Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Unt de casa

unt de casaUnt de casa. Cum se prepara untul in casa.Unt pregatit din smantana de tara. Unt pregatit manual.Cel mai bun unt facut din smantana.Unt din smantana fermentata.

Pe timpul bunicilor si strabunicilor untul se pregatea manual cu ajutorul putineilor. Putineiul este o putina mica si inalta, mai exact un cilindru din lemn prevazut cu un bat la capatul caruia era atasat o scandurica rotunda cu gauri cat diametrul cilindrului.
In cilindru se punea smantana adunate de pe oalele cu laptele prins, apoi batul se misca in sus si in jos cu miscari rapide si constante astfel incat smantana trecea printre gaurile scanduricii. Aceasta manevra facea ca din smantana sa se separe zerul, iar continutul ramas sa capete consistenta si sa se adune.Din cand in cand se scurgea zerul format si se continua operatiunea pana ce nu mai iesea pic de zer. Untul format se ameseca cu sare sau nu , se punea in vase rotunde de lut, se presa bine si se tinea la rece. 

Unt de casa – Ingrediente 

1kg smantana grasa de tara

Unt de casa -Mod de preparare

Pentru prepararea acestui unt foarte bun aveti nevoie de 1 kg de smantana mai grasa, de tara pe care o batem cu mixerul sau telul pana incepe sa se separe.

Incet strecuram zerul format si alifiem cu o lingura pana ce s-a scos tot.
Dupa preferinta adaugam putina sare sau nu.
Din aceasta cantitate am obtinut 300g de unt curat.
Va pot spune ca e incomparabil cu untul de la magazin
unt de casa
unt de casa

Pofta Buna!!

Aboneaza-te la newsletter si vei primi pe e-mail sfaturi si retete culinare.



Recent Comments

  • maya

    04/05/2008 at 18:37

    cît de grasa..îmi poti spune vreun procentaj de grasimi..ceva?
    Astept raspuns!
    Merci!

  • Ginette

    04/05/2008 at 19:53

    Excelenta reteta, dar ce fel de smantana ai folosit? Merge cu orice, chiar si Danone?

  • LORY

    05/05/2008 at 01:41

    maya eu am folosit o smantana de tara asa ca un procentaj al grasimi nu-l stiu…pot spune ca nu era lichida ci foarte groasa
    Sper sa te ajute explicatiile mele

    ginette,multumesc
    nu cred ca merge cu Danone

  • Melianda

    18/05/2008 at 21:18

    Lory si eu cumpar smantana grasa , nici nu curge din borcan si am sa fac unt asa cum e in reteta ta.

  • LORY

    18/05/2008 at 22:41

    Meli incearca sigur iti va reusi ….mie mi-a placut foarte mult ..nu se compara cu cel cumparat 🙂

  • jozsef.sz

    04/01/2010 at 21:36

    Este relativ simplu de facut.
    Daca ai si un robot de bucatarie Thermomix, chiar nu ai nici o grija.
    Vezi filmare pe YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=ClqYTHCYvSA

  • Anonymous

    20/04/2011 at 01:49

    in cat timp ati obtinut untul in mod clasic d-na Lory

  • Lory

    20/04/2011 at 20:39

    Sincer nu-mi mai aduc bine aminte 🙁 dar cred ca au cam trecut vre-o 20 min daca nu si mai bine …binenteles ca am facut mici pauze.Trebuie sa fie smantana grasa dar si groasa ca sa se separe mai usor.

    • Anonymous

      05/04/2012 at 21:47

      Folosind un mixer,respectiv smantana de la tara, toata treaba dureaza circa 55 de minute, cronometrat, pana se separa.Atat mi-a luat in aceasta seara.

    • Lory

      05/04/2012 at 22:00

      Daca ai cronometrat atunci 55min sa fie 🙂 Totusi trebuie sa-ti spun ca si smantana de la tara poate avea procente de grasime diferite asa ca timpul de separare poate fi si in functie da asta .Totusi ma bucur ca ai incercat si ca ti-a reusit ..asta am inteles ca ti-a reusit intr-un final 🙂

    • Anonymous

      08/04/2012 at 10:03

      Da, mi-a reusit.Initial ma tot uitam la ceas si asteptam sa treaca cele 20 de minute care au trecut, fara rezultatul asteptat.In final a fost ok.Asta conteaza.
      Este prima data cand am facut unt de casa.Se simte la gust o diferenta intre ce am cumparat din comert, chiar daca este unt fabricat in Germania sau Franta, si asta, care este gras si alb ca zapada, nu are aspectul galbui al celui din comert.Totul este sa ai multa rabdare.
      Asta a fost doar inceputul.O sa mai fac si altadata.A incercat cineva cu smantana cumparata din comert?Merita efortul?

    • Lory

      08/04/2012 at 13:50

      Eu zic sa nu incerci cu smantana din comert nu o sa iasa in veci unt din ea 🙂 Mai ieri am avut proasta inspiratie sa fac un pui cu smantana din comert 🙁 esec total!! s-a branzit 🙁

  • Anonymous

    16/12/2011 at 22:00

    e interesanta reteta si sunt convinsa de reusita, dar numai cu smantana de tara pentru ca nu are aditivi

  • Lory

    16/12/2011 at 22:54

    Daca ai fi citit comentariile ai fi vazut ca am spus ca eu am folosit smantana de tara :).Nu am incercat si nici nu am de gand sa incerc cu din asta cumparata .

  • Anonymous

    02/02/2012 at 11:29

    SUPER E FOARTE BUN UNTUL SI EU FAC MEREU

  • aura

    16/06/2012 at 12:19

    Si cat timp se poate pastra in frigider untul? Presupun ca nu se poate congela. Intreb pt.ca nu locuiesc in tara, as vrea sa fac o cantitate mai mare cand vin in vacanta, sa o iau acasa, dar nu stiu cata vreme se poate pastra.

    • Lory

      16/06/2012 at 21:40

      Aura cred ca il poti pastra pana la o saptamana in frigider daca pui si un pic de sare in el .Nu am congelat niciodata…dar ma gandesc ca merge…de ce nu ?

  • Anonymous

    19/06/2012 at 00:55

    merge si cu smantana dulce din comert

    • Lory

      20/06/2012 at 23:26

      Ai incercat tu? …eu sincer nu cred ca merge 🙁

    • MIHA

      31/01/2013 at 16:44

      EXACT ASA FACEA BUNICA MEA SI ASTA CU 25 DE ANI IN URMA,DE CE NU AR MERGA SI IN ZIUA DE AZI?INCEARCA DOAR!

    • LoredanaCarp

      31/01/2013 at 18:54

      Miha am spus ca nu cred ca merge cu smantana din comert …fiindca nu e la fel de grasa ca cea facuta acasa…si apoi nici nu prea stim ce contine .

  • tory

    13/11/2012 at 12:02

    smantana naturala de la tarani(din care se poate face si frisca) e buna pt ca sa fac unt din ea?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *