Cocorada cu prune sau mosocoarne sunt una si acelasi preparat, doar denumirea difera si forma. Cocorada – BN, Mosocoarne – BH, in principiu este o placinta cu aluat dospit, in general din aluatul de paine ramas. Femeile puneau diferite umpluturi, varza, branza, oua fructe( in special prune).


Soacra mea acopera umplutura de prune cu un start de aluat, si la noi in judet se face asa, dar matusa mea, in zona ei pune doar prunele peste aluatul intins si il pune la cuptor. La aceasta ei ii spun mosocoarne( moșocoarne). De la sat, la sat metoda difera, ba mai mult de la casa la casa.
Tatalui meu ii placeau foarte mult aceste mosocoarne, zilele acestea voi si pregati si voi da de pomana pentru sufletul lui. Dumnezeu sa il odihneasca in Pace!
In imaginea de mai jos aveti varianta de cocorada, asa cum o pregatea soacra mea. In cele ce urmeaza am sa pun si varianta mea de mosocoarne, cu promisiunea ca voi reveni si cu poze noi la cocorada desi mosocoarnele dupa parerea mea sunt mult mai bune deoarece nu au atata aluat.
Cocorada cu Prune – Mosocoarne – Ingrediente :
500 g faina
30 g drojdie proaspata
200 ml apa calduta( poate chiar 250 ml depinde de faina folosita)
1 praf de sare
prune pentru umplutura
zahar, scortisoara macinata
2 galbenusuri pentru uns aluatul ( daca acoperiti umplutura cu aluat)
Preparare :
Dizolvam drojdia in 100 ml apa calduta si o punem la faina pe care am asezat-o intr-un vas facand o maia cu putina faina ( un aluat putin mai gros decat compozitia de clatite) pe care o vom lasa la dospit.
Cand maiaua este crescuta incepem sa adaugam restul de apa calduta amestecam pana obtinem un aluat ca de paine. Framantam si lasam la dospit. Dupa ce aluatul a dospit, ungem o tava cu putin ulei, asezam in el aluatul.
Se intinde aluatul cu mana. Asezam jumatatile de prune si le presaram din abundenta cu zahar si scoartisoara. (prunele nu se pun pe toata suprafata aluatului pentru cocorada). Se lasa marginile libere cam de 2 degete ca sa avem de unde acoperi prunele cu aluat. La mosocoarne punem prunele direct pe toata suprafata aluatului ca in imagine.
Tragem aluatul peste prune( pentru cocorada) , si ungem suprafata aluatuluicu galbenus de ou. Se lasa asa la dospit in tava circa 10 minute, timp in care pornim cuptorul . Punem tava in cuptorul preincalzit initial la foc mare circa 5 minute apoi reducem focul la mic ( 180 grade Celsius apoi la 160).
La mosocoarne, punem doar prunele pe aluat, presaram cu zahar si scortisoara si o punem la cuptor.
Cocorada cu Prune – Mosocoarne
Lasam la cuptor pana devine frumos aurie deasupra (se poate face proba si cu o scobitoare). Se scoate din cuptor se acopera si se lasa la racorit.
Daca faceti varianta cu aluat deasupra, aceasta se presara cu zahar pudra. Se portioneaza si se poate servi. Mosocoarnele nu mai e nevoie sa fie presarate cu zahar.
La mosocoarne, dupa cum ziceam, matusa mea nu trage aluatul peste prune ci o lasa asa simpla de o baga in cuptor, apoi zaharul acela si scortisoara se topeste pe prune si cand scoti tava din cuptor… , te ia cu pofte.
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!
Comentarii recente
Sidy
01/09/2008 at 08:46O minunatie , fetelor !!!
De cocorada asta, ma leaga multe amintiri !!!
O facea bunica , cind eram copil si o cocea in cuptorul de piine !
Felicitari !
Leila
01/09/2008 at 09:02Multumesc Sidy .In cuptorul de paine are o savoare aparte , dar ne adaptam vremurilor moderne.
Multe pupice !!!
Claici Cornelia
06/09/2019 at 10:13Foarte buna numai ca in reteta se mentioneaza 100 ml .apa calduta.eu am mai pus cred ca inca 200 ml.Cu 100 ml nu se poate framanta aluatul .Va rog mentionati toata cantitatea de apa .Imi aduce aminte de placinta cu prune (cocorada )facuta de bunica mea .😃😃
Liana Liana
15/09/2019 at 15:19Buna Cornelia, in reteta scrie ca facem o maia cu cei 100 ml apa. Apoi adaugam treptat apa calduta cat sa obtinem un aluat omogen. Nu poti spune cu exactitate cata apa adaugi. Depinde de la caz la caz, depinde de ce tip de faina folosesti, etc.