Poate ziceti ce rost are sa te chinui sa pregatesti asa ceva. Pai pentru mine e important sa am in casa acest Must pentru iarna fara conservant. Daca am struguri in gradina de ce sa nu profit si sa fac ceva bun si curat pentru nepoti.
Azi am pregatit 2 litri, maine iar pregatesc si uite asa se aduna in jur de 10-15 l de must. Prefer sa pregatesc acasa must decat sa cumpar din comert tot felul de bauturi racoritoare care nu sunt pe placul meu.
Va prezentam reteta si in format Video, poate va este mai usor sa urmariti pasii.
Must pentru iarna fara conservant – Ingrediente
struguri ( eu am avut 6kg)
Mai avem nevoie de
1 storcator de fructe
termomentru alimentar
tifon
sticle
strecurator
furtun
Cum preparam mustul?
Boabele de struguri se iau de pe ciorchine. Stoarcem boabele de struguri cu ajutorul storcatorului de fructe ( am folosit storcatorul HFS-K1000DCWP achizitionat de la Heiner).
Ce ramane dupa stoarcere se mai da odata prin storcator.
Sucul rezultat din stoarcere se pune in flacoane( sau recipiente de sticla) si se lasa 1-2 ore ca sa se adune spuma groasa si eventualele resturi deasupra.
Ati observat spuma care s-a adunat deasupra. Aceasta trebuie eliminata, noi avem nevoie doar de sucul curat de sub spuma. Cu ajutorul unui furtun vom trage din flacon intr-un vas mustul curat.
Eu nu am avut furtun si m-am folosit de un fermentator prin care s-a scurs mustul avand grija ca spuma si resturile ramase sa nu le pun in vas. Spuma si resturile au ramas pe fundul flaconului.
Punem vasul cu mustul rezultat pe foc unde il vom incalzi pana la 90 de grade Celsius. Verificam cu termometrul alimentar.
Intr-o strecuratoare punem o bucata de tifon( eu am folosit o bucata de perdea foarte deasa) si strecuram din nou mustul.
Turnam mustul cald in sticlele bine spalate si scurse si le inchidem cu capace.
Din toata cantitatea de struguri folosita am obtinut trei sticle de 750 ml ( 2,25 l must). Se pun sticlele cu must la sterilizat in cuptor la 150 grade Celsius timp de 20 minute pe program de ventilatie timp de 20 minute din momentul in care ati pornit cuptorul.
Se scot sticlele cu must si se pun intre paturi pana racesc.


De acum le puteti pune la pastrat in camara pentru zilele lungi de iarna.
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!