Prajitura Carpati

Ingrediente

Foi
6 oua
6 lg zahar
6 lg faina
esenta de vanilie
Crema
2 oua
200 gr zahar
250 gr margarina sau unt 82%grasime
50 gr cacao
2 lg apa
1 fiola esenta rom
Glazura
200 gr ciocolata
70 ml frisca
20 gr unt
nuca de cocos
Mod de preparare
Foi
Se separa albusurile de galbenusuri.Albusurile se bat spuma cu 4 lg de zahar iar galbenusurile cu restul de zahar si esenta de vanilie .Se unesc cele doua compozitii amestecand usor de jos in sus cu ajutorul unei palete.Se cerne faina deasupra si se incorporeaza si ea tot cu miscari usoare.
Se intind doua foi pe hartie de copt si se coc la foc potrivit pana se auresc usor .Se pudreaza cu zahar pudra si se pun una peste alta ..astfel nu se lipesc intre ele.
Crema
Ouale apa si zaharul se amesteca bine intr-un ceaunel si se pune la fiert pe baie de apa.Se fierbe pana ce compozitia scade aproape la jumatate si capata o consistenta mai groasa .Ca sa fiti siguri puteti face proba luand pe degete un pic de compozitie ..indepartandu-le usor se formeaza un fir..astfel stiti ca este gata.Se indeparteaza de pe foc ,adaugam cacao o incorporam bine si o lasam sa se racoreasca putin.Cu ajutorul unui mixer incepem sa o mixam adaugand putin cate putin margarina.La final aromatizam cu esenta de rom.
Indepartam hartia de pe foi le taiem in cate 3 parti egale pe fiecare si le suprapunem punand intre ele crema de cacao.
Straiful format se da la rece pentru o ora.Dupa ce crema s-a intarit se taie oblic formand doua triunghiuri dreptunghice.Cele doua triunghiuri se intorc si se unesc astfel formand un triunghi cu toate laturile egale(sau cel putin egale).Se unge usor cu crema si se da la rece.
Intre timp pregatim glazura amestecand ciocolata cu frisca si untul pe foc pana ce capata o consistenta fluida …dar fara a ajunge sa fiarba.
Asezam prajitura pe un gratar si glasam din abundenta cu glazura de ciocolata. Inainte ca glazura sa se intareasca se presara nuca de cocos razuita.
Se portioneaza cu ajutorul unui cutit cu lama fierbinte.




Print Friendly

Ai testat reteta noastra? Trimite poza ta aici

loading...

Comentarii

  1. a zis

    De cand nu am mai mancat prajitura asta… si desi fac foi de dobos… nu m-am gandit nici o clipa ca as putea sa o prepar… Am sa mai fur niste idei de pe aici!

  2. a zis

    Felis incearc-o se face usor si sunt sigura ca va fi apreciata de cei ce o vor gusta.
    Te astept cu impresii !!
    Pupici
    Lory

  3. a zis

    Am pregatit cu o prietena a mea, pentru petrecerea de Sf Ion, o prajitura fooooarte asemanatoare cu asta, numai ca ea a numit-o „acoperis”.Cred totusi ca ceva, ceva tot e diferit!

    Incerc de ceva timp sa regasesc gustul prajiturilor de cofetarie din copilaria mea…
    Mi-e dor de Krantz, de amandinele alea bune si zemoase…si multe altele!Ai cumva vreuna din aceste retete?

    Multumesc, si prajitura ta este una dintre preferate!

  4. a zis

    Hallo Lori si La multi ani in Noul An!
    Multa sanatate,intelepciune si energie iti doresc tie si Familiei tale dragi!

    Felicitari pentez minunata prajitura si mii de multumiri pentru reteta si foto!
    Reteta o i-au cu mine, deoarece ma incinta grozav si dupa cum imi aduc eu aminte e si f. buna si de efect.
    Cind o sa-i ajunga rindul o sa revin cu impresii…
    Mersi mult inca odata si o dumineca placuta in continuare!
    Cu prietenie
    Laura S.

  5. a zis

    Ana draga mea ma bucur ca-ti place reteta mea :)
    Incerc sa mai fac din prajiturile care se gaseau odata in cofetarii
    Aici ai sa gasesti amandinele cu glazura de fondant,savarinele,choux a la creme,eclerele,prajitura excelent…mai sunt cateva .Ele sunt facute dupa retete pe care am invatat eu la scoala acum mai bine de 20 ani.

  6. a zis

    Laura un An Nou cu bucurii si impliniri iti doresc si tie si familiei tale :*
    Sunt incantata ca reteta mea e pe placul tau .
    Sunt sigura ca atunci cand o vei prepara iti va starni amintiri placute :)
    Te pup cu drag
    Lory

  7. a zis

    Lory ce bine arata prajitura,imi aduce aminte de vremuri de demuult …desii am si eu o reteta cu Carpati ,uite ca nu am facuto pana acum ..mi-ai facut pofta.
    Te pup si bafta la concurs,merita sa castigi.

  8. a zis

    Aceasta prajitura imi aduce aminte de vremurile copilariei … O adoram ! Bine ca ai pus reteta ,acum o voi putea savura impreuna cu familia .

    Multumesc !

  9. a zis

    Ai dreptate Andreea e ceva de munca la ea dar se merita !!
    Iti trebuie ceva indemanare la taiat ..nu mai spun de preparat crema caruia ii trebuie respectati pasii.
    Mi-ar placea sa o vad preparata de tine !!
    Pupici
    Lory

  10. a zis

    Bunatati care mai de care mai delicioase.
    Aceasta prajitura imi aminteste de clipele dulci de altadata.
    Felicitari Lory!

  11. Anonymous a zis

    Aluatul nu are consistenta,nu stiu ce foi poti sa intinzi din el.Am incercat si a fost un fiasco total…Nu recomand aceasta reteta!

  12. a zis

    Aluatul trebuie sa aiba consistenta ca acelui de pandispan,blat de tort ,foaie de rulada…acest aluat nu se intinde cu sucitorul :)ca aluatul fraged(doar la ala poti pune afanatori) ci cu ajutorul cutitului de patiserie sau a unei spatule pe hartie de copt.
    Nu stiu ce fel de aluat ai facut tu,daca ai amestecat in el ca la mamaliga e si normal ca aluatul sa nu fie pufos..el asa avand o consistenta lichida .
    Nu poti sa spui despre o reteta ca nu e buna doar fiindca nu ai stiut tu cum sa o faci!!

  13. Anonymous a zis

    Buna… eu as vrea sa incerc sa fac aceasta prajitura numai ca nu am inteles prea bine cum se face asamblarea..

  14. Anonymous a zis

    ai,ai,ai ….imi aminteste de copilarie .Este o prajitura f.buna .Multumesc din suflet pt.aceasta idee,si felicitari pentru blog,ai niste retete minunate.

  15. Anonymous a zis

    nu am mai facut prajitura asta de foarte mult timp….este delicioasa ….cred ca am sa o fac de pasti

  16. Anonymous a zis

    O reteta cu un final delicios.Mi-am incantat copilul si sotul.Multumesc mult! Sa fi sanatoasa si sa ne mai inveti!
    Cu mare drag,
    o admiratoare

  17. silvia a zis

    va rog daca se poate sa aratati exact cum o taiati ,nu imi iasa la fel ca si a dumneavoastra,este ffff gustoasa dar nu pricep cum sa o tai.va rog mult ajutoooor

    • a zis

      Silvia straiful(bucata ) de prajitura dreptunghiulara o dai pe diagonala in lungime si obtii doua triunghiuri ..apoi le intorci si le unesti astfel sa formeze un singur triunghi …glasezi in ciocolata dupa care tai prajitura in portii egale…nu e greu deloc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>