Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Tort Pax

Tort Pax

Am preparat acest Tort Pax plecand de la o prajitura cu acelasi nume cunoscuta in zona Bistritei, Prajitura Pax. Se poate prepara si in forma dreptunghiulara ce vine asamblata identic cu acest tort, se glaseaza cu ciocolata  apoi se taie sub forma de patrate. Am ales sa o prepar sub forma de tort pentru a da informatii exacte de preparare pentru o mamica draga mie ce o va prepara unei fetite blonde cu ochi albastri ca seninul cerului ce in curand va implini 7 anisori. La Multi Ani, Bianca !!! Daca as fi mai aproape de voi l-as prepara chiar eu, dar din pacate doar asa pot sa ajut de aceasta data ….

Ingrediente blat Tort Pax :

8 oua
8 linguri zahar
2 linguri cacao
6 linguri faina
½ plic praf de copt
1 praf de sare
forma de tort cu diametrul de 20 cm

Ingrediente crema Tort Pax :
500 ml frisca Megle
400 ciocolata menaj

Alte ingrediente tort Pax:
2 linguri zahar
200 ml apa
1 esenta rom

Ingrediente glazura ciocolata :
200 g ciocolata menaj
3-4 linguri frisca sau lapte
1 lingurita unt

Preparare blat tort:
Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se spumeaza cu 8 linguri de zahar. Albusurile se bat spuma cu 1 praf de sare (cat se ia intre doua degete). Se amesteca galbenusurile cu albusurile (spumate) apoi se adauga treptat faina in care amestecam si cele 2 linguri de cacao si praful de copt. Se amesteca usor si se toarna compozitia in tava tapetata cu hartie de copt. Se coace  in cuptorul preincalzit . Se incearca blatul cu o scobitoare si daca nu se prinde aluat de el blatul este copt. Se scoate din cuptor se lasa la racit in forma apoi se scoate si se indeparteaza hartia de copt. Lasam sa raceasca bine apoi taiem blatul de tort in 3 parti.

Preparare crema tort :
Pe baie de aburi punem un vas mai adanc in care vom pune frisca si ciocolata de menaj si lasam la incalzit pana toata ciocolata este topita. Se da la rece pentru circa 12 ore(la frigider). Crema este de preferat a se pregati cu o zi inainte de asamblarea tortului. Crema de ciocolata se vas puma cu ajutorul mixerului si lasam la rece pana taiem blatul .

Preparare sirop :
Caramelizam 2 linguri de zahar si turnam peste 200 ml apa. Lasam pe foc pana  caramelul se topeste . Lasam la racit si adaugam apoi esenta de rom.

Asamblare Tort Pax :
Blatul racit se taie in 3 parti egale. Insiropam baza cu siropul de zahars ars cu rom, punem un rand de crema, blat ce vine din nou insiropat , crema si acoperim cu ultima parte de blat pe care il vom insiropa.  Lasam putina crema pentru a acoperi suprafata tortului si marginile in strat subtire cu crema. Pe baie de aburi topim ciocolata de menaj impreuna cu frisca sau lapte si unt (putem folosi si margarina) lasam sa se racoreasca putin dupa care o turnam deasupra tortului si lasam sa se uniformizeze  inclinand putin suportul pe care se afla tortul pentru a se intinde uniform glazura. Acestea fiind facute nu ne ramane decat sa ornam tortul dupa imaginatia fiecaruia. Eu l-am ornat cu spirale facute din ciocolata si nuci trase prin caramel.

tort-pax-sectiune-intreg-amareto

 

Aboneaza-te la newsletter si vei primi pe e-mail sfaturi si retete culinare.



Recent Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *