Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Savarine

savarine

Acum mai bine de 10 ani am postat in site aceasta reteta de savarine, de atunci parca a trecut o viata de om.
La acel moment nu stiam foarte multe, cum si in ce fel sa asezi in pagina o reteta, nici tema blogului nu ne permitea multe lucruri asa ca pur si simplu am redactat-o, am adaugat pozele si cam asta a fost!!
Trebuie sa va spun ca pozele erau facute cu un telefon mic cu taste, nici nu imi mai aduc aminte numele.

Am pastrat si pozele de atunci dar am adaugat si poze noi … comparatia o veti face voi, eu stiu doar ca si atunci si acum sunt la fel de gustoase!!

De atunci si pana acum aceasta reteta de savarine a fost vizitata si pregatita de foarte multi oameni asa ca m-am gandit sa ii dau infatisarea cuvenita, demna de o reteta ce ne trezeste multe amintiri din copilarie.
Savarina a fost si este inca prajitura preferata, prajitura copilariei dar si prajitura cea mai usor de pregatit!!
Alte prajituri ce ne aduc aminte de copilarie sunt si acestea din imaginile de mai jos !!

Savarine- Ingrediente

savarine de casa
  • Pentru 20 buc
    Aluat dospit
  • 500 g faina
  • 30 g drojdie proaspata
  • 400 ml lapte
  • 4 oua
  • 40 g zahar tos
  • 60 ml ulei de floarea soarelui
  • 10 g sare
  • coaja rasa lamaie
    Sirop pentru insiropat
  • 500 g zahar
  • 1 l apa
  • esenta rom
  • coaja rasa de lamaie
    Decor
  • 800 g smantana pentru frisca
  • 150 g zahar pudra sau dupa gust
  • vanilie
  • jeleu de zmeura sau capsune
    Pentru uns formele
  • unt moale
  • faina
savarine

Cum pregatim savarinele cu aluat dospit si frisca naturala

Intr-un castron incapator punem drojdia, zaharul si omogenizam pana ce se lichefiaza. Adaugam ouale, laptele, uleiul, faina si sarea si mixam pana ce aluatul devine omogen. Aluatul are o consistenta moale, asa trebuie sa fie, nu trebuie sa mai adaugati faina!!
Acoperim vasul cu o folie de plastic si lasam aluatul la dospit pana isi dubleaza volumul.
Cat timp aluatul dospeste pregatim siropul!!
Apa si zaharul se pun intr-o cratita si se tine pe foc pana ce da in cateva clocote. Se da deoparte si se aromatizeaza cu coaja de lamaie si rom.
Formele de savarina se ung cu unt moale si se tapetaeaza cu faina.

Dupa ce aluatul a crescut, se imparte in fiecare forma cu ajutorul unei linguri inmuiata in apa. Se pune aluat cat sa umple forma pe trei sferturi.
Formele cu aluat se aseaza pe o tava si se lasa la crescut pana ce aluatul ajunge la marginile formei.
Se introduc in cuptorul preincalzit la 180 grade C pentru 20-25 min sau pana ce aluatul devine deasupra usor rumen.
Se scoate tava din cuptor si cat sunt calde se scot din forme si se aseaza pe un gratar.

savarine coapte

Cum umplem savarinele ?

Dupa ce s-au racit se introduc in siropul caldut si se tin cat sa absoarba destul de mult sirop.
Dupa ce au fost insiropate toate savarinele se taie capacul oblic fara a-l desprinde de baza.
Frisca rece se pune intr-un castron si se mixeaza la viteza mare 2-3 min apoi se adauga zaharul pudra si se mixeaza in continuare pana ce devine spumoasa si isi pastreaza forma. Mare atentie daca o bateti prea mult e posibil sa se separe transformandu-se in unt.
Punem frisca intr-un pos cu varf zimtat, ridicam usor capacul savarinei fara a-l desprinde de baza si turnam frisca intr-o avelina inalta.
La final ungem fiecare capac cu jeleu de fructe rosii.
Se tin in frigider pana in momentul servirii!!

Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram . 
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!

Aboneaza-te la newsletter si vei primi pe e-mail sfaturi si retete culinare.



Comentarii recente

  • Rodica Botan

    05/03/2009 at 02:22

    Nu cred ca exista o prajitura mai eleganta decit savarina…abia apuc sa-i dau reteta fiicei mele sa o fac…well…ok, am s-o ajut si eu.,
    🙂

  • Homemade by Laly

    05/03/2009 at 17:53

    Arata fantastic si nici nu ma gandesc cat de insiropate si aromate, au fost. De obicei aleg prajiturile mai ciocolatoase, dar chiar m-a apucat un dor de copilarie, cu gandul la savarinele voastre…:-)

  • Lory

    05/03/2009 at 18:07

    Laly,Rodica multumesc,…incercati-le se fac foarte usor si sunt delicioase:)

  • Irina

    05/03/2009 at 21:27

    Eu chiar ca nu ma mai joc! Vin de la servici, imi e o foame de lup si voi puneti savarine ???? As porni pe jos pana la voi dar cred ca s-au mancat deja!

  • Bucataria-Paradis

    06/03/2009 at 20:06

    mie imi plac savarinele de mor.Arata bestiale.

  • Lory

    07/03/2009 at 00:34

    Multumesc Irina,…s-au terminat dar daca vii le voi face special pentru tine:)

  • Lory

    07/03/2009 at 00:36

    Paradis multumesc,…sunt si preferatele mele:)…mai ales ca nu muncesc mult la ele :))

  • Ioan Castil Valeda

    08/03/2009 at 11:21

    Declar acest blog un blog terorist. Un ucigas in serie. Sunt mort de pofta atat eu cat si inca vreo 3 persoane pe langa mine ! 😛

    Cu drag, de pe lumea cealalta,

    Pofticiosul de Serviciu 😀

  • Lory

    09/03/2009 at 14:09

    Ioan multumim de vizita si ma bucur ca-ti plac retetele noastre….cat despre pofta nu-ti ramane decat sa ti-o potolesti incercand sa prepari aceste retete:)….daca nu te descurci te ajutam cu placere…numai sa dai de veste

    o zi buna
    Lory si Leila

  • Ioan Castil Valeda

    09/03/2009 at 15:52

    La cat sunteti voi de dulci mi-a trecut pofta de savarine ! 😉

    Dar nu voi ezita sa va cer ajutorul, cu siguranta ! 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Follow on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.