Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Prajitura cu crema de smantana si capsuni

Prajitura cu crema de smantana si capsuni

 

Prajitura cu crema de smantana si capsuni
Ingrediente

Blat
7 oua
10 linguri zahar
7 linguri faina
o lingurita coaja de lamaie rasa

Crema
250 gr frisca
250 gr smantana de tara
300 gr zahar
5 galbenusuri
un plic gelatina(10gr)
esenta de vanilie
500 gr capsuni

Sirop
150 gr zahar
200 ml apa
coaja rasa de lamaie

Decor
200 gr frisca
3 linguri caramel
pudra de cacao

Mai avem nevoie de o tava cu dimensiunile de 28/38 cm (cu aproximatie) si hartie de copt.


Prajitura cu crema de smantana si capsuni

Mod de preparare
Blatul
Se separa albusurile de galbenusuri .
Albusurile se bat spuma cu 7 linguri de zahar iar galbenusurile cu restul de zahar si coaja de lamaie.
Se amesteca cele doua compozitii cu miscari usoare de jos in sus, se adauga faina cernuta si se incorporeaza usor .
Se toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se introduce in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 30 min .
Blatul este copt atunci cand apesi pe el usor cu podul palmei si revine la loc nelasand urma.

Siropul
Cat timp blatul este in cuptor pregatim siropul .
Fierbem apa cu zaharul, dupa ce s-a racorit adaugam coaja de lamaie

Caramelul
Pentru caramel am folosit lapte condensat indulcit .
Am fiert cutia nedesfacuta in apa timp de 2 ore .
Dupa ce s-a racit am deschis-o ..laptele condensat se transforma intr-o crema caramel .

Crema
Pliculetul de gelatina se pune la hidratat intr-o ceasca cu 50 ml apa rece.
Galbenusurile se amesteca cu zaharul si se fierb pe baie de apa pana se spumeaza bine si cresc in volum.
Adaugam gelatina hidratat ,omogenizam bine si dam deoparte la racorit.
Batem frisca pe jumatate ,adaugam smantana si continuam baterea pana se spumeaza bine
Adaugam compozitia de ou si gelatina , esenta de vanilie si incorporam bine .

Asamblare
Taiem blatul in doua foi egale pe orizontala .
Asezam prima foaie in tava, insiropam dupa preferinta, punem jumatate din crema, presaram un strat de capsuni taiati cubulete apoi acoperim cu cealalta jumatate de crema.
Asezam deasupra foaia de blat, insiropam si dam tava la frigider pentru cateva ore.

Decor
Frisca se bate spuma si se amesteca cu caramelul.
Cu ajutorul unui pos cu dui se toarna deasupra prajiturii (dupa ce s-a racit)  mici moturi unul langa altul formand decorul.
Se pudreaza usor cu cacao si se portioneaza dupa preferinta.

 

45 Shares

Recent Comments

  • dia_diana58

    07/06/2012 at 09:52

    Adevarat dezmat … uuuuuuuuuuuuuuu , ce deliciu tre’ sa fie

  • Mare Maria

    07/06/2012 at 10:39

    Deosebita prajiturica!!!!I like it:X!!!!Pupici

  • Anonymous

    07/06/2012 at 10:58

    Mi se pare foarte interesanta reteta.O voi incerca.

  • mariana 29

    09/03/2013 at 11:10

    buna.Am facut aseara prajitura dar nu mi-a iesit la fel de multa crema ca si la tine in poza,iar laptele condensat l-am fiert 2 ore cu cutia nedesfacuta dar nu a iesit asa ca o crema,e lichid si doar inchis la culoare.Nu stiu unde am gresit daca ma poti ajuta te rog.Multumesc frumos si felicitari pt tot ceea ce faceti

    • LoredanaCarp

      10/03/2013 at 20:07

      Mariana tava a avut aceiasi dimensiune ca si a mea ?La cantitatile date de mine:250 ml frisca, 250g smantana ,500 g capsuni , oua zahar…ar fi trebuit sa iasa destul de inalta .Laptele condensat poate trebuia sa il fierbi mai mult .Am omis sa scriu ca , cutia mea era de 300-350 g din (cate imi aduc eu aminte ) daca a ta a fost mai mare atunci si timpul de fierbere trebuie sa fie mai mare .
      Dupa ce s-a racit el ar fi trebuit sa aiba consistenta mierii de albine care curge mai greu .

  • mariana 29

    09/03/2013 at 11:13

    am urmat exact toti pasii din reteta,locuiesc in Germania,laptele de aici l-am luat,m-am uitat atent pe cutie,scria lapte condensat si cu grasime 10 %

    • Laura

      08/06/2017 at 11:47

      Căutați la magazin rusesc se găsește la cutie de metal cu gust de caramel si natur, este mai gros ca mierea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.