Zeama de oase, supa cum ii mai spunem noi, nu trebuie sa lipseasca din casa. Eu mereu am in frigider sau congelator cel putin un litru de zeama. Fie ca e de vita, porc, pasare sau de legume este o baza perfecta pentru mancaruri, dand un gust si o savoare aparte.
Am gasit la macelarie oase de vita cu maduva numai bune de facut o zeama de oase ca baza pentru mancaruri. Asi fi preferat si un rasol dar nici ca am gasit!!
Asa ca m-am multumit cu oasele din care am pregatit acest stock de vita, fond sau supa concentrata de vita, perfecta ca baza pentru risotto, tocanite, supe, ciorbe.
Este sanatoasa si foarte gustoasa, benefica pentru organism fiindca contine minerale si colagen atat de necesar noua.
Multicooker Heinner
Pentru a nu-mi da batai de cap si a nu avea grija ei, eu am preferat sa o pregatesc la Multicooker. Am curatat si spalat legumele, am pus oasele si legumele in multicooker, am selectat functia Slow Cooker si timp de 8 ore am uitat de ea. La final am obtinut o zeama extrem de gustoasa!!
Pentru a face zeama de oase-baza pentru mancaruri puteti folosi oase de vita, porc, gaina, oaie, gasca, rata. Puteti pune si oase ce contin carne, eu nu am folosit de data asta, dar si fara carne zeama a iesit extrem de buna.
Va las doua retete in care puteti folosi zeama de oase!!


Zeama de oase- Baza pentru mancaruri- Ingrediente
- 1,3 kg oase de vita cu maduva
- 3 morcovi potriviti
- 2 cepe
- 1 felie de telina
- 1 pastarnac
- 1 patrunjel radacina
- 4 catei de usturoi
- 1 lgt boabe de piper
- sare (optional)
- o lingura de otet

Cum preparam zeama de oase
Oasele de vita se pun in vas, se adauga legumele curatate si spalate, cateii de usturoi si boabele de piper negru. Se completeaza cu apa rece pana la semnul de pe oala si se adauga o lingurita de sare. Eu am preferat sa nu pun sare deloc pentru a putea folosi zeama la alte mancaruri si sa nu am surpriza ca iese prea sarata mancarea.
In acest moment mai puteti adauga o foaie de dafin, o crenguta de cimbru, eu nu am pus pentru a nu-i schimba mult gustul.
Cum se fierbe zeama de oase
Am pus capacul, am setat functia Slow Cooker si s-a setat automat pentru 8 ore. Il puteti pune la lucru de dimineata iar seara cand veniti acasa de la serviciu supa e gata si pastrata la cald.
Am scos cu grija legumele si oasele, am strecurat zeama intr-un vas si am lasat-o sa se raceasca. Dupa ce s-a racit o puteti pune la frigider pentru a indeparta toata grasimea de deasupra. Daca va doriti o zeama cu grasime atunci nu mai e nevoie, depinde si la ce mancaruri o folositi.
Zeama obtinuta este consistenta, gustoasa perfecta pentru a gati alte mancaruri cu ea.
Pentru o culoare mai intensa si un gust pronuntat puteti rumeni oasele si legumele in cuptor cam1,5 ore. Apoi pot fi puse la fiert asa cum am explicat mai sus. Eu am sarit acest pas, zeama a iesit foarte buna si asa, perfecta pentru ce am avut nevoie.


La fel de bine poate fi pregatita si clasic, se pun toate ingredientele intr-o oala incapatoare, se adauga apa rece si se pune la fiert la foc mic pentru cateva ore bune,
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!





