Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Paine neframantata

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Paine neframantata
Pusesem ochii de ceva vreme pe aceasta reteta de paine neframantata dar fiindca nu am avut un vas corespunzator in care sa o fac, am lasat-o in asteptare .
Luna asta am participat la concursul Bucatar Real unde am castigat un vas Pyroflam
De cum l-am vazut am stiut ce reteta am sa pregatesc pentru etapa a doua  si nu m-am inselat .
Vasul s-a comportat foarte bine, a iesit o paine cu o coaja crocanta , rumena si un miez pufos.

Paine neframantata
Ingrediente
500 gr faina 000
350 ml apa calduta
15 gr drojdie proaspata
2 lingurite de sare
1,5 lingurite zahar
2-3 linguri ulei de masline

Paine neframantata
Mod de preparare
Dizolvam in apa calduta drojdia proaspata si zaharul, adaugam si uleiul de masline  dupa care turnam lichidul peste faina in care am pus si sarea.
Cu o lingura amestecam cam de 5-6 ori pana incorporam tot lichidul .
Punem aluatul rezultat intr-un vas cu capac si il introducem in frigider pentru 15-24 ore .
Eu l-am lasat cam 20 de ore.
A doua zi am infainat bine plansa de lucru si am rasturnat aluatul din vas.
Cu mainile infainate am aplatizat aluatul formand un dreptunghi.
L-am impaturit in trei dupa care sulul format l-am impaturit si pe acesta tot in trei .
Am pudrat un prosop cu faina si am asezat aluatul pe el cu partea deschisa in jos.
L-am acoperit si l-am lasat la crescut cam 30 min
In acest timp am incalzit cuptorul cu tot cu vasul Pyroflam in el la temperatura maxima .
Cand cuptorul s-a incins bine am luat aluatul si l-am asezat in vas cu partea care a stat pe prosop in sus.
Trebuie sa umblati repede si cu grija fiindca vasul este fierbinte .
Puneti repede capacul si introduceti vasul la cuptor .
Cam dupa 20 min  am dat capacul deoparte si l-am mai lasat la cuptor 10-15 min.

Painea obtinuta este pe departe una din cele mai bune paini din care am gustat .
Se face extrem de usor nu-ti trebuie cine stie ce talent.
Merita sa o incercati!

 

Print Friendly, PDF & Email

Recent Comments

  • Ancuta

    31/05/2012 at 11:34

    De mult tot zic ca o incerc si eu, dar am amanat tot din lipsa vasului :D. Cred ca a fost foarte buna.

  • vdaiana

    01/06/2012 at 21:42

    M-ai dat gata! Am tot studiat retetele de paine, dar m-am plans ca trebe framantat si ca nu am nici o oala/forma potrivita pentru paine. Mersi ca ai pregatit reteta asta! De-acum nu mai am nici o scuza!

  • Anonymous

    03/09/2012 at 21:52

    Buna , sunt Camelia si va rog sa-mi spuneti daca castronul alb este cel in care ati copt painea?

    • Lory

      03/09/2012 at 23:11

      Camelia nu este un castron ci un vas de ceramica(vas Pyroflam) ce rezista la cuptor , si da in el l-am copt.Dar daca nu ai la indemana un astfel de vas poti coace painea si intr-o cratita cu peretii mai grosi…sau in una de tuci ca de ceaun.

  • Acsinte Lorena Isabela

    28/12/2012 at 21:16

    Unde se gasesc astfel de vase?? Arata demential!!!

    • LoredanaCarp

      29/12/2012 at 21:09

      Lorena eu l-am primit de la Real …e posibil sa-l mai gasesti acolo 🙂

    • Acsinte Lorena Isabela

      30/12/2012 at 15:04

      Multumesc!! ai numai bunatati de lux pe aici 🙂

  • Acsinte Lorena Isabela

    02/01/2013 at 13:19

    Pacat ca nu avem un inlocuitor al vasului 😀

  • clau

    28/01/2013 at 21:39

    eu am incercat reteta numai ca am pus 340 ml apa depinde acuma de reteta dar iese super buna painica ca la mamaie acasa/////

  • clau

    28/01/2013 at 21:43

    nu e nevoie sa va faceti griji de vas ca iese si fara vas eu am pus in formele de chec acele vase de yena si iese destul de buna si in frigider am lasat-o in castron de plastic jos in lada de la legume fructe si fac o data la doua zile cate doua painici ies super belea nu mai cumpar paine de la magazin.In forma de chec iese exact ca aia toast pot face samwisuri la baiat la scoala ca sunt patrate feliile si foarte gustoasa.

  • clau

    28/01/2013 at 21:46

    a mea iese exact ca un cozonac paine toast si e asa de moale si buna si pufoasa aceasta paine

  • Teodorescu Iustina

    16/12/2015 at 20:03

    Eu am folosit un vas din fonta (un fel de tuci) si a iesit o paine super buna! De atunci o prepar aproape in fiecare zi.

    Multumesc pt toate retetele pe care le postati! Sunt foarte usor de inteles dar si de pus in practica.

  • Doru

    18/01/2016 at 15:05

    Este ceea ce se numeste ” no kneed bread ” adica painea fara framantare.
    Dupa parerea mea o paine buna si gustoasa dar care nu se poate compara nici pe departe cu painea facuta pe baza de maia.
    Framantatul…ramane framantat in ultima instanta

  • Iuliana

    18/01/2016 at 15:48

    Dupa ce am incins cuptorul banuiesc ca se da focul la mic. Se coace ca o paine obisnuita la foc potrivit?

  • Alexandra

    23/12/2016 at 15:28

    eu am facut intr-un vas de yena . a iesit super ……..

  • Mina

    24/02/2017 at 21:03

    Deci pot fi folosite si vasele Yena? Eu am de la Pyrex vase yena promitatoare pt asa ceva. Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Load More...