Prajitura Sarah Bernhardt, sau saraberne cum era scris in caietul mamei reteta era o prajitura foarte la moda in anii ’90. Tin minte ca mama, Dumnezeu sa o ierte, impreuna cu o prietena si cateva vecine au pregatit aceste prajiturele pentru nunta mea. In aceea vreme pe masa la fiecare 4-6 persoane se punea farfurii cu prajituri pregatite in casa. Au fost primele prajituri care au disparut in cateva clipe.
Cand am facut botezul primei fiice impreuna cu mama si vecinele noastre, iar am pregatit prajituri pentru acest eveniment si normal am avut si aceasta prajitura pe lista. A avut mereu succes la invitati. Se pregatesc usor desi este un lucru migalos eu zic ca se merita facute. Asa aratau la inceputuri, cu timpul le-am perfectionat.
Prajitura Sarah Bernhardt – Ingrediente bezea
5 oua
350 g zahar pudra,
2 lingurite zeama de lamaie
1 plic zahar vanilat
1 lingurita amidon
Ingrediente Crema
300 g zahar pudra
50 g cacao,
250 g unt cu 85% grasime
Prajitura Sarah Bernhardt
Preparare bezea
Cele 5 albusuri se bat spuma cu 350 gr zahar pudra. Zaharul se adauga treptat in timp ce mixam albusurile cu mixerul. Adaugam si 1 lingurita amidon alimentar si 2 lingurite de zeama de lamaie si continuam sa batem albusurile pana obtinem o bezea tare si lucioasa.
Bezeaua obtinuta se toarna intr-un pos la care atasam un varf rotund ( daca nu aveti puteti folosi o punga mai tare caruia ii taiati varful) sau folositi o lingurita.
In tava tapetata cu hartie de copt turnam bezeaua in gramajoare mici, cam de marimea unui nuci mai mici.
Se pun la copt in cuptorul preincalzit la foc mic, pana bezelele se usca(eventual lasam usa de la cuptor intredeschisa dupa ce au prins o crusta deasupra pentru a nu se arde daca aveti cuptor pe gaz).
Daca aveti cuptor electric folositi programul cu ventilatie pentru a putea coace 2 sau 3 tavi deodata si coaceti la 150 grade Celsius aproximativ 40-45 de minute pana sunt perfect uscate. Si cuptorul electric se porneste inaite de a introduce tavile cu bezea!!! ).
In timp ce se coc bezelele, pregatim crema.
Preparare Crema
Se pune la fiert 250 g zahar cu foarte putina apa (cca 30 ml) si se adauga la acesta 50 g cacao obtinand un sirop dens.
Galbenusurile se spumeaza cu 50 g zahar pudra cu un mixer.
Siropul de zahar si cacaua se adauga in fir subtire la cele 5 galbenusuri spumate continuand sa mixam compozitia.
Se amesteca bine si se lasa la racit. Spumam 250 g unt cu 2 linguri zahar pudra si se adauga la compozitia de mai sus amestecand pana se omogenizeaza crema.
Varfifurile de la bezele se vor taia putin pentru a putea fi lipite cu crema.
Se unge o parte( partea din care am taiat varful de bezea) cu crema se pune o alta bezea deasupra si se unge cu crema si pe exterior. Dupa ce sunt unse se tavalesc prin nuca macinata.
Va recomand ca inainte sa macinati nuca sa o prajiti putin in tigaie. Astfel gustul acestei prajituri va fi una deosebita
Nota : In loc de nuci se pot folosi alune prajite si macinate pentru un plus de rafinament.


Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!
Comentarii recente
Apa.Faina.Sare.
14/04/2012 at 12:14asta e o prajitura pe care o facea matusa mea si pe care nu am mai mancat-o de copil! nu stiam cum se numeste si nimeni din familie nu stia reteta.
sper ca reteta voastra sa ma ajute sa reconstitui gustul amintirilor!
merci, codruta
elisa
14/04/2012 at 13:35foarte buna si usor de preparat! cum mai am timp trec chiar acum la preparat!
Anonymous
06/10/2012 at 22:58eu am aceasta reteta sub denumirea de tobite iar singura deosebire consta in lipirea lor
se lasa partea neteda spre exterior si nu se fac prea tuguiate
Weizer
14/04/2025 at 22:52Numele corect este cel de Sarah Bernhardt, aceasta a fost o renumita actrița franceza, probabil ați preluat rețeta de pe greu site din Ungaria, de apare numele scris in maghiara…
Loredana
15/04/2025 at 07:24Cred ca atunci cand a scris reteta colega mea era pe mod de maghiara :))) …fiindca ii jumatate unguroaica si din cand in cand originea isi spune cuvantul :)))
Ps. de vede mesajul o sa imi dea o mustruluiala in maghiara :))))