Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Paine de Casa cu Plamadeala

Paine de Casa cu Plamadeala Paine de Casa cu Plamadeala

Paine de casa preparata de mama soacra nu este alta mai buna …. In cele ce urmeaza am sa va prezint reteta de paine de casa cu maia facuta de zeci de ani de mama soacra. Nu se compara painea de casa cu ceea ce cumparam … Chiar daca nu dispunem de cuptorul de la tara putem incerca sa o preparam in cuptorul de acasa in cantitate mai mica decat cele descrise in reteta. Cu siguranta veti obtine o paine cum de mult nu ati mai mancat.  Sa trecem la reteta mamei soacre care este pentru 4 paini sanatoase… O alta reteta simplu de preparat si la cuptorul de aragaz este Paine Taraneasca cu Cartofi fara Framantare.

Ingrediente Paine de Casa cu Plamadeala :

6 kg faina
2 l apa calduta
50 g drojdie proaspata
plamadeala inacrita
4 linguri sare
apa calduta cat cuprinde compozitia pentru a obtine un aluat vartos

Ingrediente Plamadeala acra:
300 g faina
drojdie proaspata de marimea unei nuci

Preparare Paine de Casa cu Plamadeala :

Prepararea acestor paini incepe cu o seara inante de a fi coapte. Este un ritual bine stabilit pentru a obtine o paine de casa de calitate. Incepem cu inceputul…  Intr-un vas mare (covata de lemn se folosea pe timpuri pentru a se framanta dar in zilele noastre mai rar vezi asa ceva in gospodariile moderne… dar chiar si la tara , din pacate…) punem faina. In 2 l de apa calda dizolvam 50 g drojdie proaspata si  plamadeala acra pana obtinem o compozitie ca de clatite.

Aceasta plamadeala acra o pregatim cu 3 zile inainte de a prepara painea (plamadeala o pregatim pentru prima coacere doar, apoi restul pentru urmatoarele ture le vom lua direct din aluatul pregatit pentru paine !!!). Cum procedam? Simplu, dizolvam drojdia in 150 ml apa calduta si o adaugam la cei 300 g faina.

Plamadeala Paine de Casa cu Plamadeala Amestecam si daca mai e nevoie adaugam apa cat sa obtinem un aluat vartos pe care il lasam apoi la loc racoros la dospit. Dupa ce a dospit o punem intr-o punga si o pastram la rece 3 zile dupa care o putem folosi la prepararea painii.

Paine de Casa cu Plamadeala

Compozitia cu plamadeala si drojdie se toarna in mijlocul fainii din vas, se amesteca cu putina faina, se presara deasupra cu faina, se acopera si se lasa o noapte la dospit. Dimineata ne apucam de preparea in sine a panii de casa.

La ingredientele din vas adaugam 4 linguri de sare (pentru fiecare paine punem 1 lingura cu sare) si turnam apa calduta putin cate putin cat cuprinde faina si framantam  pana obtinem un aluat vartos. Acest aluat se presara cu faina, se acopera si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.

aluat Paine de Casa cu Plamadeala Dupa ce a dospit luam din aluat circa 300 g , o framantam putin si lasam la dospit. Restul de aluat se imparte in mod egal pentru cele 4 forme de paine. Le dam forma rotunda modeland aluatul pe putina faina presarata pe masa de lucru . Le punem in  formele de copt aluatul.

Forma trebuie sa fie doar pana la jumatate plina cu aluat. Lasam formele cu aluat acoperite cu un prosop la dospit pana  se umple cu aluat. Punem formele cu aluatul crescut in cuptorul cald  si lasam la copt 2 ore. Painile se scot dupa 2 ceasuri din cuptor. Se bat de crusta ce a ars deasupra dupa care se pun intre prosoape.

Paine de Casa cu Plamadeala Ne asezam pe iarba cu o bucata de slanina si ceapa verde, oarece cas de oi si pita de casa aburinda si imbucam caci acum dupa atata framantat suntem obositi ….

Paine de Casa cu Plamadeala Dupa ce ne-am alipuit olecuta foamea, punem o pita intr-un cos, cateva fire de carnat afumat ori sunca de casa. Musai o ulcica de vin si mergem sa ducem barbatului de mancare ca o fi si el obosit de la atata cosit de fan …

Paine de Casa cu Plamadeala Ramaneti cu Bine !

Comentarii recente

  • bucatareselevesele

    21/12/2014 at 11:48

    Buna . Scrie si in reteta la introducere. Din cantitatile date iti ies 4 paini sanatoase 🙂 . Craciun Fericit !

  • iusan

    29/03/2015 at 15:38

    pentru un kg de faina cata plamadeala sa fac? din 100 gr e suficient?

  • Horatiu

    15/07/2015 at 13:22

    Eu folosesc paine pregatita de masina de paine de cca 4 ani, si este foarte buna!!!
    De 3-4 saptamani, am adus de la tara tipsiile pe care le folosea soacra mea, si am facut aluat pentru paini care au iesit mult mai gustoase si mai satioase decat la „aparat”. 😉
    Ei, dar ce am vazut in acesta postare ma face sa cred ca acesta reteta si procedura este „varful painilor de casa”, pe care o voi pune in practica negresit.
    Multumesc pentru reteta!!!

  • Tami

    04/04/2016 at 17:46

    Voiam sa stiu cum se pastreaza cele 300 gr de aluat pana la urmatoarea data cand faci paine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram