
Având o mulțime de ardei iuți în gradină, am preparat și acest Sos Sweet Chilli pentru iarnă în cantitate mai mare. Dacă tot s-au făcut atâția ardei, de ce să nu profit din plin din ei?
Pe langa acest sos am pregatit si dulceata de ardei iute dupa metoda rapida, dar si dupa cea clasica. Va las mai jos ambele variante.


Am mai pregatit si Sos SriRacha ( reteta urmeaza in curand!) care este demential, dar nu am uitat sa pregatesc si cateva borcane cu Chutney de ardei usor picantReteta mai jos, clic pe titlu din imagine).

Haideti sa vedem de ce ingrediente avem nevoie pentru acest sos.
Sos Sweet Chilli pentru iarna – Ingrediente
1 kg ardei iuti de preferat jalopeno, (dar puteti folosi orice ardei iute cu conditia sa fie rosii, cate unul verde sau portocaliu mai putem scapa, nu e nicio problema)
2 kg zahar
1,2 l otet de 9%
1,2 l apa
10 lingurite sare neiodata( pentru muraturi)
10 linguri amidon alimentar
40 catei usturoi
Din catitatile date mi-au iesit 13 borcane de 370ml.
Preparare Sweet Chilli
Ardeii iuti se spala si se curata de codite. Daca sunt prea mari se pot taia in doua. Nu se indeparteaza semintele si cotoarele.
Se pun intr-un robot de bucatarie impreuna cu cateii de usturoi curatati, spalati si scursi de apa si se maruntesc.
Avem grija sa nu fie tare maruntite, sa fie undeva de marimea unui bob de orez. Ardeii nu trebuie sa fie transformati in pasta, NU la acest sos!
Punem ardeii si usturoiul maruntiti intr-un vas mai mare la care adaugam zaharul, otetul, apa si sarea. Lasam sa fiarba maxim 5 minute de la primul clocot.
Intr-un vas separat punem amidonul la care adaugam cateva linguri de apa rece cu care se amesteca sa nu se faca cocoloase dupa care se toarna peste compozitia de ardei din cratita( vas) amestecand energic pana se omogenizeaza.
Lasam sa fiarba de la primul clocot maxim 3 minute dupa care vom lua vasul de pe foc.
Sosul astfel obtinut se pune in borcanele spalate si scurse, punem capacele si le punem in cuptorul rece.
Setam functia de ventilatie, si setam temperatura la 150 grade Celsius timp de 15 minute. Se scot borcanele din cuptor asa fierbinti si se pun intre paturi unde se lasa sa raceasca complet dupa care se pot pune in raftul din camara.

Alte idei cu sosuri pentru iarna gasiti mai jos dand clic pe titlul din imagini.


Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!