Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Vafe belgiene sau gofre pufoase

Vafe belgiene sau gofre pufoase

Colega mea a prezentat in urma cu ceva timp o reteta de gofre sarat. Ei bine acum venim si cu o varianta dulce de Vafe belgiene sau gofre pufoase care pot fi consumate cu zahar pudrat, cu frisca, cu pireu de castane si frisca sau cu ciocolata.

Eu o prefer simpla cu fructe pudrate cu zahar pudra, dar unii din familie o prefera cu pireu de castane si frisca. Imediat dupa revolutie au aparut si la noi aceste vafe belgiene si erau in mare voga pe atunci mai ales cu toppingul de castane, ciocolata si frisca.

Vafe belgiene sau gofre pufoase

Prefer sa imi pregatesc singura zaharul pudra vanilat in casa. Pentru aceasta am folosit Rasnita electrica HEINNER HCG-200DG2

rasnita electrica

Iata in cele ce urmeaza reteta mea de vafe(gofre) din care imi ies 5 bucati.

Vafe belgiene sau gofre pufoase – Ingrediente

200 g faina
160 ml lapte
1 ou
50 g zahar
50 g unt topit sau ( 60 ml ulei)
1 fiola esenta de vanilie
coaja razuita de la o lamaie bio
1 praf de sare
1 plic praf de copt( 10 g)

Vafe belgiene sau gofre pufoase – Preparare

Topim untul si il lasam la racit. Faina se pune intr-un vas si se amesteca cu praful de copt si un praf de sare, adica cat luam intre trei degete( acesta este praful de sare).

Oul se bate putin cu furculita se amesteca cu laptele si se toarna treptat peste faina. Se amesteca cu un tel sau mixer( eu folosesc mixerul) ca sa nu se formeze cocoloase.

Vafe belgiene sau gofre pufoase

Adaugam zaharul, coaja de lamaie, vanilia si continuam sa amestecam adaugand treptat si untul topit si racit ( sau uleiul) pana ce acesta se incorporeaza bine in aluat.

Aluatul trebuie sa fie de consistenta mai groasa pentru ca aceste Vafe belgiene sau gofre sa fie pufoase.

Ca sa coaceti vafele aveti nevoie de un aparat bun. Eu personal am folosit Aparatul de facut gofre -HEINNER HWF-1000CR de care sunt foarte multumita. Il recomand cu mare drag.

Cum coacem Vafele belgiene sau gofre pufoase

Aparatul de gofre se pune la incalzit si se stabileste puterea la care se doreste a fi coapte gofrele, eu l-am stabilit la mediu.
Cand beculetul verde se aprinde atunci aparatul poate fi folosit. Se ung placile cu o pensula cu putin ulei, eu am folosit un spray cu ulei si se pune cate un polonic mic de compozitie in mijlocul fiecarei placi.

coacere


Se inchide usor aparatul fara sa se preseze si se coace 2-3 min sau pana ce gofrele sunt rumenite. Timpul de gatire poate varia in functie de cat de rumene vreti sa fie gofrele dar si la ce pozitie a fost pus butonul de reglare a temperaturii.

Vafe belgiene sau gofre pufoase

Cand sunt gata, se scot din forme cu o spatula si se aseaza pe un gratar pana ce toate gofrele sunt coapte.

Dupa ce s-au copt puteti sa le pudrati cu zahar pudra si valie si sa le ornati cu diverse fructe, dar puteti sa le faceti cu pireu de castane si topping de frisca si ciocolata.

Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram 
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!

Aboneaza-te la newsletter si vei primi pe e-mail sfaturi si retete culinare.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Follow on Instagram