Imi plac mancarurile asiatice, iar sosul sweet chilli este nelipsit din casa. Am testat mai multe variante de sos sweet chilli, cel de la Lidl se apropie de gustul meu. Insa, sincer, mai bine nu citim eticheta fiindca o sa renuntam la ele, indiferent de unde le cumparam. Cred ca asta m-a facut sa caut daca cineva a incercat sa il pregateasca si in casa, si spre surpriza mea am gasit retete chiar interesante.
Am avut bucuria sa gasesc la piata ardei iuti rosii, mari si carnosi, dar foarte iuti. Asa ca pentru a face aceasta reteta de sos sweet chilli pregatit in casa m-am gandit ca ar trebui sa le mai domolesc iuteala cu gogosari. A fost o alegere corecta, a iesit iute insa nu exagerat, pe voi insa daca nu va deranjeaza iuteala, puteti sa folositi doar ardei iuti.
Eu le-am scos semintele, dar multe retete recomanda sa fie folositi cu tot cu seminte Cred ca ar fi trebuit sa las macar unul sau doi cu seminte pentru a obtine un sos identic vizual cu cel ce il gasim in comert insa mi-a fost frica sa nu iasa prea iute. In rest parca e mult mai bun decat cel din comert, si pe deasupra nu are ingrediente ascunse, coloranti sau conservanti.
Cu ce maruntim ardeii
Pentru aceasta reteta va trebuie neaparat un robot de bucatarie, cu, care sa maruntiti ardei.
Eu am folosit ROBOT DE BUCATARIE HEINNER FINEGOURMET HFP-K1000WP, un aparat de mare ajutor in orice bucatarie si pe care vi-l recomand!!
Va las mai jos doua retete cu dulceata de ardei si rosii cherry, ce eu o folosesc la aperitive, pe platourile cu branzeturi si mezeluri de casa, cu creveti pane sau gujoane de pui in crusta crocanta.


Sos sweet chilli pregatit in casa- Ingrediente
- 450 g ardei iuti rosii(cantariti intregi)
- 100 g usturoi
- 400 g gogosari (cantariti intregi)
- 350 g zahar tos
- 250 ml otet de orez sau obisnuit
- 1 lingura amidon
- 500 ml apa
- 4-5 cm ghimbir proaspat
- sare

Cum pregatim sosul sweet chilli
Ardeii iuti si gogosarii se curata de seminte si cotoare, se spala si se lasa la scurs.
Intr-o cratita incapatoare se pune apa si zaharul la fiert. Se fierbe pana lichidul devine siropos, in acest timp se maruntesc ardeii impreuna cu usturoi si ghimbirul cu ajutorul robotului de bucatarie cam de marimea bobului de orez. Nu transformati ardeii in pasta fiindca e de preferat sa se vada mici bucatele de ardei in sos.
Se pun ardeii maruntiti in siropul de zahar, se adauga, otetul de orez si sarea si se fierbe cam 10-15 min.
Amidonul de porumb se dizolva cu putina apa rece si se toarna in oala peste compozitia de ardei . Se amesteca energic, compozitia capata consistenta usor gelatinoasa si translucida.
Cum se conserva sosul sweet chilli
Sosul astfel obtinut se pune in borcanele/sticlute de sticla spalate si sterilizate, se inchid cu capace si se pun la sterilizat in cuptor pentru 20 min. la 140C. Se lasa sa se raceasca in cuptor sau se pun in paturi pana la racirea completa.
Eu am ales sa le sterilizez pentru a tine mai mult timp, insa daca faceti doar pentru consumul imediat nu mai e nevoie sa le sterilizati. Puneti in borcanele, lasati sa se raceasca in paturi si apoi pastrati-le la frigider.
E un sos delicios pe care vi-l recomand cu toata increderea, mie mi-a placut mult!!
Sa aveti spor si pofta!!


Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!