Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Gogosari in sos de mustar

gogosari in sos de mustar


Aceasta reteta de gogosari in sos de mustar a devenit preferata familiei mele de mai bine de 7-8 ani. |
O fac in fiecare an si ca un facut, nu am reusit niciodata sa o scriu si in site. Anul acesta insa am hotarat ca musai sa o postez fiindca de fiecare data cand am mai impartit borcanele cu gogosari in sos de mustar mi se cerea si reteta. Mi-ar fi fost mult mai usor sa le trimit link catre ea decat sa le-o povestec de fiecare data, asa ca astazi vede si lumina site-ului si poate multi dintre voi o veti incerca.
Sunt deliciosi, merg perfect alaturi de fripturi, eu insa ii pun si in salata orientala de post, ii da o savoare aparte si ii imbunatateste gustul.
Va las mai jos si retetele colegei mele de gogosari dulci acrisori si gogosari in suc propriu, click pe poza pentru reteta.


Gogosari in sos de mustar- Ingrediente

  • 2,4 kg gogosari curatati
  • 400 g mustar dulce
  • 350 ml ulei de floarea soarelui
  • 350 ml otet din vin de 9°
  • 300 g zahar
  • 100 g miere
  • 40 g sare grunjoasa neiodata
  • 1 ceapa taiata rondele
  • 5-6 catei de usturoi
  • 3 foi de dafin
  • 3 lingurite piper boabe
  • un ardei iute (optional)
  • 2 lingurite pudra de curcuma(turmeric)
gogosari in sos de mustar


Cum se prepara gogosarii in sos de mustar

Gogosarii se curata de cotoare si seminte, se spala si se taie in fasii cam de 1cm grosime.

gogosari fasii

Intr-o cratita incapatoare se pune zaharul, mierea, mustarul, uleiul, otetul, condimentele si sarea si se da in clocot amestecand mereu. Compozitia seamana cu o emulsie desi la inceput parea ca totul nu se leaga.

preparare sos de mustar


Cand a dat in clocot se adauga usturoiul tocat felii, rondelele de ceapa si fasiile de gogosari. Se amesteca usor cu o spatula de lemn astfel incat sosul sa imbrace fasiile de gogosari. Se lasa la fiert, timp in care se amesteca usor pana ce gogosarii incep sa scada in volum insa sa ramana cu textura crocanta. Ca timp, ar fi undeva la 10-15 min sau mai mult, sosul trebuie sa fie cremos iar gogosarii elastici si crocanti.

preparare gogosari


Cum se conserva gogosarii in sos de mustar


Se scot borcanele fierbinti din cuptor unde au fost puse la sterilizat pentru 15 min. Se lasa pe tava de metal si cat sunt inca fierbinti, cu ajutorul unei palnii, se umple fiecare borcan cu fasii de gogosari presandu-le usor.
Aceasta operatiune se face imediat ce cratita cu gogosari a fost luata de pe foc. La final, se completeaza cu sos daca mai este nevoie si se infileteaza imediat capacele. Pentru siguranta, eu le-am pus pentru 15 min si in cuptor, la sterilizat la 140°C .
Din cantitatile date, mie mi-au iesit 9 borcane de 370g si a mai ramas o cana de sos. Daca nu indesati prea mult fasiile de gogosari in borcan, atunci o sa va iasa mai multe borcane si astfel o sa folositi tot sosul. Sosul ramas se poate pune si el fierbinte intr-un borcan, folosind-se apoi ca dressing la salata orientala.

gogosari in sos


Insa, in alti ani doar i-am pus in borcane cum am descris mai sus si i-am acoperit cu paturi pana la racirea completa. In ambele cazuri s-au pastrat fara nicio problema chiar si pentru 2 ani.
Sunt buni de consum si la cateva zile dupa ce i-ai facut, insa sunt grozavi dupa vre-o 3 saptamani.
Daca nu ati facut niciodata pana acum aceasta reteta, incercati sa pregatiti jumatate de portie, sa vedeti daca va place.

Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram . 
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram