Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Tort de Pasti

tort-de-Pasti-11

Pe masa de Pasti pe langa  cozonaci,pascaoua rosiifripturi si alte bunatati, trebuie neaparat sa stea si un tort cu decoratiuni pascale.Daca va hotarati sa il incercati cu siguranta v-a fi apreciat de familie !!

Ingrediente

Pentru blat:

1 plic Glazura neagra Dr. Oetker,
250 g unt sau margarina,
300 g faina,
4 linguri rase Praf de copt Dr. Oetker,
1 plic Cacao Dr. Oetker,
250 g zahar,
1 plic Zahar vanilinat Dr. Oetker,
4 oua,
125 ml lapte.

Pentru crema pariziana:
250 g ciocolata amaruie,
250 ml frisca lichida

Pentru crema cu lichior de oua:

200 ml frisca,
250 g mascarpone,
100 g zahar pudra vanilat,
1 plic Zahar vanilat Bourbon Dr. Oetker,
1 plic Gelatina Dr. Oetker(10g),
50 ml apa,
150 ml lichior de oua,

Pentru decorare:

2 linguri nuca de cocos colorata
aschii de ciocolata
bomboane colorate

Mai aveți nevoie de:

forma rotunda de copt (de tort, cu diametru de 26 cm),
hartie de copt,
forme de decor

tort-de-Pasti-7

Mod de preparare

Pasul 1 

Pentru prepararea cremei pariziene se incalzeste frisca fara a o da in clocot. Se adauga ciocolata rasa si se amesteca pana cand toata ciocolata s-a topit, apoi se lasa sa se raceasca. Se lasa peste noapte (minim 3 ore) sa se intareasca.

Pasul 2

 Pentru prepararea aluatului, se topeste glazura impreuna cu untul sau margarina, intr-o tigaie, la foc mediu, amestecand continuu. Intr-un vas se amesteca faina, praful de copt, cacaua, zaharul și zaharul vanilinat. Se adauga ouale, laptele si se amesteca energic cu mixerul, la inceput la viteza mica, apoi la viteza maxima. La final se incorporeaza untul si glazura topite. Compozitia se intinde uniform in forma rotunda de copt, tapetata cu hartie pentru copt, se introduce în cuptor si se coace.

tort-de-Pasti-1

Cuptor electric: 160 °C

Cuptor cu aer cald: 140 °C

Cuptor cu gaz: treapta 2

Timp de coacere: cca. 60 de minute

Pasul 3

 Dupa coacere, blatul se lasa timp de 10 minute in forma ca sa se raceasca, apoi se rastoarna pe un gratar de bucatarie acoperit cu hartie de copt si se desprinde hartia pe care s-a copt. Blatul se rastoarna inca o data, se lasa sa se raceasca complet si se taie in 3 foi.

Pasul 4

Foaia de jos se aseaza pe un platou. Crema pariziana se freaca cu mixerul la viteza mare apoi se intinde peste foaia de pe platou si se acopera cu foaia superioara. Din foaia de mijloc se decupeaza forme decorative care se pun deoparte.Eu am decupat trei cercuri care imita cuiburile.Fiecare cerc rezultat la randul lui l-am sectionat in doua obtinand 6 cercuri din care am decupat ratustele.

Pasul 5

  Pentru prepararea cremei cu lichior de oua se bate frisca cu zaharul vanilinat, folosind mixerul la viteza mica, timp de aproximativ 3 minute. Gelatina se lasa la inmuiat in 100 ml apa, apoi se amesteca cu lichiorul si crema de mascarpone spumata in prealabil cu zaharul pudra vanilat. Se pun deoparte, pentru decorare, 3 linguri din acest amestec, iar restul se incorporeaza in frisca batuta.

tort-de-Pasti-2

Pasul 6

 Crema astfel preparata se intinde peste tort, iar deasupra se aseaza foaia din mijloc din care s-au decupat formele decorative. Se apasa usor. In golurile din foaia de blat se toarna cele 4 linguri de amestec de lichior cu gelatina si crema de mascarpone. Tortul se pastreaza peste noapte in frigider sau (minim 3 ore).

Pasul 7: 

  Se decoreaza cu nuca de cocos, aschii de ciocolata, bomboane colorate  si formele decorative decupate din blat.

tort-de-Pasti-6

Nota:

Aceasta reteta este facuta dupa reteta data de Dr.Oetker.
Eu am facut cateva modificari :
– Am insiropat putin blatul cu sirop de cafea si rom facut din apa zahar ness si esenta de rom fiola
– La crema am adaugat o cutie de mascarpone(250g), iese mult mai buna asa- e scris in reteta
– La blat am urmat intocmai reteta DAR as sfatui sa se foloseasca doar un plic de praf de copt(2 linguri rase) fiindca blatul a iesit un pic prea sfaramicios, fata de gustul meu.

Dr.Oetker aduce bucuria prajituritului prin lansarea Campaniei de primavara „Sarbatorile au gustul prajiturilor de casa”.

Oricare 5 ingrediente pentru prajituri sau decoruri de la Dr.Oetker iti aduc sansa de a castiga marele premiu in valoare de 30.000 lei – innoirea intregii case. Impartaseste momente dulci cu cei dragi si caștiga premii zilnice, sub forma de vouchere pentru electrocasnice.

Trimite in perioada 1 martie – 15 mai 2013 numarul bonului fiscal, care atesta achizitia a 5 ingrediente pentru prajituri sau decoruri de la Dr.Oetker, prin SMS la 1860 sau pe www.oetker.ro si te poti numara printre castigatori!

Prajitureste cu dragoste si daruire in noul sezon, innoieste-ti prajituritul si castigi cu Dr.Oetker!

sarbatorile-au-gustul-prajiturilor-de-casa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram