Paine de Casa cu Plamadeala

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (6 votes)
Print Friendly

Paine de casa

Paine de casa preparata de mama soacra nu este alta mai buna …. In cele ce urmeaza am sa va prezint reteta de paine de casa cu maia facuta de zeci de ani de mama soacra. Nu se compara painea de casa cu ceea ce cumparam … Chiar daca nu dispunem de cuptorul de la tara putem incerca sa o preparam in cuptorul de acasa in cantitate mai mica decat cele descrise in reteta. Cu siguranta veti obtine o paine cum de mult nu ati mai mancat.  Sa trecem la reteta mamei soacre care este pentru 4 paini sanatoase…

Ingrediente Paine de Casa :
6 kg faina
2 l apa calduta
50 g drojdie proaspata
plamadeala inacrita
4 linguri sare
apa calduta cat cuprinde compozitia pentru a obtine un aluat vartos

Ingrediente Plamadeala acra:
300 g faina
drojdie proaspata de marimea unei nuci

Preparare Paine de Casa :
Prepararea acestor paini incepe cu o seara inante de a fi coapte. Este un ritual bine stabilit pentru a obtine o paine de casa de calitate. Incepem cu inceputul…  Intr-un vas mare (covata de lemn se folosea pe timpuri pentru a se framanta dar in zilele noastre mai rar vezi asa ceva in gospodariile moderne… dar chiar si la tara , din pacate…) punem faina. In 2 l de apa calda dizolvam 50 g drojdie proaspata si  plamadeala acra pana obtinem o compozitie ca de clatite. Aceasta plamadeala acra o pregatim cu 3 zile inainte de a prepara painea (plamadeala o pregatim pentru prima coacere doar, apoi restul pentru urmatoarele ture le vom lua direct din aluatul pregatit pentru paine !!!). Cum procedam? Simplu, dizolvam drojdia in 150 ml apa calduta si o adaugam la cei 300 g faina.

Plamadeala
Amestecam si daca mai e nevoie adaugam apa cat sa obtinem un aluat vartos pe care il lasam apoi la loc racoros la dospit. Dupa ce a dospit o punem intr-o punga si o pastram la rece 3 zile dupa care o putem folosi la prepararea painii.
Compozitia cu plamadeala si drojdie se toarna in mijlocul fainii din vas, se amesteca cu putina faina, se presara deasupra cu faina, se acopera si se lasa o noapte la dospit. Dimineata ne apucam de preparea in sine a panii de casa. La ingredientele din vas adaugam 4 linguri de sare (pentru fiecare paine punem 1 lingura cu sare) si turnam apa calduta putin cate putin cat cuprinde faina si framantam  pana obtinem un aluat vartos. Acest aluat se presara cu faina, se acopera si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.

colaje-paine-aluat

Dupa ce a dospit luam din aluat circa 300 g , o framantam putin si lasam la dospit. Restul de aluat se imparte in mod egal pentru cele 4 forme de paine ii dam o forma rotunda modeland aluatul pe putina faina presarata pe masa de lucru si punem in  formele de copt aluatul. Forma trebuie sa fie doar pana la jumatate plina cu aluat. Lasam formele cu aluat acoperite cu un prosop la dospit pana formele se umplu cu aluat apoi le punem formele cu aluatul crescut in cuptorul cald  si lasam la copt 2 ore. Painile se scot dupa 2 ceasuri din cuptor, se bat de crusta ce a ars deasupra dupa care se pun intre prosoape.

paine-coapta-si-batuta

Ne asezam pe iarba cu o bucata de slanina si ceapa verde, oarece cas de oi si pita de casa aburinda si imbucam caci acum dupa atata framantat suntem obositi ….

paine-casa-sac-cutit-grau
Dupa ce ne-am alipuit olecuta foamea, punem o pita intr-un cos, cateva fire de carnat afumat ori sunca de casa, o ulcica de vin si mergem sa ducem barbatului de mancare ca o fi si el obosit de la atata cosit de fan …

paine-de-casa-cos

Ramaneti cu Bine !

Ai testat reteta noastra? Trimite poza ta aici
Reteta urmatoare
Tarte cu visine

Tarte cu visine

Reteta precedenta
Tarta cu rubarba si capsuni

Tarta cu rubarba si capsuni


PageRank myfreecopyright.com registered & protected LinkPro - Director Web SEO Romania