Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Lava cake- reteta clasica

Lava cake- reteta clasica

Dragilor, a sosit momentul ca si aceasta reteta sa ajunga in paginile blogului!! Stim, e plin internetul de lava cake facuta in multe variante, si noi am mai pregatit-o de cateva ori insa conjunctura a facut sa nu ajunga si aici.
Am ales sa pregatesc reteta clasica si sa o servesc fara alte adaosuri doar putin pudrata cu zahar si ca decor cateva coacaze rosii. Insa poate fi insotita si de un sos de vanilie sau inghetata insa eu am dorit sa o asociaz cu un vin select, STIL-Feteasca Neagra dela Crama Oprisor.
Este recomandarea noastra pentru a incheia o cina perfecta in doi!! Ce poate fi mai bun decat un desert decadent cu multa ciocolata si un vin bun!!

STIL-Feteasca-Neagra Crama Oprisor

STIL- Feteasca Neagra

Vinul STIL-Feteasca Neagra este un vin rosu sec, corpolent si intens cu aroma de fructe rosii confiate, scortisoara si ciocolata neagra, avand taninuri puternice dar bine rotunjite si un postgust lung. Este un vin elegant, voluptos si echilibrat, cu potential mare de invechire.

lava cake- reteta clasica

Va las inca doua retete ce le-ati putea pregati pentru o cina in doi si servi alaturi de un vin bun!
Click pe poze pentru retete!!

Lava cake- reteta clasica- Ingrediente

ingrediente lava cake

Ce forme folosim pentru lava cake

Pentru inceput vreau sa fac cateva precizari in legatura cu formele in care alegeti sa coaceti lava cake. E de preferat sa folositi forme de ceramica- ramekin care se ung bine cu unt moale si se tapeteaza cu faina sau un amestec de faina cu cacao.
Este foarte important marimea formelor. Eu mi-am pregatit doua tipuri de forme, unele mai mari si unele mai mici asa cum se vede si in imagine. In final am ales sa pun lava cake in formele mai mari ce au o capacitate de 230 ml cu inaltime 5 cm si un diametru de 9 cm. Au iesit doua portii generoase, perfecte pentru cei ce iubesc ciocolata.

forme ramekin


Daca alegeam formele mai mici cu o capacitate de 150 ml, inaltime de 3,5 cm si diametru de 8 cm atunci cu siguranta ieseau patru bucati.
Timpul de coacere se schimba in functie de marimea formei asa ca pentru formele mari a fost nevoie de un timp de coacere de 20 min la 190°C functia statica cu incalzire sus si jos.

lava cake- reteta clasica


Cum pregatim lava cake

Ciocolata rupta bucati se pune la topit impreuna cu untul intr-un castron pe baie de apa. Atentie, apa din vas nu trebuie sa ajunga la fundul castronului.
Se amesteca usor pana ce ciocolata si untul se topesc si se omogenizeaza. Se da deoparte si se lasa sa se tempereze.

ciocolata topita

Separat, intr-un castron, se bat ouale cu zaharul si sarea cu ajutorul mixerului pana ce se omogenizeaza bine, nu e nevoie sa se spumeze.

mixare oua cu mixer fram


Peste ouale batute se adauga ciocolata topita in fir, amestecand continuu cu telul sau mixerul pana la incorporare. Se cerne faina deasupra si se incorporeaza cu miscari usoare pana nu se mai vad urme de faina.

compozitie lava cake


Cum se coace lava cake

Compozitia se pune in formele de ramekin unse cu unt si tapetate cu faina si se introduce in cuptorul preincalzit la 190°C functie statica cu incalzire sus si jos, pentru 20 min. Cum am explicat mai sus, timpul de coacere difera in functie de marimea vaselor in care se pune compozitia.

coacere lava cake


Sunt coapte atunci cand marginile prajiturii sunt ferme iar mijlocul usor moale. Se lasa sa stea un minut apoi se rastoarna direct pe farfuria de servire. Se pudraza cu zahar, si se despica ca sa curga miezul moale de ciocolata.
Se serveste calda alaturi de un pahar cu vin select!!

Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram