Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Caltabosi-Majos Hurka

Caltabosi
Caltabosi-Majos Hurka se prepara in familia noastra de zeci de ani.Reteta o avem de la bunica, iar mama a imbunatatit-o adaugand un ingredient special folosit de o matusa din Ungaria care da acestui preparat un gust deosebit.In reteta veti gasi acel condiment care da gustul acestui Caltabosi-Majos Hurka. Noi preparam caltabosul cu orez, dar soacra prepara ceva asemanator cu acesta mai exact Maiosul care nu are orez si se afuma usor. Are si acest Maios un gust deosebit mai ales ca este putin afumat.Dar vom vorbi despre aceasta specialitate pe care am intalnit-o pentru prima data in Bistrita cu o alta ocazie cand voi avea si poze sa va prezint.

Ingrediente Caltabosi-Majos Hurka:
6 kg limba porc,
3.5 kg orez,
1 cap de porc,
ficatul ,inima ,plamanul de la porc,
sare,piper,cimbru ,ienibahar
mate(intestine)

Preparare Caltabosi-Majos Hurka:
Se pune orezul spalat la fiert in apa cu sare. Dupa ce a fiert se spala si se strecoara . Separat fierbem limba,capul, ficatul, inima in apa in care punem sare ,piper boabe. Dupa ce este totul fiert il scoatem, curatam limba, scoatem venele mari cartilaginoase din ficat, plaman,il portionam si apoi il dam prin masina de tocat carne (ciurul sa fie de marimea 8). Amestecam tocatura cu orezul fiert, codimentam cu sare, piper, cimbru(nu prea mult numai cat sa ii simtim discret gustul ,daca facem abuz de el va da un gust ca de petrol) si ienibahar.
Se pun gogoloase din amestec in carnatar si se umple intestinele spalate.

Intr-o cratita mai mare punem intre timp apa cu sare la fiert.
Din 20 in 20 de cm rasucim matul(intestinul) in care punem umplutura si apoi la capat il legam cu sfoara. Umplutura trebuie lasat mai moale in intestin adica nu trebuie indesat foarte tare. Se inteapa din loc in loc cu un ac. Luam apoi caltabosii si ii asezam in cratita unde fierbe apa si la foc mic ii lasam la oparit 2-3 minute dupa ce da din nou in clocot apa.


[amd-yrecipe-recipe:78]

Se scot si se pun la zvantat. Se prajesc in putin ulei , dar se pot coace si in tava de la cuptor si se servesc cu muraturi. Se pot servi si neprajiti.

Pofta buna !

Comentarii recente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram