola :

Medalioane de vita cu sos de gorgonzola
Montare pe farfurie rotunda
Medalioane de vita cu sos de gorgonzola:

Medalioane de vita cu sos de gorgonzola

Aveti 3 prezentari la dispozitie suntem curioase care din ele va place mai mult? Speram sa fiti in continuare alaturi de noi si sa ne sustineti ca pana acum !

Multumim!

3 Shares

Recent Comments

  • sabina telcean

    05/09/2014 at 17:12

    Felicitari! A-ti facut un preparat demn de acesta competitie.Personal imi place farfuria dreptunghiulara.Oricum, mult mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Follow on Instagram