La noi, in Moldova, inca se mai pastreaza traditia ca in ziua de Ajun, gospodinele sa pregateasca turtele rupte sau mai nou cum li se spune pelincile, scutecele Domnului.
Imi aduc aminte cu drag, cum mama pregatea foile pentru aceste turte cu vre-o doua saptamani inainte. Framanta din faina, apa si sare un aluat nu prea moale, il lasa sa se odihneasca un pic dupa care il rupea in bucati mici pe care le intindea cu sucitorul in foi subtiri ca foita de tigara.
Era un intreg ritual, tata era responsabil cu, coptul lor pe plita incinsa bine. Trebuia sa fie iute de mana, fiindca se rumeneau foarte repede .
Facea teancuri mari din aceste turte, le invelea intr-o panza alba si le aseza in camera in care nu facea focul, la rece.
Apoi cand venea timpul sa le pregateasca, facea un sirop dupa gust din apa, zahar, miere, lamaie, rom si cat inca era cald inmuia bine 2-3 turte in el, le aseza pe un platou si le presara cu nuca macinata amestecata cu putin zahar , iar inmuia 2-3 turte , le aseza peste primele si le presara cu nuca. Procedeul se repeta pana stratul ajungea in inaltime cam de 3 degete latime . Dupa cateva ore, le taia in bucati potrivite si puteau fi servite .
La noi de Ajun, preotul umbla din casa in casa cu Craciunul, binecuvanteaza casa si masa cu bucate de post. Mama aseza( si acum tot asa face) pe masa turte, colaci impletiti, sarmale de post, nuci, mere si de fiecare data preotul zabovea un pic si gusta din bucate.
Anul asta imi pusesem in gand sa merg la tara la mama si sa fac foile asa cum le facea odata …dar vremea rea mi-a dat planurile peste cap 🙁 …asa ca m-am adaptat .
Am cumparat un pachet de foi de placinta, proaspete , l-am taiat in 4 si le-am copt in tigaia de clatite .
Surprinzator foile s-au comportat foarte bine si am facut turte rupte de Ajun aproape la fel de gustoase ca cele pe care le mancam cand eram copil.
Dar daca vreti, puteti face si voi foile asa cum am spus mai sus. Framantati din faina, apa si sare un aluat mai ferm si il intindeti in foi foarte subtiri, le coaceti pe o tabla mai groasa sau tigaia de clatite dupa care le insiropati bine si le presarati cu nuca amestecata cu zahar. Daca foile ies mai groase, rezultatul nu va mai fi acelasi .
Va uram Craciun Fericit si sarbatori cu bine!!
Comentarii recente
Alexandrina Xandrinne
26/12/2012 at 19:34Din pacate anul acesta nu le-am facut. Dar imi amintesc cu drag de ele.
Sarbatori fericite!
daniela
19/12/2013 at 20:04eu am descoperit in comert lipiile libaneze…..le desfac in doua ,le usuc in cuptor si obtin turtele fara efort …in rest procesul tehnologic e ca atunci cind faci turtele pe plita….va doresc spor la treaba si la final pofta buna!